Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu

Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kaipaavat asennemuutosta: ”En voi tajuta, miten vaikeaa on kohdella ihmisiä samanarvoisesti”

Tällä viikolla Suomessa on vietetty rasismin- ja syrjinnänvastaista viikkoa.

Muu urheilu
Punainen kortti Rasismille! Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja jalkapalloilija Tim Sparv kertovat tositarinoistaan
Punainen kortti Rasismille! Nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja jalkapalloilija Tim Sparv kertovat tositarinoistaan

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv ja nyrkkeilyn Euroopan mestari Elina Gustafsson kaipaavat muutosta asenteisiin Suomessa.

Kumpikin kertoo Punainen kortti rasismille -hankkeeen Kasvot -videosarjassa kokemuksistaan kiusaamisesta ja syrjinnästä. Aiemmin Yle Urheilun haastattelussa rasismikokemuksiaan avasi myös hankkeessa mukana oleva koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff.

– Minulla on urheilijana mainio mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan. Tämä asia merkitsee minulle paljon. Syrjintä on kauheaa. En voi tajuta, miten vaikeaa on vielä tänäkin päivänä kohdella ihmisiä samanarvoisesti, Tim Sparv sanoi Yle Urheilulle Italiassa Huuhkajien EM-karsinta-avauksen kynnyksellä.

Sparvin mukaan erilaisuus on rikkaus. Hänen mielestä ihmisten pitäisi tehdä yhdessä enemmän.

– Meidän pitää kohdella toisiamme paremmin. En tajua, miksi emme ole päässeet pidemmälle. Asennemuutos on paikallaan. Uusi sukupolvi: tee enemmän ja paremmin kuin me, Sparv linjaa.

Elina Gustafsson on saanut paljon fyysisiä iskuja, mutta mikään niistä ei ole satuttanut enemmän kuin henkinen väkivalta.

Lasten koulukiusaamisesta on julkisuudessa puhuttu paljonkin, mutta aikuisten kesken sitä tapahtuu myös.

– Kyllä sitä tapahtuu yllättävän paljon. Jotenkin siitä hämmästyy joka kerta. Netti ja some ovat antaneet uuden leikkikentän kiusaajille, Gustafsson totesi aiheesta Ylen Urheilustudiossa.

Tuorein epämiellyttävä tositapahtuma Gustafssonilta oli kerrottavana tältä viikolta.

– Olin yhdessä paikassa ja kuulin oman nimeni. Otin kuulokkeet pois korvista. Kuulin, miten minusta puhuttiin todella negatiiviseen sävyyn. Mietin, että tämä on kuin jostain elokuvasta. Mietin, mitä teen, Gustafsson kertasi tilannetta.

Hän päätti, että ei jää itsekseen kyräilemään ja harmittelemaan.

– Pakkasin kamani ja menin sinne huoneeseen, missä oli kaksi henkilöä. He puhuivat minusta. Sanoin, että olen se Elina Gustafsson, jota puhuitte todella negatiiviseen sävyyn. Sanoin, että oli ikävä kuulla tuollaista. Varsinkin kun, ne asiat eivät pitäneet paikkaansa, Gustafsson kertoo.

Gustafssonin mukaan kaksikko oli perustellut sanomisiaan kuulemillaan huhupuheilla.

– Sanoin, että herranjumala. Huhupuheisiin ei voi uskoa. Jos on jotain kysyttävää, kysykää minulta itseltä, Gustafsson ihmetteli tilannetta.

Sen jälkeen kaksikko oli ollut todella nolona ja pahoillaan Gustafssonille.

Sparvin tapaan Gustafssonkin kaipaisi siis asennemuutosta Suomessa.

– Siitä se lähtee. Tavallaan varhaiskasvatuksessa ja kotona pitäisi painottaa, että olemme yhdenvertaisia. Ketään ei saa haukkua. Pitää myös yrittää ymmärtää kiusaamisen seuraukset. Kiusaamisella voi olla todella karut seuraukset, Gustafsson korostaa.

Katso keskustelu aiheesta Urheilustudiossa jutun kuvaa klikkaamalla!

Lue lisää:

Susijengin kapteeni Shawn Huff kertoo kokemastaan rasismista armeijassa: ”Minulla oli yksinäisin olo koskaan”

Suomalainen MM-mitalisti ahdistui kotikaupunkinsa ilmapiiriin – "Minulle sanottiin suoraan, etten saa olla julkisesti lesbo"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat