Suora

 • Dota 2: The International -loppuottelu
 • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
 • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
 • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
 • Urheiluruutu

Maajoukkueen tukipilari sai äidiltään aurinkoisen asenteen, mutta kentällä hänestä kuoriutuu raivostuttava peto – Paulus Arajuuri on Huuhkajien hurmoksen kasvot: "Nyt me menemme kisoihin"

Suomi aloittaa tänään taipaleensa jalkapallon EM-karsinnoissa. Maajoukkueen puolustuksen johtaja Paulus Arajuuri unelmoi arvokisapaikasta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Paulus Arajuuri
Suomen maajoukkueen johtohahmoksi noussut Paulus Arajuuri ei kaihda kovaa peliä ja ahtaita rakoja.Tomi Hänninen

Suomi kohtaa Italian lauantaina klo 21.45. Kuuntele ottelu suorana lähetyksenä Yle Puheelta.

Maamme laulu soi. Suomen pelaajat seisovat rivissä. Kun kamera liikkuu ison jässikän kohdalle, hänen kasvoillaan näkyy lempeä hymy.

Hetkeä myöhemmin vastustajan pelaaja makaa maassa tuskissaan jäätyään samaisen jätin jyräämäksi. Siinä on pähkinänkuoressa Suomen maajoukkueen avainpelaaja, toppari, Paulus Arajuuri.

Kentän ulkopuolella joviaali ja positiivinen. Kentällä fyysinen peto.

Arajuuri on yksi Suomen puolustuksen johtohahmoista, joka pelaa kovaa, mutta rehdisti. Hän vaatii kanssapelaajiltaan paljon, joskus jopa niin paljon, että omatkin pelikaverit saattavat hermostua.

– Jos minä rehellinen olen, en minä itseni kanssa haluaisi pelata. En ole kentällä mitenkään erityisen mukava. Tunnen sen verran itseäni, että joukkuekavereita saattaa ärsyttää, kun siellä rääkyy ja vaatii.

– Kentällä ei ole aikaa olla kiltti, eikä sitä persoonaa siviilistä voi ottaa mukaan. Tilanteet tulevat nopeasti, ja siellä on tosi kyseessä. En siis koe olevani kentällä kauhean mukava. Toivoisin, että pystyisin siihen.

Paulus Arajuuri
Tämä lempeä hymy voi hämätä. Paulus Arajuuri on kentällä kaikkea muuta kuin mukava.AOP

Ehkä näin on kuitenkin parempi. Ainakin parempi kuin, että Arajuuri olisi kentällä kiltti ja siviilissä täysi typerys. Kun Arajuurelta kysyy, mistä siviilipuolen positiivisuus kumpuaa, hän ei epäröi hetkeäkään.

– Tapaisit äitini. Kotoa vanhemmilta varmasti tulee se peruspositiivinen elämänasenne. Minulla on sellainen olo, että olen saanut elää lapsuuden kultalusikka suussa. Olen ollut etuoikeutettu ja kiitollinen siitä.

– Olen kuullut monilta, että olen jossain tilanteissa jopa ärsyttävän positiivinen. Tämä jalkapalloilijan ammatti on kuitenkin välillä aikamoista vuoristorataa, joten on pakko pitää se oma mieli positiivisena ja puhtaana.

Joissain tietyissä asioissa voisin sanoa, että minulta puuttuu kilpailuvietti ihan kokonaan.

Paulus Arajuuri

Räjähtävää voimaa

Arajuuren jalkapalloura alkoi pienenä poikana paikallisessa Pornaisten Halkian Alussa. Aikuisiällä toppari on edustanut Suomessa FC Espoota, Honkaa, Klubi-04:ää sekä IFK Mariehamnia. Ulkomailla Ruotsin, Puolan ja Tanskan liigat ovat tulleet tutuiksi.

Maajoukkueen vakiokasvoksi Arajuuri nousi vasta syksyllä 2015, 27-vuotiaana. Arajuuri ei ollut koskaan ikäluokkansa suurin lupaus, vaikka pelasikin alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Lahjakkuus käsitteenä onkin hyvin monimuotoinen, ja useissa tutkimuksissa on päädytty siihen, ettei synnynnäistä lahjakkuutta ole, ainakaan siinä muodossa kuin monet saattavat uskovat.

– Lahjakas voi olla niin monella eri tavalla. Se tulee eri vaatteissa. Uskon, että jokainen pelaaja, joka pelaa maajoukkuetasolla, on äärimmäisen lahjakas jollain tavalla. Itse koen, että olen fyysisesti lahjakas. Osaan pelata omilla vahvuuksilla ja käyttää niitä.

– Kun katsoo pienempiä ja teknisiä pelaajia ja sitä, millaisia taikatemppuja he tekevät, on helppo sanoa, etten ole samalla tavalla lahjakas kuin he. Pitää olla kiitollinen niistä avuista, joita on saanut, ja leipoa niistä se paras mahdollinen. Uskon, että jos ei käytä niitä tunteja ja tee kovasti töitä, niin kukaan ei ole tarpeeksi lahjakas päästäkseen tälle tasolle.

Paulus Arajuuri
Kovaa pelaava Paulus Arajuuri on välillä omissa korkeuksissaan. Tässä jyrän alle jäävät Islannin pelaajat MM-karsintaottelussa.Getty Images

Arajuuri tunnetaan erinomaisena pääpelaajana, ja fyysinen pelityyli sopii topparille mainiosti. Miten paljon tuosta voimasta on hankittu pumppaamalla kuntosalilla?

– En nyt ole ehkä ihan pumppaamalla pumpannut, vaan paljon tekemistä on geeniperimällä. Olen minä kuitenkin paljon harjoitellut.

– Minulla on ollut luontaisesti räjähtävää voimaa. Se myös tarkoittaa sitä, että pystyn esimerkiksi hyppäämään korkealle. Ja kun on räjähtävää voimaa, silloin yleensä lihasmassa kasvaa helpommin.

Kun keskustelu siirtyy Arajuuren kilpailuviettiin, selvä kahtiajakoisuus nousee jälleen esiin.

– Voimme esimerkiksi pelata perheen kanssa korttia, ja en minä siitä niin syty, että olisi pakko voittaa. Joissain tietyissä asioissa voisin sanoa, että minulta puuttuu kilpailuvietti ihan kokonaan. En ole koskaan ollut se äijä, jonka on pakko voittaa kaikki pienetkin kilpailut.

– Sitten kun mennään jalkapallokentälle, kilpailuvietti on todella vahva. Palo jalkapalloon on niin kova, ja sen tietää, mitä yksi ottelu saattaa merkitä itselleni sekä koko joukkueelle. Niissä tilanteissa kilpailuviettini on ihan valtava. Silloin on ihan valmis menemään seinistä läpi.

Isojen päätösten vuosi

Seurajoukkuetasolla Arajuuri on edustanut Tanskan suurseura Bröndbyä reilun parin vuoden ajan. Lech Poznanissa hän pääsi juhlimaan 2015 Puolan mestaruutta, ja kauaksi tuo haave ei ole jäänyt Tanskassakaan.

– Olimme viime vuonna todella lähellä mestaruutta ja siitä on tietenkin jäänyt vahvat muistot. Viime kausi oli meiltä huikea, voitimme cupin ja olimme tosi pitkään lähellä mestaruutta. Totta kai silloin pystyi nauttimaan, ja täällä oli hyvä buumi ja stadion täynnä.

– Tämä kausi on ollut huomattavasti vaikeampi, joten täällä on saanut kokea vähän kaikenlaista. Olen nauttinut ihan mielettömästi täällä pelaamisesta. Meillä on makea stadion, hienot fanit ja kaikin puolin hyvät olosuhteet.

Paulus Arajuuri Bröndby
Paulus Arajuuri viihtyy Bröndbyssä.AOP

Mutta kuten Arajuuri sanoi, tämä kausi on ollut vaikeampi. Bröndby varmisti viime viikonloppuna paikkansa kuuden joukkueen ylemmässä loppusarjassa vain niukasti. Kesken kauden seurajohto päätyi myös vaihtamaan valmentajaa, kun saksalainen Alexander Zorniger sai lähteä, ja seuran entinen pelaaja, Martin Retov, nostettiin hänen tilalleen väliaikaisluotsiksi.

– Alexin lähtö oli kaikille iso shokki. Meillä oli pari hyvää vuotta Alexin kanssa, kun olimme kaksi vuotta putkeen kakkosia. Mutta tämä kuuluu jalkapalloon. Kun homma lähti menemään väärään suuntaan, niin seura ei voi potkia 20 pelaajaa pois. Silloin valmentajaa pitää vaihtaa.

– Olimme varmasti vain siinä tilassa, että tarvitsimme jotain uutta. Potkut oli heräte pelaajille. Martin on tuonut uuden äänen ja positiivista energiaa. Nyt tuntuu taas siltä, että meillä on ihan siisti loppukausi tiedossa.

Bröndbyn kannattajat ovat tulleet tunnetuksi hyvin äänekkäänä porukkana ja tunnelma Bröndbyn kotipeleissä on loistava, etenkin skandinaavisessa mittapuussa. Arajuuri myöntääkin olleensa urallaan kannattajien suhteen onnellisessa asemassa, sillä täysin ainutlaatuista Bröndby-pelien ilmapiiri ei ole.

– Puolassa Lech Poznanissa oli ihan jäätävä tunnelma peleissä ja aina hyvä kannustus. Mutta on ihan mielettömän siistiä pelata kotipelejä täällä Tanskassakin. Päädyssä on aina rummut sekä kova meteli, ja se antaa ilmaisen adrenaliiniipotkun. Monet, jotka ovat tänne tulleet, sanovat, etteivät ole nähneet Skandinaviassa vastaavaa. Kannattajamme ovat ihan Euroopan huippuluokkaa ja olemme siitä aina kiitollisia.

Paulus Arajuuri Puolassa
Paulus Arajuuri pelasi Puolassa ennen siirtymistään Tanskaan.AOP

Arajuuren sopimus Bröndbyn kanssa päättyy tämän vuoden lopussa, joten hänellä on edessä isoja päätöksiä. Kuinka paljon hän on miettinyt uransa seuraavaa siirtoa?

– En ole itse asiassa yhtään, Arajuuri sanoo ensin pokerinaamalla, kunnes virnistää leveästi.

– Ei vain. Aika paljon sitä on tietysti miettinyt. Itsellänikin on jo 30 vuotta mittarissa, niin enää ei ole liian montaa sopimusta jäljellä. Totta kai sitä miettii ja puntaroi. Tyttöystäväni on kotoisin Kööpenhaminasta, ja meillä on onnellinen elämä täällä.

– Osa haluaisi jäädä ja osa haluaisi kokea jotain uutta ja lähteä seikkailemaan. Kun kesällä on lomaa ja aikaa, niin sitten pitää miettiä rauhassa, mitä haluamme tehdä ja mitä mahdollisuuksia on. Aina se vuosi, kun sopimus on katkolla, sitä miettii ja puntaroi ja haluaisi löytää sen oikean ratkaisun. Kyllä se sieltä tulee. Se on myös onni, että pitää ottaa muita huomioon. Se on onnellinen ongelma.

Yhteinen itseluottamus

Ennen Kansojen liigan lohkovaiheen alkua Suomi oli laahustanut usean vuoden vihmovassa vastatuulessa. Peräkkäiset voitot Unkarista, Virosta ja Kreikasta käänsivät kuitenkin kelkan täysin. Arajuuri kuvailee joukkueen ilmapiiriä noiden pelien aikana hurmokseksi.

