Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Sikiöseulonta
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mikko Ilosen lopettamispäätös sai pitkäaikaisen valmentajan tunteelliseksi – huimasta urasta jää yksi suuri opetus koko suomalaiselle urheilulle

25 vuotta Mikko Ilosen kanssa yhteistyötä tehnyt Timo Rauhala kertoo, että Suomen menestyneimmän golfarin kilpauran päättyminen on todella kova juttu.

golf
Mikko Ilonen
EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Suomen menestyneimmän golfarin Mikko Ilosen päätös lopettaa kilpaura sai hänen pitkäaikaisen valmentajansa Timo Rauhalan tunteelliseksi.

Rauhala ja Ilonen olivat keskustelleet torstaina päivällä päätöksestä puoli tuntia.

– Sanoin Mikollekin, että tämä oli todella kova juttu. Meilläkin on yhteistä taivalta yli 25 vuotta. Se on aika pitkä rupeama. Siinä on kaikennäköistä. Puhuimme tavoitteista, unelmista ja elämästä. Siinä jää iso lovi meikäläisellekin, Rauhala kertoi tunteellisena Yle Urheilulle.

39-vuotias Ilonen teki lopettamispäätöksensä pitkällisen harkkinan jälkeen. Hän jäi viime marraskuussa tauolle, jonka aikana keskittyi perheeseen ja omaan hyvinvointiin.

– Juttelimme, miltä Mikosta on tuntunut joulukuun jälkeen. Meiningissä ei ole ollut hirveästi flow’ta, Rauhala kertoo päätöksen syistä.

Rauhala oli jo etukäteen ajatellut, että Ilosen lopettamiselle oli suurempi todennäköisyys kuin jatkamiselle.

– Mutta olin tietysti henkisesti varautunut siihen, että Mikko sanoo let’s go ja noustaan korkeimmalle tasolle koskaan. Mutta tämä nyt tullut päätös oli enemmän odotettu, Rauhala kertoo.

"Mikko on hyvä esimerkki"

Ilosen uran paras vuosi oli 2014, jolloin hän voitti kaksi kilpailua ja sijoittui jaetulle seitsemännelle sijalle US PGA Championshipissä. Kauden 2014 menestys nosti hänet parhaimmillaan maailmanrankingin sijalle 37. Ilonen pelasi ammattilaisena Euroopan kiertueella vuodesta 2001. Vuoden 2000 The Amateur Championshipin mestaruuden lisäksi tuli viisi osakilpailuvoittoa Euroopan-kiertueella.

Rauhalan mukaan Ilosen menestyksekästä uraa selittää se, miten hän on aina tehnyt asiat todella hyvin. Ilonen on ollut monta kertaa parempi suorituksissaan kuin hänen rankinginsa maailmanlistalla.

Mikko Ilonen 2014
Mikko Ilonen voitti myös Euroopan kiertueen reikäpelimestaruuden vuonna 2014.James Marsh/BPI/REX/All Over Press

– Mikko on uskaltanut valmistautua menestykseen. Mikko on ollut mielettömän rohkea ja uskaltanut satsata omaan itseensä ja voimakkaaseen kehittymiseen. Mikko on hyvä esimerkki modernista yksilölajin urheilijasta, Rauhala hehkuttaa.

Vaikeuksiakin on riittänyt, mutta niistä on aina noustu. Vuonna 2005 Ilonen menetti korttinsa Euroopan pääkiertueelle ja joutui haastajakiertueelle, mutta nousi sieltä takaisin. Vuonna 2009 Ilonen varmisti vasta loppuvaiheessa paikkansa pääkiertueella. Sitten vuonna 2011 kausi päättyi nilkkavammaan. Kausi 2014 oli uran paras. Silloin tuli uran viimeinen Euroopan-kiertueen osakilpailuvoitto sekä paras sijoitus major-turnauksissa. Silloin suomalaistähti oli seitsemäs PGA Championshipsissa.

– Uralla oli muutama kova pätkä. Sitten oli hiljaisempia jaksoja. Olemme aina käyttäneet paljon energiaa siihen, että olemme nousseet montun pohjalta. Välillä teimme oikein hyviä ratkaisuja ja sitten vähän huonompia. Mutta tämä on ollut koko ajan hyvää ammattilaisurheilua, Rauhala kuvailee.

Major-voitto jäi unelmaksi

Toki huippu-urheilija ei olisi huippu-urheilija, jos joku juttu valmentajaa sekä urheilijaa ei olisi jäänyt kaivamaan. Rauhala kuvailee, että Ilonen saavutti paljon urallaan. Mutta yksi unelma jäi saavumatta.

– Joskus juniorina Mikko sanoi haastatteluissa, että haluaa voittaa majoreita. Yritin sanoa hänelle, että se on vaikea juttu. Mikko sanoi, että se ei ole. Hän halusi voittaa. Se oli sitten käyttövoimamme ja laatukriteerimme treenamisessa. Mutta se unelma jäi nyt piippuun. Muiden pitää voittaa nyt ne, Rauhala heittää.

Timo Rauhala.
Timo Rauhala on ollut Mikko Ilosen tukena pitkään.AOP

Kaiken kaikkiaan Ilonen on tehnyt todella paljon golfia tunnetuksi sekä Suomessa että maailmalla.

– Mikko on suomalaisista pelaajista omassa kastissaan golf-maailman arvostuksessa. Mitenkään väheksymättä muita pelaajia, mutta Mikolla on ihan eri status. Hän on ollut pioneeri ja kova jätkä, Rauhala sanoo.

– Mikko tajusi hyvin nuorena, että hänen pitää kasvaa eurooppalaiseksi golfariksi. Hänestä myös tuli sellainen myös maailmassa. Mikko on todella laajasti arvostettu kaveri.

Kohti uutta alkua

Ammattilaisurallaan 7,8 miljoonaa euroa palkintorahoja napannut Ilonen kertoi tiedotteessaan, että nyt on aika keskittyä enemmän muun muassa perhe-elämään. Hänen mielestä vetäytymispäätös ei kuitenkaan ollut minkään aikakauden loppu. Vaan se oli uuden ja jännittävän ajanjakson alku.

Ilonen kertoi, että on päättänyt löytää tapoja auttaa suomalaisia juniorigolfareita. Rauhalan mukaan he ovatkin sopineet yhdessä Ilosen kanssa, että ensi viikolla järjestettäisiin toivottovasti mediatilaisuus aiheesta. Tarkoituksena on avata, millaisen taistelun Ilonen on käynyt läpi juniorina amatöörimaailman huipulle ja siitä Euroopan kiertueen kuvioihin ammattilaiseksi.

Mikko Ilonen
Mikko IlonenEPA

Yhden opetuksen Rauhala haluaa kuitenkin kertoa jo.

– Mikko on ottanut henkisen kamppailun tosissaan. Hän on jaksanut kehittää itseään ja olla utelias koko ajan lajia kohtaan. Mikko on jaksanut koko ajan uusiutua. Sieltä löytyy perinnöksi henkistä voimaa, rehellisyyttä ja periksiantamattomuutta. Se on se perintö, mikä jää, Rauhala kuvailee ja nostaa erityisesti asenteen esiin.

– Sellainen asenne, että älä selitä mitään. Sen olen itse oppinut Mikolta. Se on iso opetus myös suomalaiselle golfille ja myös koko urheilulle. Missään tilanteessa älä selitä mitään.

Lue lisää:

Laji-ikoni Mikko Ilonen vetäytyy ammattilaiskentiltä – "Olen päättänyt löytää tapoja, joilla auttaa suomalaisia juniorigolfareita"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat