Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Nashvillestä on tullut yhden vitjan joukkue, kun ketjukotiaan etsivällä Mikael Granlundilla on kartta hukassa

Nashville Predators ei näytä mestarikandidaatilta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Pekka Rinne Mikael Granlund
Nashvillen Pekka Rinteen (vas.) ja Mikael Granlundin kemia pelaa, mutta kotiketjuaan uusi Minnesotan tulokas ei ole vielä löytänyt. Getty Images

WINNIPEG. Siitähän tuli niin sanottu punatulkkujen verilöyly – taas kerran. Winnipeg Jets ei totisesti kuulu niihin NHL-joukkueisiin, joita vastaan Nashville Predators tykkää mitellä. Ainakaan tulosten valossa. Upeasti kotikaukalossaan lauantaina esiintynyt Jets murjoi Nashvillen jään rakoon lopulta selkein 5–0-lukemin. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta tällä kaudella.

Vain kolme viikkoa aiemmin Jets teki saman Predatorsille Nashvillessa. Silloin neljä peräkkäistä osumaa johdatti Jetsin 5–3-voittoon. Aiemmin tammikuussa Winnipeg moukaroi musiikkikaupungin ylpeyttä tylyin 5–1-lukemin.

Kolme kohtaamista keskisen divisioonan päävastustajaa vastaan vuonna 2019 ja kolme tappiota Nashvillelle, maaliero 4–15.

Nämä tappiot sattuvat. Ja ne sattuvat, koska laajemmassakin katsannossa Nashvillen pakka on vain muutama viikko ennen pudotuspelejä todella pahasti levällään. Tiiviistä ja laadukkaasta viisikkopuolustamisesta ei ole tietoakaan, kuten ei ole oikeastaan nopeasta ja tehokkaasta kiekollisestakaan pelistä.

Nashville oli lauantaina Winnipegissä täysin jaloissa. Mikä pahinta, viisikkopelaaminen vuotaa. Hyvin liikkuneella Winnipegillä ei ollut lauantaina minkäänlaisia vaikeuksia päästä ytimeen parhaille maalipaikoille. Tämä teki fantastisesti taistelleen Pekka Rinteen illasta painajaismaisen. Perustorjunnat eivät riittäneet, vaan kempeleläisvahti joutui tekemään toistakymmentä suoranaista paraatipelastusta.

Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että ilman Rinteen maagista iltaa taululla olisivat olleet lukemat 10–0.

Pekka Rinne Kyle Connor
Winnipegin Kyle Connor upotti lauantaina kolme maalia Pekka Rinteen selän taakse.Getty Images

Tämä on Nashvillen taso tällä hetkellä suhteessa kärkijoukkueisiin. Se on edelleen laadukas joukkue, joka pystyy paikoin hyviinkin jaksoihin, mutta kokonaisuus ei vakuuta lainkaan. Se näkyy sekä kiekollisessa että kiekottomassa pelissä. Kumpikaan ei toimi, koska kumpikaan ei toimi – kyse ei ole irrallisista saarekkeista.

Suurin huolenaihe liittyy silti materiaalin kapeuteen. Nashvillesta on tullut nopeassa tahdissa vaarallisella tavalla yhden ketjun joukkue. Monien yllätykseksi yhtäkkiä Ryan Johansenin, Filip Forsbergin ja Viktor Arvidssonin johtaman kärkiketjun takana ei olekaan mitään. Tämä tekee myös ykkösketjun elämästä merkittävästi vaikeampaa, koska juuri nyt kaikki vastustajan energia ja tarmo menee ykkösen pysäyttämiseen. Jos Johansenin ketju pysähtyy, pysähtyy koko karavaani.

Tämä ongelma yhdistettynä aiemmin mainittuihin pelillisiin ongelmiin on alkanut näkyä joka puolella. Helmikuun 21. päivän jälkeen Predators on tehnyt neljässätoista ottelussa ainoastaan kaksikymmentä maalia tasaviisikoin, yhteensäkin ainoastaan 29 – sijoitus 30. Vain Detroitilla (27) on mennyt tältä osin heikommin.

Nashville on onnistunut tekemään ottelussa neljä maalia tai enemmän vain kahdesti neljäntoista edellisottelun aikana. Kolmen edellisen ottelun saldo on tyly neljä tehtyä osumaa. Ja mikä huomion arvoista: nyt ei kulje enää kärkiketjullakaan.

Arvidssonilla on neljästätoista ottelusta tilillään yhdeksän, Forsbergilla kahdeksan ja Johansenilla seitsemän tehopistettä. Vielä tukalampi tilanne on kuitenkin kärjen takana. Ykkösketjun jälkeen joukkueen tehokkain hyökkääjä 25 edellisottelun ajalta on Craig Smith, joka on tehnyt 19 otteluun tehot 4+5. Calle Järnkrok seitsemän, Colton Sissons kuusi, Rocco Grimaldi viisi ja niin edelleen. Tukea ei tule mistään.

Mikael Granlund Nic Petan
Toronton Nic Petan (oik.) haastaa Mikael Granlundia, joka ei ole pelannut omalla tasollaan Nashvillessä.Getty Images

Kun viime kaudella Predatorsilla oli aidosti laadukas kakkosketju Kevin FialaKyle Turris–Craig Smith, nyt sillä ei ole minkäänlaista kakkosvitjaa. Turrisin painajaismainen ohikausi on laittanut Nashvillen tukalaan asemaan. Fiala sen sijaan kaupattiin aiemmin Minnesotaan vaihdossa Mikael Granlundiin, joka ei missään nimessä ole vielä pystynyt nousemaan toivotulle tasolle.

Mikä ei sekään tosin ole mikään ihme, jos vierellä pelaa alati hidastuva voimahyökkääjä Wayne Simmonds. Tai kolmossentterin ominaisuuksilla operoiva Nick Bonino. Lauantainakin Granlund operoi jos jonkinlaisissa ketjuissa, koska kotia ei ole vielä löytynyt. Kakkosketjun puute on Nashvillen suurin huolenaihe alkavien pudotuspelien alla.

Jos se lähtee näin rikkinäisellä kokoonpanolla pudotuspeleihin, se tulee olemaan suurissa vaikeuksissa jo ensimmäisellä kierroksella.

Nashvillen tilanne ei siis näytä hyvältä. Ei varsinkaan, kun ratkaisu ongelmiin pitäisi löytää nopealla tahdilla oman joukkueen sisältä. Mistä kakkossentteri? Mistä ylipäätään toimiva kokonaisuus kakkosketjuksi? Vaihtoehtoja on vähän. Kyle Turrisin, joka oli lauantaina taas totaalisen yössä (-3), on löydettävä pelinsä ja mieluummin nopeasti. Sen jälkeen ketjuun on istutettava Mikael Granlund ja Craig Smith ja toivottava, että kemiat löytyvät pian.

Nick Boninosta ei ole kakkosketjua Stanley Cupiin asti kannattelemaan. Muita varteenotettavia senttereitä seurasta ei tällä haavaa löydy. Ehjä ja edes alkeellisesti toimiva kakkosketju palauttaisi tasapainon joukkueeseen ja vapauttaisi ykkösketjunkin kohtuuttomasta taakasta.

Nashville elää iloisesta hyökkäävästä jääkiekosta ja maalien tekemisestä. Se elää rohkeasta pelistä. Joukkueen identiteetti on yhtäkkiä totaalisen haussa, koska vain yksi ketju pystyy toisteiseen laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen. Tästä johtuen kiekosta elävä Predators pyörii tällä hetkellä aivan liikaa omalla alueellaan. Ja tästä syystä sen peli-ilo on kateissa.

Nashville ei tule pudotuspeleihin pelaamaan 3–2-jääkiekkoa. Ei missään nimessä. Ei siis hyvältä näytä.

Lue myös:

Teräväinen rikkoi 70 pisteen rajan, Aho nousi suomalaisten kiekkolegendojen joukkoon

"Viimeisen päälle pelimiehen" Mikael Granlundin siirrosta Nashvilleen iloitseva Pekka Rinne: "Jätkät jo huutelevat, ettemme saa enää puhua suomea"

Ailahtelevasta taiteilijasta luotettavaksi joukkuepelaajaksi – Toronto laittoi Kapasen armottomaan kouluun: ”Halusin vain saada oman nimen lehteen”

Kommentti: Kasperi Kapasen tarina toimikoon opetuksena muille seuroille

Kommentti: Kekäläisen sijoitukset ovat tuottaneet huonosti – Columbus sukeltaa kohti valtavaa fiaskoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat