Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Leluja ja lentopalloa
  • Urheiluruutu

Mitä suomalaiset ampumahiihtäjät Mäkäräisen takana kaipaavat ensi kaudelle? ”Toivottavasti Kaisa olisi mukana”

Suomalaiset ampumahiihtäjät Laura Toivanen, Suvi Minkkinen ja Venla Lehtonen haluaisivat jatkumoa tällä kaudelle nähdyille muutoksille, mutta myös esimerkiksi lisää psyykkistä valmennusta.

naisten ampumahiihto
Suvi Minkkinen
Suvi Minkkisellä oli esitää kaino toive Kaisa Mäkäräiselle ensi kauteen.AOP

Suomen ampumahiihtomaajoukkueessa tuli suuria muutoksia tälle kaudelle, kun päävalmentajaksi Antti Leppävuoren tilalle vaihtui Jonne Kähkönen. Myös huoltotiimiin tuli muutoksia. Huoltopäälliköksi palkattiin saksalainen Danilo Müller. Kärkinimen Kaisa Mäkäräisen takana Suomen naiset kaipaisivat nyt maailmancup-kauden päättyessä tällä kaudella aloitettujen muutosten jatkumista myös tulevaisuudessa.

Vuosi sitten Holmenkollenin maailmancupissa Laura Toivanen kritisoi voimakkaasti toimintaa ja kaipasi muutoksia uusien henkilöiden myötä toimintaan. Hän kaipasi esimerkiksi parempaa viestintää ja iloa toimintaan.

Toivasen mukaan näin on käynytkin.

– Sitä on myös yrittänyt itse, että muistettaisiin keskittyä hyviin asioihin. Helposti kehittyessä ollaan valittamassa. Mutta itse haluaisin myös positiivisuutta. Olen kyllä tykännyt meiningistä, Toivanen kuvaili Yle Urheilulle Oslossa torstaina.

Laura Toivanen
AOP

– On tullut paljon erilaisia ampumajuttuja, vaikka tietysti sitä on ollut ennenkin. Mutta aina tulee jotain uutta. Tykkäsin myös käydä leirillä Anterselvassa pidemmän pätkän. On saanut tehdä myös omia juttuja.

Mutta kehityskohteitakin on mielessä. Vaikka Toivanen myös ymmärtää sen, että Ampumahiihtoliitto toimii pienellä budjetilla.

– Jos lisäresursseja tulisi, toivoisin itse psyykkiseen valmennukseen perehtyneenä, että sitä olisi tarjolla muille. Olisi hyvä, että sitä olisi niillekin, jotka eivät itse sitä osaa tehdä. Siinä on paljon sarkaa meidän lajissa, Toivanen miettii.

Samoilla linjoilla psyykkisen valmennuksen tarpeesta on myös toista maajoukkuekauttaan urheillut Venla Lehtonen.

– Kyllä sitä kaipaa omalla kohdalla. Jos ei siihen itse sitten panosta, niin toivottavasti saataisiin psyykkistä valmennusta maajoukkueryhmään leireille ja kisapaikoille. Psyykkinen valmennus on isossa osassa tässä lajissa. Siihen pitäisi enemmän panostaa, Lehtonen toivoo.

Venla Lehtonen
AOP

Myös Mäkäräiselle toive

Suvi Minkkinen eteni Kaisa Mäkäräisen ohella Holmenkollenin pikakisasta lauantain takaa-ajoon 43. sijalta. Se oli Minkkisen uran paras sijoitus maailmancupissa.

– Todella hyvä fiilis jäi. Tiistai-iltana iski vielä vatsapöpö. Keskiviikkona jäi valmistava harjoitus tekemättä. Sitten yritin pitää pään vain kylmänä. Edellinen kova kisa oli MM-viesti lauantailta. Oli arvoituksellinen olo, mutta todella ihanaa saada tällainen suoritus, Minkkinen tunnelmoi.

Lauantaina ensimmäiset maailmancupin pisteet eivät olisi myöskään kaukana onnistuneella suorituksella. Minkkinen kertoo, että taustajoukkojen muuttuessa varmasti kaikilla on ollut hakemista.

– Tuloksellisesti odotti aika pitkään, että sain oikeasti hyvän suorituksen. Nytkään eivät kaikki natsanneet, mutta hyvin läheltä sitä. Toivottavasti ensi kaudella pystyisi perustasolla hiihtämään pisteille, Minkkinen sanoo.

Hän hehkuttaa Toivasen tavoin uusia juttuja ammuntaharjoittelussa. Maajoukkueessa on otettu käyttöön esimerkiksi uusi rutiini kohdistukseen. Myös yhteisharjoituksia on tehty enemmän.

– Huollon kanssa ei ole ollut kauden aikana samaa ryhmää aina. Se on ollut haaste, Minkkinen pohtii.

Minkkinen esittää toiveen myös Mäkäräiselle, jonka uran jatkumisesta ei ole vielä tietoa.

– Toivoisin, että yhteisharjoittelu jatkuisi vielä lisää. Jos pystyisi vielä kovissa harjoituksissa hyödyntämään peesihiihtoa. Meillä on kuitenkin joukkueessa yksi kovimmista hiihtäjistä. Toivottavasti olisi vielä ensi kaudellakin. Siitäkin voisi saada hyötyä hiihtovauhdin puolelle, Minkkinen päättää.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen jäi taas kauas kärjestä – maailmancupin voittotaistoon iso käänne

Suomi putosi hiihtolajeissa maailman huippujen vauhdista, Olympiakomitean pomo lupaa muutoksia: "Siitä varmasti tulee aika kriittinen tilaisuus"

Ampumahiihdon päävalmentaja ravistelisi suomalaista valmennuskulttuuria – vaatii enemmän yhdessä tekemistä ja yhden mallin mukaan toimimista

Ampumahiihtojoukkueen huollossa kuohuu, kun henkilökemiat eivät kohtaa – "Jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat