Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Mäkäräistä ylistetään ulkomailla – Venäjän tähtiselostaja täräytti: "Suomen naisista Kaisa on numero yksi ja kaksi, sitten on Tarja Turunen"

Ampumahiihtoasiantuntijat Venäjältä, Norjasta ja Ruotsista arvostavat Kaisa Mäkäräisen korkealle.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

Jos Kaisa Mäkäräinen on suuri urheilutähti Suomessa, sitä hän on myös ampumahiihtoa tiiviisti seuraavissa muissa maissakin.

Kysyimme maailmancupin päätösviikonloppuna Holmenkollenilla ulkomaalaisilta ampumahiihtoasiantuntijoilta mietteitä Suomen ykköstähdestä. Mäkäräinen aloitti kauden todella hyvin nolla-ammunnoilla ja voitoilla, mutta vuodenvaihteen jälkeen ongelmat ovat kasautuneet. Venäjällä hyvin tunnettu tähtiselostaja, 20 vuotta ampumahiihdosta raportoinut Dmitri Guberniev, hehkuttaa estoitta Mäkäräistä.

– Kaikista Suomen naisista Kaisa Mäkäräinen on numero yksi ja kaksi, sitten on Tarja Turunen. Olen Tarja Turusen suuri fani. Pidän suomalaisesta heavy metal -musiikista, Match-kanavan selostaja Guberniev hehkuttaa ja kertoo venäläisten intohimoisesta suhtautumisesta myös hänen toiseen suosikkiinsa.

– Kaisa on todella suosittu urheilija Venäjällä. Monet naiset ja miehet fanittavat Kaisaa.

Ennen Östersundin MM-kisoja Mäkäräinen oli sitä mieltä, että nuo lopulta pettymyksiä sisältäneet kisat olisivat hänelle viimeiset tai toiseksi viimeiset MM-kisat. Ensi vuonna pidetään jo seuraavat MM-kisat Anterselvassa.

Guberniev toivoisi, että 36-vuotias Mäkäräinen jatkaisi jopa Pekingin vuoden 2022 olympialaisiin saakka. Syynä on se, että kolme kertaa maailmancupin kokonaiskisan voittanut Mäkäräinen ei ole saavuttanut yhtään mitalia olympialaisista.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

– Ennen jokaisia olympialaisia odotamme, että Kaisa voittaisi edes yhden mitalin. Harmittavasti sitä ei ole tullut. Kolme kristallipalloa on kuitenkin supertulos.

Guberniev hehkuttaa myös sitä, kuinka fiksu Mäkäräinen on. Venäläisselostajan mielestä keskusteluissaan suomalaistähden kanssa on näkynyt, että Mäkäräinen ehti aloittaa ennen huippu-urheilijan uraa yliopisto-opinnot Joensuussa fysiikan laitoksen aineenopettajalinjalla.

– Kaisa on koko ampumahiihdon kasvot. Kaisan luonne on vahva. Hän on kuin amatsoni. Olen Kaisan suuri fani, Guberniev hehkuttaa.

Gubernievin mukaan Mäkäräisen isoin ongelma tällä kaudella ovat olleet epätasaiset ammuntasuoritukset. Lisäksi hiihtoladullakin Anastasia Kuzmina, Marte Röiseland ja Tiril Eckhoff ovat olleet venäläisen mielestä useasti hieman nopeampia.

Gubernievin mukaan Mäkäräinen on ehkä ollut viime kisoissa vakava ja väsynyt kovan paineen takia.

– Kaisan ongelmat ovat pään sisällä mielestäni. Hän tietää sen. Kaisan täytyy kohdata ongelmansa, Guberniev päätää.

"Monella opeteltavaa Kaisalta"

Itsekin entinen ampumahiihtäjä, Norjan NRK:n kommentaattori Liv Grete Skjelbreid, sanoo myös, että Mäkäräisellä oli loistava alku kauteen. Mäkäräinen ampui esimerkiksi todella komean putken ilman ohilaukauksia ja voitti kisoja.

– Mutta sitten tuli vastoinkäymisiä, sairautta ja muuta kauden edetessä. Ja on todella sääli nähdä tuollaista, kun tietää, mikä on Kaisan huipputaso, Skjelbreid sanoo.

Skjelbreid uskoo, että Mäkäräinen pystyisi olemaan huipulla vielä monta vuotta, jos motivaatiota riittää ja taustat ovat turvattu.

Mutta mihin Mäkäräisen pitäisi panostaa, jos ura jatkuu?

– Ensinnäkin kehon pitää vastata siihen harjoitteluun, mitä on tehty. Pitää yrittää pysyä mahdollisimman terveenä ja keskittyä olennaiseen. Hän osaa jo melkein kaiken. Varmasti monella olisi opeteltavaa siitä, mitä Kaisa on tehnyt vuosien varrella ja miten hän on ollut omaa luokkaansa ladulla, Skjelbreid hehkuttaa.

Vancouverin takaa-ajon olympiavoittaja, Ruotsin SVT:n asiantuntija Björn Ferry näkee Mäkäräisen ongelmien taustalla sekä ampumiseen että hiihtämiseen liittyviä asioita. Vaikka Ferry kehuukin, että Mäkäräinen on voittanut lähes kaiken, muut ovat kehittyneet kauden mittaan Mäkäräistä nopeammin.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

– Muilla mailla on suuremmat resurssit. He pystyvät satsaamaan esimerkiksi huoltoryhmään enemmän, Ferry sanoo.

– Ladulla ei pysty enää luottamaan enää niin paljon hiihtoon. Muut ovat nousseet esiin. Kaisa ei ole ollut niin hyvässä vireessä kuin ennen. Maailmancupia johtava Dorothea Wierer ampuu myös nopeasti. Ei voi enää ampua 35 sekuntia.

Ferryn mukaan Mäkäräinen pystyy vielä voittamaan kisoja, mutta uran jatkaminen on urheilijasta itsestä kiinni. Ruotsalaisasiantuntija sanoo, että Mäkäräisen pitää nyt rikkoa kaavoja. Esimerkiksi hän neuvoo hakemaan uusia harjoituskumppaneita aiempaa enemmän ulkomailta.

– Ehkä hän voisi lähteä harjoittelemaan Italiaan Wiererin ja Lisa Vittozzin kanssa. Jos Kaisa jatkaa normaalin tapaan, sitten se ei riitä enää Mäkäräisellä (ykkössijoille), Ferry sanoo.

Mäkäräisen kauden viimeinen maailmancup-kilpailu, yhteislähtö, sunnuntaina klo 14.30 alkaen TV2:saa ja Areenassa.

Lue lisää:

Kaisa Mäkäräinen reagoi lyhytsanaisesti huippuvetoon

Tarkasti ampunut Kaisa Mäkäräinen teki mahtinousun

Kaisa Mäkäräinen todella hämmentynyt vaisun kisan jälkeen: ”Olemme todella kaukana"

Karvaasti pettynyt Kaisa Mäkäräinen poistui itku kurkussa tv-haastattelusta: suomalainen halusi MM-kisoista enemmän kuin sai – "Ei sitä varmaan kukaan muu pysty käsittämään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat