Hirmuvireinen Teemu Pukki nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin: "Joka pelissä on sellainen fiilis, että tänään tulee maali"

Uransa parhaassa iskussa olevaa Teemu Pukkia ei ole kasvatettu itsekkääksi, mutta maaliverkot heiluvat silti tiheään.

Kuva: AOP

Päivälleen kuusi vuotta sitten Teemu Pukki teki uransa kuuluisimman maalin. Tasoitusmaali jalkapallon MM-karsinnan vierasottelussa Espanjaa vastaan jäi suomalaisten muistoihin pysyvästi "Gijonin ihmeenä".

– Uran makeimpia maaleja. He olivat juuri voittaneet maailmanmestaruuden ja EM-kisat, sitten menimme sinne hakemaan sen tasurin. Siitähän se Espanjan pienimuotoinen alamäki lähti, ei ole sen jälkeen tainnut arvokisamenestystä tulla, Pukki muistelee Yle Urheilulle Italian Udinessa.

Tuona maalikuisena iltana Espanjassa arvokisapaikka oli hienosta tuloksesta huolimatta vain kaukainen haave. Kuusi vuotta myöhemmin Italiassa tilanne on EM-karsintojen aattona toinen.

Yksi suurista syistä maajoukkueen noususuhdanteen taustalla on se, että Norwichissa Englannin Mestaruussarjan maalipörssiä johtava Pukki, 28, on elämänsä vireessä. Rentous ja itseluottamus huokuvat kotkalaisen olemuksesta pitkälle.

– Voisi sanoa, että en ole ikinä nauttinut näin paljoa. On nautinto mennä kentälle. Joka pelissä on sellainen fiilis, että tänään tulee maali. Sen fiiliksen kanssa on vapauttavaa pelata, Pukki toteaa.

Kuudessa vuodessa on muuttunut paljon paitsi maajoukkueessa myös Pukin uralla. Maalit ovat edelleen keskiössä, mutta Pukin pääkopan sisällä on tapahtunut suuria muutoksia Paineiden käsittely luonnistuu nykyään helpommin.

– Nuorena olin paljon ujompi kaveri ja stressasin asioita enemmän. Nykyään osaan ottaa aika rennosti ja nauttia tekemisestä.

Vapaa-ajalla Pukki saa tarvittaessa ajatukset pois jalkapallosta heti, kun astuu Norwichissa kotiovesta sisään. Esikoistytär syntyi joulukuussa 2017.

– Vaikka olisi huonompi peli, niin ei se kauhean kauaa paina päätä. Kun näkee oman tyttären, tulee samantien sellainen fiilis, että tässä on jotain paljon tärkeämpää kuin futis. Perheen tuki antaa minulle mahdollisuuden olla paras kentällä, Pukki sanoo.

Teemu Pukin viimeistelmästä "Gijonin ihmeestä" on kulunut päivälleen kuusi vuotta. Kuva: Getty Images

"Aina ei tarvitse olla Zlatanin tyylinen"

Monet Pukin kaltaisiin maalimääriin yltävät hyökkääjät ovat kentällä monella tapaa itsekkäitä. 24 sarjamaalia tällä kaudella tehneen Pukin luonteeseen itsekkyys ei kuulu.

– Minua ei ole kasvatettu sellaiseksi. Kyllä hyökkääjiä voi olla erilaisiakin, aina ei tarvitse olla Zlatanin tyylinen kaveri, Pukki kuittaa.

Pukin edustama Norwich johtaa Englannin Mestaruussarjaa ja on vahvasti kiinni nousussa Valioliigaan. Kuten monessa aiemmassa haastattelussa kauden mittaan, Pukki sanoo joukkueen hyökkäävän pelityylin sopivan hänen vahvuuksilleen täydellisesti.

Myös maajoukkueessa Pukki on päässyt pelaamaan yhä enemmän vahvuuksillaan. Tulostakin on tullut, sillä Pukki viimeisteli kolme 1–0-voittomaalia syksyn Kansojen liigassa ja auttoi Suomen lohkovoittoon.

– Sillä on iso merkitys. Jos vetäisimme pitkää palloa ja joutuisin menemään pääpalloihin niin eihän minulla olisi mitään käyttöä. Vaikka minusta on tullut kovempiotteinen, niin ei pääpelistäni ole kauheasti mitään hyötyä. Pallot lähtisivät aika nopeasti omaan päätyyn, Pukki sanoo pilke silmäkulmassa.

Kansojen liigan menestys on vielä tuoreessa muistissa, mutta lauantaina Udinen Stadio Friulilla Pukki ja kumppanit ovat aivan eritasoisen haasteen edessä. Ensimmäisestä korista vastustajaksi arvottu Italia on kerännyt uutta voimaa siitä lähtien, kun Ruotsi jätti saapasmaan sensaatiomaisesti rannalle Venäjän MM-kisoista.

Pukki saa painikavereikseen muun muassa Juventuksen topparijärkäleet Giorgio Chiellinin ja Leonardo Bonuccin.

– Se on vaan siistiä pelata sellaisia jätkiä vastaan. He ovat maailman top 5 -puolustajia. Pitää vain olla hereillä ja niitä kavereita edellä. Vaikeaa se tulee olemaan, mutta luulen, että meillä on siihen mahdollisuudet, Pukki päättää.

Lue myös: