Suora

  • Urheiluruutu

10-vuotias venäläispoika matkusti paremman valmennuksen perässä Suomeen – sai Fredrik Norrenan maalivahtileiriltä VHS-kasetin, joka mullisti kehityksen ja vei lopulta NHL:ään

Suomesta laadukasta maalivahtivalmennusta etsinyt Aleksandr Georgijev on väläytellyt tällä kaudella NHL:ssä.

NHL
Aleksandr Georgijev
AOP

Ruotsalaisen Henrik Lundqvistin, 37, asema New York Rangersin ykkösmaalivahtina on tällä hetkellä horjumaton, mutta hänen seuraajansa saattaa löytyä jo organisaatiosta.

Venäläismaalivahti Aleksandr Georgijev on saanut tällä kaudella paljon vastuuta New York Rangersin NHL-joukkueessa. Kakkosmaalivahti Georgijev on täyttänyt paikkansa – hän on pelannut Rangersissa 27 ottelua torjuntaprosentilla 90,5. Lundqvistin torjuntaprosentti on 90,9.

Pudotuspelitaistelusta ajat sitten pudonnut Rangers elää tällä hetkellä murrosvaihetta. Joukkueen jälleenrakennus on käynnissä, minkä vuoksi Rangers on hävinnyt tällä kaudella paljon. Se ei ole helppo paikka maalivahdille, mutta Georgijev on pärjännyt tilanteeseen nähden hyvin.

Bulgariassa syntynyt, mutta Venäjällä lapsuutensa viettänyt Georgijev, 23, on suomalaisille tuttu maalivahti. Hän lähti NHL:ään Turun Palloseurasta. Georgijev kertoi Suomi-taustastaan NHL:n verkkosivujen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Pitkä ajomatka Pietarsaareen

Ensimmäisen kerran Georgijev eksyi Suomeen jo 10-vuotiaana. Venäjällä oli 2000-luvun alkupuolella pulaa modernista maalivahtivalmennuksesta, joten katseet oli käännettävä naapurimaahan.

Georgijevin vanhemmat löysivät internetistä tietoa suomalaismaalivahti Fredrik Norrenan maalivahtileiristä.

Fredrik Norrena
Fredrik Norrena työskentelee nykyisin TPS:n maalivahtivalmentajana.AOP

Tuohon aikaan NHL:ssä pelanneen Norrenan opit kiinnostivat, joten venäläisperhe hyppäsi autoon ja ajoi yli kymmenen tunnin matkan Moskovasta Pietarsaareen.

Norrenan kesäleirille saapui maalivahtiraakile, jolla oli omalaatuinen torjuntatyyli. Oli kuitenkin selvää, että Georgijevilla oli lahjakkuutta.

– Kiinnitin ensimmäisenä huomiota hänen luisteluunsa. Hän oli hyvä nappaamaan kiekkoja, koska hän oli hyvä luistelemaan, Norrena muisteli NHL:n verkkosivujen haastattelussa.

Erinomainen luistelu oli kehittynyt armottomassa venäläisessä kiekkokoulussa.

– Jos olimme tunnin jäällä, en mennyt ollenkaan maaliin, vaan tein luisteluharjoituksia koko tunnin, Georgijev kertoi NHL:n verkkosivuilla.

"Kun tulin seuraavana vuonna takaisin, olin täysin eri maalivahti"

Luistelu oli kunnossa, mutta muissa ominaisuuksissa oli kehitettävää. Georgijev sai Norrenan kesäleriltä mukaansa VHS-kasetin omista harjoituksistaan.

Videokasetin avulla hän harjoitteli omatoimisesti koko vuoden Venäjällä modernin maalivahtipelaamisen teknisiä vaatimuksia.

– Kun tulin seuraavana vuonna takasin, olin täysin eri maalivahti. Kukaan ei tunnistanut minua, Georgijev kertoi.

Aleksandr Georgijev
Georgijev TPS:n paidassa tammikuussa 2017.AOP

Hyvin alkanut yhteistyö Fredrik Norrenan kanssa jatkui kesäleireillä kymmenen vuotta. Yhteistyö huipentui, kun Georgijev siirtyi vuonna 2014 TPS:ään, jonka maalivahtivalmentajana Norrena työskenteli.

Kahdella ensimmäisellä TPS-kaudellaan Georgijev seilasi TPS:n, A-nuorten ja Mestiksen väliä. Pelit sujuivat pääasiassa hyvin, minkä ansioista hän pelasi Venäjän paidassa muun muassa Helsingin nuorten MM-turnauksessa, joka päättyi Suomen kultajuhliin.

Kolmas TPS-kausi 2016–17 sujui jo erinomaisesti, kun Georgijev pelasi 27 ottelua torjuntaprosentilla 92,3. Georgijevin päästettyjen maalien keskiarvo oli vain 1,7 ottelua kohden, mutta pudotuspeleissä Oskari Setänen kantoi kuitenkin ykkösvahdin vastuun TPS:n maalilla.

VHS-kasetista alkanut yhteistyö Norrenan kanssa huipentui vuonna 2017, kun Georgijev teki NHL-sopimuksen New York Rangersin kanssa.

Tulevat vuodet näyttävät nouseeko suomalaisopeista ammentanut venäläisvahti NHL:ssä tähtiluokkaan.

Lue myös:

Upea työnäyte: näin Kapanen teki hienon läpiajomaalin, ex-TPS-vahti venyi kiekon eteen peräti 55 kertaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat