1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Huuhkajat ei ole kentällä enää valmiiksi alistunut – Markku Kanervan joukkueen perusresepti on kunnossa, mutta viimeinen terävyys puuttuu yhä

Suomen jalkapallomaajoukkueen yleisilme on huomattavasti paremmalla tasolla kuin edellisten arvokisakarsintojen alussa, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Kuva: Getty Images

Suomen jalkapallomaajoukkueen lähtökohdat EM-karsintaprojektiin olivat ja ovat edelleen paremmat kuin pitkään aikaan.

Jatkokarsintapaikka on varmuudella taskussa Kansojen liigan jäljiltä. Vaikka pistetili jäi ykköskorin Italiaa vastaan avaamatta, peliesitys antoi rohkaisevia merkkejä.

Markku Kanervan joukkueen peruspelaamisen elementit ovat kunnossa. Tiiviin puolustuspelin ja rohkean pallonliikuttelun päälle on hyvä rakentaa.

Suomi ei ole kentällä valmiiksi alistunut, kuten esimerkiksi edellisten arvokisakarsintojen alussa Hans Backen alaisuudessa. Nopeasti tulleen takaiskumaalin jälkeen Suomi uskalsi jatkaa rohkeaa pallonliikuttelua Italian ajoittain kovan prässin alla.

Suomen eväät loppuvat kuitenkin huippujoukkueita vastaan pallon kanssa yhä liian nopeasti. Suomi selvitti Italian prässin monesti sujuvasti, mutta todellista vaaraa hyökkäyksistä ei ollut.

Maalipaikkojen ja ”maalipaikkojen” välille on tärkeä tehdä ero. Suomi pystyi koko ottelussa luomaan vain yhden oikean maalipaikan kriteerit täyttävän tilanteen. Robin Lod löysi Teemu Pukin maalin edestä, mutta tämän ohjaus meni niukasti etutolpalta ohi.

Juuri Pukkia on pystyttävä jatkossa hyödyntämään enemmän. EM-karsinnan avausotteluista sivuun jääneen Roman Eremenkon luovuus viheriöllä voi hyvinkin lisätä Pukin pallokosketuksia kasvot maaliin päin kesän karsintaotteluissa.

Konservatiivisena pidetty Kanerva yllätti ja heitti perinteisen 4-4-2-muodosteleman väliaikaisesti romukoppaan kolmen topparin linjan tieltä. Juuri tällaista muuntautumiskykyä tarvitaan EM-karsinnassa, jossa vastustajien taso heittelee ottelusta toiseen.

Kanerva yllätti Italia-ottelussa myös vaihdoillaan. Ensimmäiset maaottelunsa Qatarin leirillä tammikuussa pelannut HJK:n Lassi Lappalainen, 20, korvasi Kasper Hämäläisen 70. minuutilla.

Mitään Lappalaiselta pois ottamatta voi perustellusti kysyä, onko EM-karsinnan vierasottelu Italiassa oikea paikka kokeilla uusia pelaajia korkeimmalla tasolla. Esimerkiksi Kansojen liigassa syksyllä vakuuttanut Pyry Soiri istui penkillä aina lisäajalle asti.

Suomen EM-karsinnat jatkuvat tiistaina vierasottelulla Armeniaa vastaan. Kanervan joukkueen pelin perusresepti on kunnossa, mutta viimeinen terävyys puuttuu. Armeniasta pisteitä on revittävä hinnalla millä hyvänsä.

Lue myös:

Italia oli Huuhkajille tyly isäntä: Suomen EM-karsintataival käynnistyi tappiolla Udinessa

Yle seurasi hetki hetkeltä: Italia ei antanut Huuhkajien yllättää – nuori Moise Kean ratkaisi kesken Suomen painostuksen

Markku Kanervalta yllätysveto: lähettää kentälle viisi puolustajaa – tässä on Huuhkajien avauskokoonpano illan Italia-otteluun