– Minulla on koko ajan ollut sellainen fiilis, ettei ole mitään väliä, kuinka negatiivinen tunnelma on ollut ulkopuolella. Minulla on aina ollut sellainen usko ja positiivisuus. Sitten kun niitä voittoja alkoi tulla, se uskomattoman hyvä fiilis tuplaantui ja triplaantui.

– Sitä vain janosi, että nyt vain seuraava peli. Olimme pitkään niin, että emme hävinneet isosti, mutta emme saaneet vain tuloksia. Sitten yhtäkkiä, marginaalit olivatkin meidän puolellamme. Nautimme niistä peleistä ihan perhanan paljon.

Kun niitä voittoja alkoi tulla, se uskomattoman hyvä fiilis tuplaantui ja triplaantui.

Paulus Arajuuri

Kansojen liigassa Suomen menestys perustui karrikoiden tiiviiseen koko joukkueen puolustamiseen ja teräviin vastahyökkäyksiin. Markku Kanervan luoma suhteellisen selkeä ja yksinkertainen pelitapa kantoi hedelmää.

– Kun tullaan maajoukkuetasolle, leirit ovat lyhyitä ja kaikki tulevat eri seurajoukkueista ja eri taktiikoista. Sen huomaa ja se näkyy, kun tiedämme, miten liikumme kentällä ja mitä haluamme tehdä. Meillä on ollut selkeä perussuunnitelma, mutta totta kai meillä on variaatioita. Olemme mielestäni pelanneet välillä tosi hyvää jalkapalloa myös hyökkäyssuuntaan. Pelaamisemme ei ole ollut missään nimessä tylsää.

Joona Toivio Paulus Arajuuri
Joona Toivio ja Paulus Arajuuri tutustuivat jo lapsina.Jaakko Stenroos / AOP

Yksi Suomen toimivimpia osa-alueita Kansojen liigassa oli topparipari Arajuuri – Joona Toivio. Arajuuri on ollut jo usean vuoden Suomen kantavia voimia, mutta etenkin Toivio nosti tasoaan pelaten maajoukkueuransa parhaat ottelut. Kaksikon yhteispeli on perua pitkän ajan takaa.

Ensimmäisen kerran kaverusten tiet kohtasivat, kun Halkian Alun ja Sibbo Varganan joukkueet yhdistyivät. Arajuuri ei itse muista tarkkaa vuotta, mutta silloin siirryttiin pelaamaan pieneltä kentältä isolle kentälle. Duo oli myös samassa lukiossa Mäkelänrinteessä ja pelasivat yhdessä toppariparina alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Olimme Kansojen liigan pelien aikana usein huonekavereita. Topparina puolustuslinjassa pelaamiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Se on niin paljon yhteistyötä. Jos minä lähden prässäämään, luotan siihen, että toinen varmistaa.

– Toppareiden välinen yhteistyö on tosi paljon luottamista. Kun tilanteet toistuvat ja homma toimii, silloin luottamus kasvaa ja itseluottamus nousee, ei vaan yksilönä, vaan toppariparina. Voimme Joonan kanssa varmasti sanoa, että pelasimme jotkut pelit ihan hemmetin hyvin.

Paulus Arajuuri
Suomen ja Paulus Arajuuren jalkoihin jäi Kansojen liigassa muun muassa Kreikka.Getty Images

Suomen maajoukkueen puhutuin pelaaja on ollut koko tämän kauden ja Kansojen liigan ajan Teemu Pukki. Maalipyssy on Arajuurelle varsin tuttu pelaaja, sillä Pukki siirtyi täksi kaudeksi Englannin Mestaruussarjan Norwichiin juuri Bröndbystä. Arajuuri ei ole tippaakaan yllättynyt Pukin onnistumisesta, mutta myöntää, että Bröndbyssä on kova ikävä kotkalaista.

– Kiva, että Teemun maaleista ja juoksumetreistä saa vielä nauttia maajoukkueessa. Teemu oli täällä ihan loistava ja pelasimme jalkapalloa, joka sopi Teemulle hyvin. Olen todella iloinen ja onnellinen Teemun puolesta, että hän sylkee tulta Norwichissa.

– Olen joutunut pelaamaan Teemua vastaan harjoituksissa niin paljon, että tiedän, miten liukas kaveri on kyseessä. Eihän sitä kukaan pysäytä tällä hetkellä. Meillä on Teemua kova ikävä, mutta kiva, että Teemu pääsee näyttämään vielä isommalla estradilla. On mielenkiintoista nähdä, mihin hän päätyy ensi kaudeksi.

Teemu Pukki
Teemu Pukki on Huuhkajien kuumin pelaaja.AOP

”Se olisi ihan hullua”

Välillä Suomen miesten maajoukkueen haaveet ensimmäisestä lopputurnauspaikasta ovat tuntuneet hyvin kaukaisilta. Viime ajat ovat tuoneet uskoa, ja Arajuuri tunnustaa, että on uskaltanut unelmoida historiallisesta saavutuksesta jo pitkään.

– Harvoin on ollut niin optimistinen fiilis, että nyt me menemme kisoihin. Kun katsoo, miten pelasimme Kansojen liigassa, meillä on myös tuplamahdollisuus ja hyvä itseluottamus. Itsellä on todella kova luotto, että kisoihin mennään.

Totta kai se unelma on iso Suomi-futiksen fanina, mutta jos sen saisi kokea pelaajana, se olisi ihan hullua.

Paulus Arajuuri

Jos kisapaikka toteutuisi, mullistaisi se Arajuuren mukaan hyvin todennäköisesti suomalaisen jalkapallon.

– Nytkin on ollut kiva huomata, kun otimme lohkovoiton Kansojen liigassa ja miten ihmiset ovat lähteneet mukaan ja innostuneet. On tullut paljon kannustusta myös sellaisilta suunnilta, joiden kanssa en normaalisti puhu jalkapallosta.

– Toivotaan, että Suomi olisi vähän nukkuva jättiläinen. Kun kisapaikka tulisi, se herättäisi. Suomella on periaatteessa melkein sama potentiaali kuin Ruotsilla ja Tanskalla nousta isoksi jalkapallomaaksi, mutta se vaatii, että pääsisimme isommalle näyttämölle. Se toisi meille lisää uskottavuutta ja kiinnostavuutta ja oli hyvin mahdollisesti juuri lähtölaukaus.

Paulus Arajuuri juhlii
Paulus Arajuuri haluaisi tuulettaa jonain päivänä arvokisapaikkaa.EPA

Se päivä, kun Suomi varmistaa paikkansa ensimmäisen kerran EM- tai MM-lopputurnauksessa, on Arajuurelle iso. On hän mukana joukkueessa tai ei.

– Olisi huikeaa olla siinä mukana, kun se olisi historiallista. Se olisi kiva kokea, vaikka sitten kun ei itse enää pelaa. Olisi siistiä lähteä sinne mukaan vaan kisaturistina. Totta kai se unelma on iso Suomi-futiksen fanina, mutta jos sen saisi kokea pelaajana, se olisi ihan hullua.

Lue myös:

Hirmuvireinen Teemu Pukki nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin: "Joka pelissä on sellainen fiilis, että tänään tulee maali"

"Rottamaisia" tapoja Italiassa oppinut Sauli Väisänen tuntee rajusta pettymyksestä toipuvan EM-karsinnan avausvastustajan – "Kulttuuri on siihen opettanut"

Tim Sparv on Huuhkajien tärkein pelaaja, jolla on hämmentävä taito voittaa – tilasto lyö ällikällä: "Kuulostaa järkyttävältä"

Markku Kanerva korostaa tehokkuutta EM-karsintojen alla: maalien makuun Venäjällä päässyt Roman Eremenko ei ole täydessä kunnossa – "Hän on hyvin rehellisesti sen ilmaissut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat