Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Kasperi Kapasen tarina toimikoon opetuksena muille seuroille

Nuorten pelaajien kasvattamisen ei pitäisi olla niin vaikeaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Kasperi Kapanen
Kasperi Kapanen.Claus Andersen / Getty Images

Toronton Kasperi Kapanen on NHL-kauden ehdoton suomalaistarina. Syyt ovat selkeät. Onhan aina kiehtovaa, kun urheilija nousee voittoon vaikeuksien kautta.

Kapanen, joka tiedettiin lahjakkuudeksi jo kauan aikaa sitten, ei saanutkaan suuressa ja mahtavassa NHL-maailmassa mitään helpolla.

Hieman laiskahko ja käytännössä vain tehopisteistä elänyt pelaaja laitettiinkin Toronto Maple Leafsin toimesta kovaan kouluun. Alkoi oppimisprosessi ja kasvukivut, joiden kautta Kapanen on noussut fantastisella tavalla NHL-joukkuen kärkiketjun avainpelaajaksi.

Hieno tarina, mutta toisaalta, kun sitä miettii tarkemmin, eihän tässä pitäisi olla mitään kummallista.

Se, miten Toronto Maple Leafs käsitteli niin sanottua rajatapauslupausta, oli viime kädessä täysin normaalia. Ei Kapasen kaltaisille raakileille pitäisikään antaa mitään ilmaiseksi. Ja mitä pahemmin nuoren pelaajan – ja ihmisen – minäkuva on vinossa, sitä kovempaa rakkautta näille pitäisi suoda.

Kuten Kasperi Kapasen Sami-isä allekirjoittaneelle torstaina totesi, esimerkiksi monilla nuorilla liigapelaajilla ei ole Suomesta lähtiessään juuri minkäänlaisia edellytyksiä pelata kokonaisvaltaista peliä maailman kovimmassa kiekkoliigassa. Ja sitä varten NHL-seuroilla on yhteistyöjoukkueet AHL:ssä.

Siellä opetellaan, siellä saa tehdä virheitä ja sitten aina välillä pelaajan tasoa mitataan NHL:n puolella.

Nyrkkisääntö pitäisi olla, ettei raakiletta pelaajaa kannattaisi koskaan nostaa NHL:n puolelle. Tästä minulle puhui Torontossa Leafs-luotsi Mike Babcock. Pelaajat, jotka nostetaan NHL:ään liian aikaisin, päätyvät harhailemaan kaukalossa vailla itseluottamusta. Parhaassa tapauksessa rooli löytyy nelosketjusta, luotsi huomautti.

Monet tällaisista pelaajista ajautuvat seikkailemaan kolmessa, neljässä eri seurassa ennen kuin NHL-ura päättyy.

Silti osa seuroista vetää nuorten kanssa vihkoon käsittämättömällä tavalla. Siinä, missä Leafs marinoi Kapasen täysin yli AHL:ssä, Edmonton toi täysin raakileen Jesse Puljujärven NHL:n puolelle kolme vuotta sitten, kun paras vaihtoehto pelaajan kehityksen kannalta olisi ollut jäädä Kärppiin tai vetää koko kausi farmissa.

Puljujärvi ei vielä tällä kaudellakaan ollut valmis NHL:ään, mutta niin vain suomalaislaiturilla on tilillään 139 NHL-peliä. Pelaajaidentiteetti hukassa, itseluottamus kateissa ja seura- sekä valmennusjohdon jänne alkaa olla poikki. Tilanne on ajautunut umpikujaan, mistä tuntuu enää pääsevän ulos pelaajakaupan kautta.

Viime kädessä valmius pelata lähtee urheilijasta, mutta Edmontonin toiminta kasvatustyössä on lastensuojeluasia.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi.Drew Hallowell / Getty Images

Eikä Edmonton ole ainoa, ympäri NHL:ää nuoria pelaajia laitetaan jatkuvasti tilanteisiin, mihin nämä eivät ole valmiita. Ja mikä pahinta, tilanteesta kärsivät kaikki osapuolet. Joukkue kärsii, seura kärsii ja mikä tärkeintä, pelaajan kehitys hidastuu. Pahimmassa tapauksessa pelaajan kehitys suistetaan raiteilta tavalla, mikä katkaisee siivet NHL-unelmilta.

On uskomatonta, että NHL-tasolla osaa seuroista johdetaan totaalisen vapaakasvatuksen metodeilla.

Tämän vuoksi Kapasen kaltaiset tarinat nousevat esiin. Romantisoidaan ja hehkutetaan kasvutarinaa, joka itse asiassa on täysin luonnollinen osa nuoren jääkiekkoilijan kasvua urheilijana ja ihmisenä. Se, että pelaajaa kiukuttaa pelata farmissa NHL:n sijaan, on täysin normaalia elämää.

Ei normaalissakaan työelämässä 19-vuotiaat kävele suoraan esimiesasemaan tai huippupaikoille. Tai jos kävelevät, nämä ovat työelämän Connor McDavideja ja Sebastian Ahoja.

Kaikkien muiden pitää purra hammasta, kasvaa ja lunastaa paikkansa auringossa. Ja jos odottelu kiukuttaa, niin se on vain elämää. Kuten Mike Babcock totesi: ”Pieni turhautuminen ei ole koskaan tappanut ketään”.

Kapasen tarina on muistutus jokaiselle NHL-seuralle siitä, miten nuoria pelaajia tulee kasvattaa. Rauhassa, maltilla ja selkeän suunnitelman mukaisesti. Ja mieluummin hieman yli kuin alle. Kapasen tapauksessa kiukku ja nälkä menivät niin pitkälle, että viime kädessä tämä olisi mennyt NHL:ssä vaikka läpi sen kuuluisan harmaan kiven.

Rajatapausnuoret pitää laittaa ansaitsemaan paikkansa ja siinä hommassa valttina toimii maltti.

Yhtäkään nuorta pelaajaa kun ei koskaan pilattu liialla maltilla.

Senhän me tiedämmekin, mitä hosumalla tulee…

Lue myös:

Ailahtelevasta taiteilijasta luotettavaksi joukkuepelaajaksi – Toronto laittoi Kapasen armottomaan kouluun: ”Halusin vain saada oman nimen lehteen”

Laidalta keskelle siirtynyt Sebastian Aho on maailman eliittiä sentterinäkin: ”Hän voisi pelata vaikka puolustajana”

Kiekkosivusto: Jesse Puljujärven kausi ohi NHL:ssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat