Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

NBA:n tuleva ykkösvaraus on fyysinen harvinaisuus: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa” – Yle näyttää yliopistokoripallon huipennuksen

Duken yliopiston riveissä pelaavaa 18-vuotiasta Zion Williamsonia on hehkutettu Yhdysvalloissa jo usean vuoden ajan. Williamsonia voi seurata Yle Areenassa lauantaina kello 01.05, kun yliopistokoripallon lopputurnaus "March Madness" on käynnissä.

koripallo
Zion Williamson
AOP

Yle Areenassa seurataan Yhdysvaltain NCAA-yliopistosarjan ratkaisupelejä perjantaista alkaen. Zion Williamsonin edustama Duke kohtaa North Dakotan Bisonsin "March Madnessin" avauskierroksella. Lähetys Yle Areenassa alkaa lauantaina klo 01.05.

Zion Williamsonista puhuvat Pohjois-Amerikassa kaikki vähänkin koripallosta kiinnostuneet. Williamson on fyysisiltä ominaisuuksiltaan täysin poikkeuksellinen. Williamsonissa yhdistyy raaka voima ja balettitanssijan keveä liikkuminen.

18-vuotiaalla nuorukaisella on pituutta 201 senttiä ja painoa 130 kiloa. Kiloistaan huolimatta Williamson tunnetaan nopeudestaan ja ponnistusvoimastaan.

Williamsonia pidetään parhaana yliopistopelaajana sitten Michael Jordanin.

– Hänen kaltaisiaan urheilijoita syntyy vain yksi sukupolven aikana. En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Olen nähnyt pelaajia, jotka hyppäävät korkealle, mutta en tuolla tavalla, hehkuttaa NBA-seura Golden State Warriorsin supertähti Kevin Durant.

Pohjois-Amerikassa Williamsonia on verrattu lukuisiin NBA-liigan supertähtiin. Tämän hetken pelaajista Williamson on helpoin yhdistää Los Angeles Lakersia edustavaan 203 senttiseen ja 115 kiloiseen LeBron Jamesiin, joka on dominoinut NBA:ssa 2000-luvun alkupuolelta saakka.

– Mikä minua Williamsonissa eniten sytyttää? Hänen ketteryytensä ja nopeutensa. Williamson on kokoisekseen erittäin vahva. Siitä huolimatta hän liikkuu tuolla tavalla. Se on vaikuttavaa, ihastelee neljä kertaa NBA-liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu LeBron James ESPN-kanavan haastattelussa.

– Kaikki näkevät hänen urheilullisuutensa. Se on jopa naurettavaa. Isoksi pelaajaksi hänen vauhtinsa ja nopeutensa on erittäin vakuuttavaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Dukea edustava Williamson pystyy myös käsittelemään palloa. Hän ajaa räjähtävällä tavalla kohti koria ja vauhtiin päästyään häntä on lähes mahdotonta pysäyttää. Williamsonilla on myös hyvä pelikäsitys ja syöttötaito, joka on jäänyt hänen fyysisten ominaisuuksien varjoon.

Paino hujahti muutamassa vuodessa

Myös ”luonnonoikuksi” tituleerattu Williamson on takonut ensimmäisenä yliopistovuotenaan Duken paidassa keskiarvoikseen 22 pistettä ja 9,2 levypalloa.

NBA:n varaustilaisuus järjestetään kesäkuun lopussa. Kaikissa ennakkokaavailussa ykkösvaraukseksi on nostettu Zion Williamson.

Williamsonin jokaista liikettä on seurattu yläasteelta saakka. Viimeisenä vuotenaan high schoolissa hän takoi Etelä-Carolinassa sijaitsevalle Spartanburgin koululle ottelukohtaisiksi keskiarvoikseen 36,4 pistettä ja 11,4 levypalloa.

Lähelle nykyisiä mittojaan Williamson venähti yläasteella. Kahden viimeisen vuoden aikana tuleva NBA-liigan tähti kasvoi 113 kiloiseksi ihmiskuulaksi. Kaikkiaan painoa tuli hieman yli kahdessa vuodessa peräti 45 kiloa. Lisäsenttejä Williamsonin varteen karttui vain kymmenen.

– En tiennyt, että painan 113 kiloa ennen kuin astuin vaa’alle. Sitten ajattelin, ettei minusta tunnu lainkaan, että painaisin 113 kiloa. En tuntenut oloani hitaaksi. Mielestäni tulin vain urheilullisemmaksi ja pystyin tekemään kentällä uusia asioita, kertoi Williamson GQ-lehden haastattelussa helmikuun lopussa.

– Vaikka painoa tuli lisää, se ei hämmentänyt minua. Se teki minusta nopeamman ja vahvemman. Se auttoi minua tulemaan monipuolisemmaksi pelaajaksi.

Yle näyttää sarjan huipennuksen

Yle Areenassa seurataan Yhdysvaltain NCAA-yliopistosarjan ratkaisupelejä perjantaista alkaen, tuolloin nähdään pelit Cincinnati-Iowa kello 18.15, Colgate-Tennessee kello 20.45 ja Oregon-Wisconsin kello 22.30.

Williamsonin edustama Duke kohtaa North Dakotan Bisonsin "March Madnessin" avauskierroksella. Lähetys Yle Areenassa alkaa lauantaina klo 01.05.

https://areena.yle.fi/tv/suorat

Suositun yliopistosarjan pudotuspelivaiheessa pelaa edelleen kaksi suomalaista: Elias Valtonen Arizona Staten ja Hannes Pöllä Oklahoman joukkueessa. Sen sijaan Tomas Murphy Northeasternistä putosi ensimmäisellä kierroksella.

Ylen lähetyksissä pyritään näyttämään suomalaisten edustamia joukkueita ja myös pelien alkamisajat vaikuttavat siihen, mitä Ylellä esitetään. Neljältä ensimmäiseltä kierrokselta Areenassa tulee 2–4 ottelua per kierros riippuen myös suomalaisten etenemisestä. Final Four –lopputurnauksesta näytetään kaikki pelit. Otteluita tulee vähintään 15.

Lue myös:

Kovapäinen suomalaislupaus teki vaikutuksen Yhdysvaltojen kivikovassa koripallosarjassa heti tulokaskaudellaan – "Hän on jopa alkanut ottaa johtajan roolia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat