Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Suomen hiihdon päävalmentaja odotti parempaa sprinttikaudelta – väläytti esimerkiksi Ruotsin mallia: "Pitää nostaa hattua sinne"

Matti Haaviston mukaan Suomessa pitää nyt vakavasti harkita, miten sprinttihiihtoa kehitettäisiin. Suomen menestys sprinttimatkoilla maailmancupissa oli tällä kaudella vaisua.

hiihto
Matti Haavisto.
Matti Haavisto.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Quebecin maailmancupin sprintin jälkeen oli lopullisesti selvillä suomalaishiihtäjien karu saldo matkalla tällä kaudella. Suomalaiset ottivat vain kolme finaalipaikkaa tällä kaudella: Yksi meni Ristomatti Hakolalle Lillehammerissa ja kaksi muuta Krista Pärmäkoskelle Rukalla sekä Davosissa.

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto sanoi Yle Urheilun haastattelussa Quebecissa, että sprinttikausi ei mennyt hänen odotusten mukaisesti.

– Toki Joni Mäki on nostanut tasoaan. Hän oli nyt neljättä kertaa tällä kaudella välierissä. Ristomatti halusi lähteä tähän kauteen sillä mielellä, että haluaa enemmän yleishiihtäjäksi. Naisissa tilanne on ollut aika huono jo pitkän aikaa, Haavisto totesi.

Haavisto käänsikin katseensa Quebecissa Ruotsin suuntaan. Länsinaapuri on ollut tällä kaudella todella kova sprinteissä. Siitä viimeisenä osoituksena Quebecissa naisten finaali, jossa kuudesta hiihtäjästä neljä tuli Ruotsista. Ruotsi otti kisassa kolmoisvoiton sprintticupin voittajan Stina Nilssonin johdolla.

Stina Nilsson
Stina Nilsson johdatti Ruotsin menestyskulkua tällä kaudella sprintissä.EPA-EFE/ULF PALM SWEDEN OUT

– Pitää vakavasti harkita, miten pystymme kehitttämään sprinttitasoamme esimerkiksi Ruotsin malliin. Tänään Ruotsin naisilta oli aivan loistavasti neljä hiihtäjää finaalissa ja tuli kolmoisvoitto. Hattua pitää nostaa sinne, että siellä on tehty hyvin töitä, Haavisto totesi.

Viiime kauden päätteeksi Suomessa miesten hiihtomaajoukkueen sprinttiryhmä lopetettiin. Naisilla ei sellaista ole koskaan ollut.

Onko tämä nyt sillä tavalla, että sprinttiin pitäisi lyödä isompi painopiste kuin on ollut tähän mennessä?

– En tiedä, missä isompi painopiste. Suurin osa urheilijoista Suomessa haluaa hiihtää distanssimatkoja tai haluaa olla yleishiihtäjiä. On hankalaa väkisin tehdä sprinttihiihtäjiä. Meidän pitää saada nuoria innostettua ja tuoda sprinttiä enemmän nuorten keskuuteen. Sieltä sitten voidaan jalostaa tulevaisuuden menestyjiä, Haavisto sanoi ja lähetti viestin myös seurakentälle.

– Seurojen pitää uskaltaa järjestää enemmän sprinttikilpailuja. Ehkä siellä on ollut vähän arkuutta, että ei tule hiihtäjiä. Enemmän on järjestetty normaalimatkan kilpailuja ja sinne on saatu varmasti osallistujia.

Suomessakin kannattaisi panostaa enemmän sprinttiin siinä mielessä, sillä matka on ollut yhä useammin maailmancupin kalenterissa.

– Sprinttikisat eivät varmasti vähene. Ehkä tässä on ollut joitain vuosia sitten ajatus, että sprinttihiihtoja on niin vähän maailmancupissa. Sen takia on haluttu olla yleishiihtäjiä. On koettu niin vaillinaiseksi se maailmancupin kausi, jos keskitytään sprinttiin. Mutta tänä vuonna on ollut paljon sprinttejä. On nähty, että silläkin saralla voi niittää menestystä, Haavisto muotoilee.

Lue lisää:

Kommentti: Suomen hiihto hukannut hurjan mahdollisuuden – lajin muutoksiin on nyt vihdoin herättävä

Ristomatti Hakola aikoo katsoa NHL:ää maastohiihdon maailmancupin päätösviikonloppuna: ”Tärkeintä oli, että tänään tuli Suomen mestaruus”

Hakola ja Mäki säväyttivät viimeisessä maailmancup-sprintissä erävaiheen alussa kaksoisvoitolla: "Erittäin kova suoritus"

Venäläishiihtäjä poltti päreensä täysin! Näin hän huitaisi Ruotsin superlupausta sauvalla kohti päätä: ”Aika herkässä olivat hermot”

Krista Pärmäkoskelle iso pettymys – hävisi loppukirissä ja putosi heti sprinttierässään

Matti Heikkiselle uran viimeinen maailmancup-viikonloppu on suuri kiitoksen paikka: ”Tärkeää sulkea tiensä päähän tulevat asiat”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat