Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bisnestä vai urheilua? – NHL-pelaajat ovat edelleen pudotuspeliformaattia vastaan: "Tämä on epäreilu systeemi"

Minkä pitäisi olla keskiössä pudotuspeliformaattia rakennettaessa?

NHL
Connor Hellebuyck Pekka Rinne
Viime kauden runkosarjavoittaja Nashville kohtasi toisella pudotuspelikierroksella sarjakakkosen Winnipegin. Connor Hellebuyck (vas.) ja Pekka Rinne paiskaavat kättä Winnipegin mentyä jatkoon.Getty Images

WINNIPEG. Lähes jokakeväinen keskustelu NHL:n pudotuspeliformaatista on lämmennyt kuluvankin maaliskuun aikana. Edellisen työsulun (2012–13) jälkeen sisään ajettu niin sanottu divisioonamalli on herättänyt keskustelua alusta asti. Pelaajia uusi formaatti on hiertänyt ja tekee edelleen niin. Kyse on urheilullisesta tasa-arvosta.

Vanhassa mallissa konferenssin voittaja kohtasi kahdeksanneksi sijoittuneen, toinen seitsemänneksi sijoittuneen ja niin edelleen. Konferenssin voittanut joukkue sai siis selkeästi heikoimman joukkueen vastaansa – joku voisi sanoa, että jonkinlaisen edun ja palkinnon hyvästä runkosarjasta.

Uudessa mallissa ensimmäiset kaksi kierrosta pelataan divisioonien sisällä. Divisioonien voittajat toki saavat edelleen helpotusta, sillä nämä kohtaavat ensimmäisellä kierroksella villi kortti -sijoilta konferenssien heikoimmat pudotuspelijoukkueet. Mutta divisioonan kakkosia sahataan uudessa pudotuspeliformaatissa pahasti silmään.

Esimerkiksi näin: koska kaksi ensimmäistä kierrosta pelataan divisioonien sisällä, Atlantin divisioonassa toisena oleva Boston Bruins joutuu pelaamaan ensimmäisellä kierroksella divisioonassa kolmanneksi sijoittuvaa Torontoa vastaan. Ongelma on siinä, että Boston on koko NHL:n toiseksi, Toronto kuudenneksi paras joukkue.

Lienee reilua todeta, ettei Boston saa upeasta yli sadan pisteen kaudesta minkäänlaista hyötyä tai kiitosta.

Ja mikä pahinta, jos Boston voittaisi Toronton, toisella kierroksella vastaan tulisi Tampa Bay. Tässä sarjassa kohtaisivat NHL:n paras ja toiseksi paras joukkue. Siis toisella kierroksella.

– Meille ensimmäinen kierros on kuin konferenssifinaali. Jos voitamme Toronton, vastaan tulee Tampa. Sitä voisi hyvällä syyllä kutsua Stanley Cupin loppuotteluksi. Emme saa minkäänlaista etua runkosarjamenestyksestä. Vaikka kaikki pelit pitää tietenkin voittaa voittaakseen, kyllä vanha systeemi on parempi, Bostonin Tuukka Rask sanoo Yle Urheilulle.

Tuukka Rask
Maalivahti Tuukka Raskin Boston hävisi viime kaudella pudotuspelien toisella kierroksella Tampa Baylle.Getty Images

NHL:n runkosarjan viime kaudella voittanut Nashville joutui viime keväänä pelaamaan ensimmäisellä kierroksella sarjan kahdeksanneksi parasta joukkuetta (Minnesota) vastaan ja toisella toiseksi parasta (Winnipeg). Myös tänä keväänä Nashville kohtaa Winnipegin todennäköisesti jo toisella kierroksella.

– Viimeistään kun Seattle tulee liigaan (2021), toivon, että palaamme vanhaan systeemiin. Vanha malli antoi runkosarjalle vielä jonkin merkityksen. Nyt ensimmäisille kierroksille tulee todella kovia pareja. Tällä mallilla on ihan sama, miten sijoitut runkosarjassa, kunhan pääset pudotuspeleihin, Pekka Rinne pyörittelee päätään.

Samoilla linjoilla on taannoin Rinteen kaveriksi Nashvilleen kaupattu Mikael Granlund.

– Jos mietitään puhtaasti urheilua, tämä on todella epäreilu systeemi. Jos samassa divisioonassa on vaikka kolme todella kovaa joukkuetta, kaksi näistä joutuu heti vastakkain. Teet 82 ottelua kovasti töitä päästäksesi johonkin pistemäärään ja sitten siitä ei ole mitään hyötyä.

– Kyllä tämä on väärin, Granlund linjaa.

Bisnes on bisnestä

NHL näkee asian täysin eri näkökulmasta. Liigalle pudotuspelit ovat raakaa bisnestä. Kahden kuukauden mittainen huipennus kaudelle halutaan maksimoida pudotuspelijärjestelmällä, joka kovien otteluparien kautta varmistaa, että täysi rytinä saadaan päälle ensimmäisestä sekunnista. Tämä taas näkyy suoraan lippuluukuilla ja television katsojaluvuissa.

Kun NHL-seurojen GM:t kokoustivat aiemmin maaliskuussa Boca Ratonissa, Floridassa, liigan apulaiskomissaari Bill Daly teki selväksi, ettei pudotuspeliformaatti ollut kokouksen asialistalla. Tasaisemmat otteluparit ja kasvanut kiinnostus yhdistettynä nousseisiin televisiolukuihin ovat pitäneet omistajatahon tyytyväisenä.

Winnipeg-luotsi Paul Maurice on uuden mallin suuri kannattaja.

– Kukaan kuka osti Winnipegin ja Nashvillen toisen kierroksen sarjaan lippuja viime keväänä, ei varmasti pettynyt. Tällä formaatilla ensimmäisille kierroksille tulee kovempia pareja yksinkertaisesti enemmän otteluita. Ja jos olen jääkiekkofani, haluan avata television joka ilta jääkiekkoa katsoakseni, Maurice selvitti.

Paul Maurice
Winnipeg-valmentaja Paul Maurice suosii uutta pudotuspeliformaattia.Getty Images

Maurice pääsee ytimeen faninäkökulmallaan, sillä harva kahta ensimmäistä kierrosta viime vuosina seurannut on pettynyt otteluiden tasoon. Otteluiden määrää uusi systeemi ei ole kuitenkaan lisännyt, toisin kuin Maurice väittää. Vuosina 2009–2013 vanhalla systeemillä pelattiin 355 ottelua kahdella ensimmäisellä kierroksella. Vuosien 2014–2018 lukema on 368.

Vaikka lähtökohtaisesti uusi systeemi takaa avauskierroksille tasaisemmat parit, tuloksissa se ei ole näkynyt. Esimerkiksi avauskierroksilla nähtiin vuosina 2009–2013 neljätoista seitsemän ottelun sarjaa. Vuosien 2014–2018 lukema on kahdeksan. Kuuden ottelun sarjoja oli avauskierroksella tarjolla viiden viimeisen vuoden aikana vanhalla mallilla 14, uudella viidessä vuodessa 17.

Toisilla kierroksilla seitsemän ottelun sarjoja nähtiin molemmilla malleilla yhdeksän. Ensimmäisen kierroksen selkeitä 4–0-ylikävelyitä nähtiin vuosina 2009–2013 kuusi kappaletta, uudella mallilla viiden vuoden aikana viisi.

Ottelumäärien tai tulosten näkökulmasta suurta muutosta ei ole siis tapahtunut suuntaan eikä toiseen, vaikka kiistaton fakta on, että uusi malli lyö avauskierroksille väkisinkin vastakkain kovempia ottelupareja.

– Viime kädessä olemme täällä luomassa kahden kuukauden ajaksi jäälle mahdollisimman viihdyttävää jääkiekkotuotetta. Minun nähdäkseni tämä on paras tapa toteuttaa se, Maurice sanoo.

– Kyllä minä ymmärrän tämän toisenkin puolen. Paikallisottelutyyppiset kamppailut divisioonajoukkueiden välillä ovat NHL:lle parempi vaihtoehto. Sitä kautta tulee varmasti enemmän rahaa liigalle. Bisnestä tämä touhu kuitenkin on, Granlund myöntää.

Lämmöt säilyy

On lisäksi esitetty argumentti, jonka mukaan uusi systeemi palvelee hyvin tulevan kauden runkosarjaa. Usein NHL:ssä kuumimmat tunteet kahden joukkueen välille rakentuvat juuri pudotuspelisarjojen kautta. Kun uudessa systeemissä pelataan paljon divisioonien sisällä, on esitetty, että se näkyy paljon keskenään pelaavien joukkueiden taistoissa myös seuraavalla kaudella.

– Kun menimme ensimmäisen kerran tällä kaudella Nashvilleen, otimme kahdeksan peräkkäistä jäähyä. Molemmat joukkueet olivat valmiina katutappeluun. Tuomarit yrittivät pitää homman mukavan rauhallisena, mutta ei se niin mennyt, Maurice muistelee.

– Jos katsot Vegas- ja Nashville-otteluitamme kuluneesta runkosarjasta, niin olemme pelanneet aika kovaa. On ihan selvää, että pudotuspelisarjojen kautta myös runkosarjaan rakentuu jännitteitä.

Lue myös:

Kommentti: Nashvillestä on tullut yhden vitjan joukkue, kun ketjukotiaan etsivällä Mikael Granlundilla on kartta hukassa

Teräväinen rikkoi 70 pisteen rajan, Aho nousi suomalaisten kiekkolegendojen joukkoon

Minnesota tarrasi viimeiseen pudotuspelipaikkaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat