Susijengin kapteeni Shawn Huff kertoo kokemastaan rasismista armeijassa: ”Minulla oli yksinäisin olo koskaan”

Shawn Huff on yksi Punainen kortti rasismille -hankkeen keulakuvista. Huff haluaa pitää ääntä niiden puolesta, jotka eivät siihen pysty.

Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Suomen miesten koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff muistaa ikuisesti hetken armeija-ajoiltaan. Luokkahuoneessa upseeria kuunteli noin 70 alokasta.

– Upseeri kertoi rasistisen vitsin. Muistan sen hetken kuin se olisi jäädytetty. Katsoin ympärille ja näin, miten paljon ihmiset nauroivat ympärillä. Vaikka huone oli täynnä, minulla oli yksinäisin olo, mitä minulla on koskaan ollut, kertoo Huff kokemuksistaan noin kymmenen vuoden takaa.

Shawn Huff
Shawn Huff kertoo kokemastaan rasismista

Huff on yksi lähettiläistä Punainen kortti rasismille -hankkeessa, jonka tavoitteena on levittää rasismin- ja syrjinnänvastaista viestiä. Huff kertoo ameijakokemuksestaan hankkeen Kasvot-videosarjassa, joissa eri lajien urheilijat puhuvat omista kokemuksistaan rasismista, kiusaamisesta tai syrjinnästä. Tällä viikolla Suomessa on vietetty rasisminvastaista viikkoa.

– Rasismi on sellainen asia, että sitä on helppo selittää toiselle rasismia kokeneelle. Mutta sitä on todella vaikeaa avata muille, Huff sanoo Yle Urheilulle.

– Kampanjat ovat tärkeitä, jotta saadaan asiaa esille ja puheenaiheita tulee. Sellaiset ihmiset, jotka eivät koe tai näe rasismia, ainakin tietävät tällaisten asioiden tapahtuvan.

Helsingissä syntynyt ja kasvanut Huff kertoo, että hän on halunnut olla mukana aktiivisesti hankkeessa, koska pitää aihetta tärkeänä. Kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta tuoda omaa ääntään kuuluviin rasismista. Mutta tunnetut urheilijat pystyvät siihen.

– Ehkä joillekin ihmisille on selvää, että Shawn Huff on suomalainen. Ei sitä ja tätä, vaan suomalainen. Mutta samalla pitää tuoda esille, että minua ei kohdella kaikissa tilanteissa aina suomalaisena. Nämä ovat tärkeitä asioita, joiden puolesta pitää aina taistella, Huff kuvailee.

Armeijassa tapahtunut episodi on jäänyt mieleen, mutta Huff on kokenut rasismia arkielämässäkin.

– Esimerkiksi bussi ajaa ohi eikä pysähdy kohdalle, kun odotat pysäkillä. Tai sitten ihmiset katsovat eri tavalla ja vartijat lähtevät seuraamaan kaupassa, Huff sanoo.

– Jokainen jonkin verran erinäköinen on varmasti kokenut jonkin sortin rasismia. Se on sen verran arkipäiväistä.

Susijengin kapteeni haluaa myös sanoa, että vaikka rasismia on ja se on osa hänen elämäänsä, niin se ei ole hänen kohdallaan määrittänyt sitä, kuka hän on.

– Vaikka rasismia oli lapsuudessani, niin minun ei tarvinnut herätä peloissani aamulla, ja kohdata kiusaajia joka päivä, mitä se saattaa pahimmillaan olla joillekin, Huff toteaa.

Punainen kortti rasismille -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanketta on koordinoinut ja toteuttanut Suomen monikulttuurinen liikuntaliitto (FIMU ry) tiiviissä yhteistyössä jalkapallon pelaajayhdistyksen kanssa. Hanke on lähtöisin jalkapallon parista, mutta vähitellen se on levinnyt myös muihin lajeihin.

Projektipäällikkönä toimii entinen huippujalkapalloilija Ilari Äijälä. Hankkeessa nostetaan myös punainen kortti syrjinnälle ja kiusaamiselle. Hankkeen urheilijakasvoja ovat Huffin lisäksi esimerkiksi nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv.

Gustafsson on keskustelemassa aiheesta Urheilustudiossa TV2:ssa lauantaina kello 10.40.

Pudotuspelipaikka haussa parketilla

Koripalloparketeilla Huff on pelannut pitkään ulkomailla Kreikassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Hän pelaa nyt kolmatta kauttaan Skyliners Frankfurftin riveissä. Joukkue kamppailee tiiviisti pudotuspelipaikasta. Tällä hetkellä joukkue on Bundesliigan runkosarjassa sijalla 13. Matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan on kaksi voittoa.

– Eurocup verotti meidän voittoja Bundesliigassa. Oli aika kova ottelutahti ja tuli loukkaantumisia. Nyt kaikki jätkät ovat kasassa. Olemme vähän perässä, mutta taistelemme hanakasti. Kunhan kaikki pysyy terveenä, taistelemme loppuun asti pudotuspelipaikasta, Huff kertoo.

Kuva: AOP/imago sport

Huff ei ole ainoa suomalainen joukkueessa, sillä joukkuetta valmentaa myös Gordon Herbert. Huff hehkuttaa valmentajaansa paljon.

– Gordie on todella erinomainen valmentaja. Hän on yksi painavimmista syistä, miksi tulin tänne ja miksi olen pysynyt täällä. Olen pitänyt hänen valmennustyylistään. Tämä on ollut minulle hyvä kokemus, Huff kertoo.

Lopuissa 11 runkosarjapelissä Huff pyrkii saamaan oman pelinsä parempaan kuntoon. Erityisesti yksi nousee varmasti monella suomalaiselle koripallon seuraajalla esiin. Reilun kahden viikon päästä Skyliners kohtaa tällä kaudella vain kaksi peliä Bundesliigassa hävinneen Petteri Koposen tähdittämän Bayern Münchenin.

– Se on aina kiva päästä pelaamaan toista suomalaista vastaan. Vaikka on toinen suomalainen vastassa, ei anneta tuumaakaan periksi. Olen pelannut Bayernia vastaan jo aika monta kertaa pudotuspeleissä. Heitä vastaan on aina kiva pelata, Huff toteaa.