Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajat kohtaa herkässä tilassa olevan Italian – jalkapallon suurmaa pani järkyttävän katastrofin jälkeen lähestulkoon kaiken uusiksi: "Ihmiset häpesivät, että Ruotsille pudotaan"

Pitkään Italiassa pelanneen Perparim Hetemaj'n mukaan Suomi on kokeneempi joukkue kuin rajusti uudistunut Italia. Siinä on Huuhkajien mahdollisuus lauantai-illan kamppailussa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Italia-Ruotsi 2017
Tämä hetki oli italialaisille järkytys. Ruotsi säntäsi juhlimaan MM-kisapaikkaa, kun Italia jäi rannalle marraskuussa 2017.Daniel Dal Zennaro / AOP

Potku oli täynnä raivoa, pettymystä ja vihaa. Vieressäni istunut vanhempi italialaiskannattaja halusi näyttää maajoukkueen pelaajille, miten palloa potkaistaan. Hänen jaloissaan olleen täyden limsamukin sisältö lensi edessä olleiden katsojien niskaan.

Vanhemman herrasmiehen reaktio kuvasti erinomaisesti italialaisfanien turhautumista. Kotijoukkue ei saanut palloa millään maaliin San Siron illassa. Intohimoiset italialaiskannattajat eivät olleet uskoa silmiään.

Ruotsi pakotti kotijoukkue Italian maalittomaan tasapeliin ja varmisti pääsynsä MM-lopputurnaukseen yhteismaalein 1–0. Italia putosi MM-kisoista ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958.

Ottelun jälkeen raivo ja turhautuminen olivat laantuneet. Italialaisfanit San Siron ulkopuolella olivat tyrmistyneitä, vaisuja ja hiljaisia. Kukaan ei riehunut tai haastanut riitaa.

– Se oli aikamoinen katastrofi. Ei ehkä kansallinen häpeä, mutta ihmiset häpesivät, että Ruotsille pudotaan, pitkään Italiassa pelannut Perparim Hetemaj muistelee vuoden 2017 marraskuun tunnelmia.

Tuon ikimuistoisen Milanon illan jälkeen on tapahtunut paljon. Italian maajoukkueessa on pantu katastrofin jälkeen jotakuinkin kaikki uusiksi.

Maajoukkuetta uudistettu kovalla kädellä

Kun Italia aloittaa tänään Udinessa EM-karsinnat Suomea vastaan, joukkueen mukana on vain neljä avauskokoonpanon pelaajaa tuosta surullisenkuuluisasta Ruotsi-ottelusta.

Koko joukkueesta yli puolet on vaihtunut, kun jatkokarsintoihin osallistuneesta ryhmästä mukana on tänä viikonloppuna kahdeksan pelaajaa.

Leonardo Bonucci lohduttaa Ciro Immobileä
Leonardo Bonucci lohdutti Ciro Immobileä, kun Ruotsi oli pudottanut Italian MM-kisoista. Bonucci ja Immobile ovat niitä harvoja, jotka jatkavat yhä Italian maajoukkueessa.Daniel Dal Zennaro / AOP

Päävalmentaja Gian Piero Ventura sai lähteä MM-karsintojen katastrofin jälkeen. Tilalle palkattiin Roberto Mancini, jonka kovimmat saavutukset ovat liigamestaruudet Interin ja Manchester Cityn peräsimessä.

Mancini on uudistanut Italian maajoukkuetta kovalla kädellä. Hänellä ei oikeastaan ollut muuta vaihtoehtoa, koska MM-karsinnat päättänyt ryhmä oli parhaat päivänsä nähnyt keskinkertainen joukkue.

Maajoukkueen taso oli laskenut runsaassa kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Vuoden 2006 maailmanmestarijoukkueesta olivat mukana vielä Daniele De Rossi ja Gianluigi Buffon, jotka olivat hieman kärjistetysti Italian tunnetuimmat pelaajat.

Viime toukokuussa Italian päävalmentajaksi valittu Mancini alkoi ajaa sisään nuoria pelaajia, joista toivotaan kasvavan uusia tähtiä.

Kaavoihin kangistunut pelityyli vaihtui vapautuneempaan

Muutama kokeneempi pelaaja sai jatkaa myös Mancinin ryhmässä. Yksi heistä on Juventuksen toppari Giorgio Chiellini, 34, joka on Italian kapteeni.

– Mancini on tuonut rauhantunteen, uskoa ja innostusta. Tarvitsimme niitä ominaisuuksia kohtaamiemme ongelmien jälkeen. Ei ollut helppoa päästä takaisin jaloilleen MM-karsintojen pettymysten jälkeen, Chiellini sanoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Roberto Mancini ja Giorgio Chiellini
Roberto Mancini ja Giorgio Chiellini lehdistötilaisuudessa Udinessa.AOP

Chiellini kehui Mancinia erinomaiseksi taktikoksi.

Italiassa pelaava suomalaispuolustaja Sauli Väisänen sanoi, että Italian uudistunut maajoukkue on painottanut enemmän pallonhallintaa, kun aikaisemmin Italia tunnettiin vastahyökkäyksistä ja erikoistilanneosaamisestaan.

– Italiassa lopputulos on tärkeämpää kuin tyyli. Olemme voittaneet tällä mentaliteetilla vuosikymmeniä, mutta jalkapallo on muuttunut. Jos joukkuetta ei saa pelaamaan hyvää jalkapalloa, ei myöskään voita, Mancini selitti Esquire-lehdelle.

Chievo Veronassa pelaava entinen Huuhkajat-tähti Hetemaj on huomannut muutoksen.

– Edellinen valmentaja oli jähmettynyt siihen 3-5-2 -peliryhmitykseen ja tietyt kuviot toistuivat koko ajan. Nyt pelaaminen on vähän vapautuneempaa, Hetemaj sanoo Yle Urheilulle.

Vuodesta 2010 asti Italiassa pelanneen Hetemaj'n mukaan uudet tuulet kuvastavat hyvin koko italialaisen jalkapallon muutosta.

Stereotypian tylsästä ja pelkästään puolustamiseen keskittyvästä italialaisesta jalkapallosta voi heittää roskakoriin viimeistään nyt. Italiassa osataan edelleen puolustaa, mutta esimerkiksi Serie A:ssa pelaaminen on muuttunut tämän vuosikymmenen aikana avoimempaan suuntaan.

– Italialainen jalkapallo on muuttunut puolustusvoittoisesta enemmän hyökkäysorientoituneeksi, Hetemaj tiivistää.

Perparim Hetemaj
Perparim Hetemaj'n edustama Chievo Verona on tällä hetkellä Italian Serie A:ssa viimeisenä.AOP

Juventuksen huippulupaus saamassa mahdollisuuden Suomea vastaan

Uusia nuoria runkopelaajia Italian maajoukkueessa ovat muun muassa maalivahti Gianluigi Donnarumma, 20, Nicolò Barella, 22 ja Federico Chiesa, 21. Chiesa on Suomi-ottelusta sivussa loukkaantumisen takia.

– Tulin maajoukkueen päävalmentajaksi vaikeaan aikaan. Moni sanoi, ettei Italiasta ole tullut hyviä pelaajia, mutta mielestäni Italia on aina kasvattanut hyviä pelaajia. Vaikeinakin aikoina, Mancini kertoi.

Loukkaantumistilanne avaa mahdollisuuksia uusille nuorille pelaajille. Juventuksen 19-vuotias hyökkääjälupaus Moise Kean aloittanee Suomea vastaan 4-3-3 -järjestelmän kärkikolmikossa.

Kean on pelannut maajoukkueurallaan vasta yhdessä harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

– Hänellä ei ole loukkaantuneen Lorenzo Insignen kokemusta, mutta hän tuo joukkueeseen fyysisyyttä, innostusta ja maalintekovoimaa, Mancini sanoi.

Moise Kean
Moise Keanin arvellaan olevan avauksessa Suomea vastaan.AOP

Mancini antaa rohkeasti peliaikaa nuorille lahjakkuuksille, jotka eivät kaikkien mielestä vielä ansaitsisi paikkaa Italian avauskokoonpanossa. Esimerkiksi Juventuksen Moise Kean on pelannut tällä kaudella vain neljä ottelua Serie A:ssa.

– Ajattelin, että voisimme kokeilla jotain erilaista. Kun pelasin itse, parikymppisillä pelaajilla oli 150 ottelun kokemus seurajoukkueesta. Heidän täytyy pelata enemmän, Mancini sanoi.

– Nuoret ovat hyviä teknisesti, mutta kokemus on ratkaisevan tärkeää. Varsinkin kokemus kansainvälisistä peleistä.

"Italialla on hirveät paineet"

Mancini on ollut Italian päävalmentajana vasta kymmenen kuukautta. Projekti on alussa ja nuori joukkue etsii vielä muotoaan. Siinä mielessä Suomi kohtaa Italian vieraskentällä sopivaan aikaan heti karsintojen alussa.

– Sanoisin, että Suomella on kokeneempi joukkue kuin Italialla, Perparim Hetemaj muistuttaa.

MM-karsintojen katastrofin jälkeen Italialla ei ole varaa epäonnistua. Nuori joukkue on kovassa paikassa ja tähän Huuhkajat yrittää iskeä lauantaina.

– Italialla on hirveät paineet. Tämä on heille eka matsi, ja heidän on pakko voittaa, jotta saavat uskottavuuden. Siitä tulee heille aikamoinen haava, jos ja kun nappaamme kolme pistettä, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva sanoi STT:n mukaan.

– Jos järkytämme heitä tekemällä esimerkiksi heti maalin, heidän pelinsä saattaa seota.

Marco Verratti
26-vuotias Marco Verratti kuuluu Italian suurimpiin tähtiin.AOP

Intohimoiset italialaisfanit saattavat tosin suhtautua nuoren joukkueen esityksiin hieman ymmärtäväisemmin kuin MM-jatkokarsinnassa Ruotsia vastaan.

Kansojen liigassa uusittu maajoukkue otti yhden voiton, pelasi kaksi tasapeliä ja hävisi yhden ottelun. Tulos ei ollut häävi, mutta sukupolvenvaihdokselle ollaan Italiassa valmiita antamaan aikaa.

– Italialaiset suhtautuvat tähän ryhmään paremmin kuin edelliseen maajoukkueeseen. Ihmiset tiedostavat, ettei tämä ole mikään valmis joukkue. Pelaajat ovat vielä kokemattomia ja nuoria, Hetemaj sanoo.

Suomi kohtaa Italian lauantaina klo 21.45. Kuuntele ottelu suorana lähetyksenä Yle Puheelta.

Lue myös:

Kommentti: Via Rive – päättyykö Huuhkajien kärsimysten tie? Maajoukkueessa on pitkästä aikaa paljon toimivia palasia, vaikka tuttu ongelma vaivaa yhä

"Rottamaisia" tapoja Italiassa oppinut Sauli Väisänen tuntee rajusta pettymyksestä toipuvan EM-karsinnan avausvastustajan – "Kulttuuri on siihen opettanut"

Maajoukkueen tukipilari sai äidiltään aurinkoisen asenteen, mutta kentällä hänestä kuoriutuu raivostuttava peto – Paulus Arajuuri on Huuhkajien hurmoksen kasvot: "Nyt me menemme kisoihin"

Hirmuvireinen Teemu Pukki nauttii jalkapallosta enemmän kuin koskaan aikaisemmin: "Joka pelissä on sellainen fiilis, että tänään tulee maali"

Italian valmentaja perusteli, miksei kuuma Mario Balotelli mahtunut EM-karsintaan Huuhkajia vastaan

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat