Suora

  • Dota 2: The International

Roman Eremenkoon liittyvä ristiriita hämmentää – tästä syystä hänen oli parempi jättää EM-karsintareissu väliin: "Se olisi ollut ongelma"

Lonkkavaivoista kärsivä Roman Eremenko ei olisi pystynyt harjoittelemaan tarpeeksi Huuhkajien mukana, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Roman Eremenko
Roman Eremenko nähtiin edellisen kerran maajoukkueessa vuonna 2016.Matti Raivio / AOP

Kilpailukiellon vuoksi pitkään Suomen maajoukkueesta sivussa ollut Roman Eremenko on jo näyttänyt vihreää valoa paluulle Huuhkajiin, mutta EM-karsintojen avauksen hän jättää väliin.

Ennen EM-karsintoja on ihmetyttänyt, miksi Eremenko pelaa täydellä höyryllä seurajoukkueessaan FK Rostovissa, mutta on maajoukkueesta sivussa loukkaantumiseen vedoten.

Suomen päävalmentajan Markku Kanervan mukaan Eremenko ei ole mukana maajoukkueessa lonkkavamman takia. Eremenko teki kuitenkin viime viikonloppuna Rostovin paidassa kaksi maalia Kazanin verkoon Venäjän liigan ottelussa.

Eremenkon, 32, tilanteesta mystisemmän tekee, ettei hän ole kommentoinut suomalaismedioille asioitaan sen jälkeen, kun hän kärysi kokaiinista ja sai dopingista kahden vuoden kilpailukiellon.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen ymmärtää, miksi Eremenkoa ei nähdä Suomen paidassa lauantaina Italiaa ja tiistaina Armeniaa vastaan.

– Hän olisi saanut maajoukkueen mukana parhaan mahdollisen hoidon, mutta todennäköisesti hän ei olisi pystynyt hirveästi harjoittelemaan. Se olisi ollut ongelma, Huttunen sanoo.

Huttunen on siinä käsityksessä, että seurajoukkueessaan Rostovissa Eremenko keskittyy viikot kuntoutukseen ja itsensä huoltamiseen. Hän ei osallistu joukkueharjoituksiin, vaan pelaa vain ottelut. Sama ei onnistuisi maajoukkueessa.

Markku Kanerva
Roman Eremenkon kuulumisia on kuultu lähinnä Markku Kanervan kautta.AOP

Huuhkajat on ollut yhdessä maanantaista lähtien, mutta Eremenko ei olisi pystynyt harjoittelemaan täysipainoisesti koko viikkoa joukkueen kanssa.

– Hän on ollut maajoukkuesta pois jonkin aikaa, ja miehet ympärillä sekä valmennus ovat vaihtuneet. Uusia kuvioita olisi pitänyt pystyä hiomaan harjoituskentällä, Huttunen muistuttaa.

Armeniaa vastaan Suomi pärjää ilmankin

Urallaan 73 miesten A-maaottelua Suomen paidassa pelannut Eremenko oli ennen kilpailukieltoaan Huuhkajien suurin tähti. Tällä hetkellä ainakin maalivahti Lukas Hradeckyn ja hyökkääjä Teemu Pukin status lienee kovempi, mutta Eremenko olisi joka tapauksessa kova vahvistus joukkueelle.

Suomi saavutti syksyllä Kansojen liigassa lohkovoiton ilman Eremenkoa. Huttunen muistuttaa, että Kansojen liigassa Suomi pelasi suunnilleen samantasoisia vastustajia vastaan, mutta EM-karsinnoissa taso nousee.

Siksi Eremenko olisi ollut tärkeä palanen etenkin lauantain Italia-otteluun.

– Kansojen liigan viimeiset kovat vieraspelit osoittivat, ettei meillä ole liikaa taitavia pelaaja, jotka pystyvät rytmittämään peliä ja pitämään palloa ylhäällä, Huttunen sanoo.

– Armeniaa vastaan meillä on muita pelaajia, jotka pystyvät ottamaan sen roolin pelin luonteesta johtuen, mutta Italia-ottelussa Suomi olisi tarvinnut Romania.

Rooli maajoukkueessa valmiina

Seuraava mahdollisuus Eremenkon paluulle maajoukkueeseen on kesäkuussa, kun Suomi kohtaa Bosnia-Hertzegovinan Tampereella ja Liechtensteinin vieraissa.

Roman Eremenko Rostov
Roman Eremenko siirtyi Moskovan Spartakista Rostoviin tammikuussa.AOP

Jos Eremenko on mukana, Huttunen uskoo, että hänet nähdään hyökkäävässä roolissa. Päävalmentaja Kanervan 4-4-2-ryhmityksessä Eremenkon todennäköisin pelipaikka on Teemu Pukin kärkiparina.

Kyseisellä pelipaikalla pelannee Italiaa vastaan Kasper Hämäläinen. Kansojen liigassa Pukin kärkiparina oli Jasse Tuominen. Hämäläinen ja Tuominen ovat pikemminkin työteliäitä vauhtikoneita kuin Eremenkon kaltaisia luovia taitureita.

– Roman olisi ehkä vähän vapaammassa roolissa hakemassa palloa ja jakamassa syöttöjä, Huttunen pohtii.

Eremenko pelaisi todennäköisesti hieman alempana kuin Pukki. Hänen tehtävänsä olisi hyökkäyksen rytmittäminen keskikentän ja hyökkäyksen välillä.

– Romanilla on aivan maaginen syöttötaito. Hän saa Pukin ja nopeat laitapelaajat liikkeelle. Lisäksi hänellä on erinomainen laukaus, jonka hyödyntäminen maajoukkueessa olisi tärkeää.

Pelillisesti on selvää, että Eremenkon tasoinen pelaaja toisi uuden säväyksen Huuhkajien peliin. Entä pukukopin puolella? Rikkoisiko Eremenkon paluu Huuhkajien erinomaiseksi kehuttua joukkuehenkeä?

Siitä asti kun Eremenko vapautui kilpailukiellosta, Suomessa on spekuloitu, miten muu joukkue ottaisi entisen ykköstähtensä vastaan.

– Minulla on tieto ja tuntemus siitä, että Roman on pidetty joukkueen sisällä. Siellä ei ole ollut mitään konflikteja hänen suhteensa. Olen aivan varma, että joukkue haluaa hänen palaavan mukaan, sanoo Eremenkoa maajoukkueessa valmentanut Huttunen.

Suomi kohtaa vierasotteluissa Italian lauantaina klo 21.45 ja Armenian tiistaina klo 19.00. Kuuntele ottelut suorina lähetyksinä Yle Puheelta.

Lue myös:

Lonkkavaivat eivät haitanneet Roman Eremenkoa: maajoukkueesta sivuun jätetty suomalainen iski kaksi maalia Venäjän liigassa

Hirmuvireinen Teemu Pukki nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin: "Joka pelissä on sellainen fiilis, että tänään tulee maali"

"Rottamaisia" tapoja Italiassa oppinut Sauli Väisänen tuntee rajusta pettymyksestä toipuvan EM-karsinnan avausvastustajan – "Kulttuuri on siihen opettanut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat