Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Suomen ampumahiihtäjillä on Kaisa Mäkäräisen takanakin pitkä toivelista ensi kauteen, asiantuntija kertoo myös selvän kehityskohteen – näin vastaa päävalmentaja

Jonne Kähkösen mukaan suomalaisella ampumahiihdolla on edessään hyvä tulevaisuus.

ampumahiihto
Jonne Kähkönen
Jonne Kähkönen on ollut Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja taas heinäkuusta saakka. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen ampumahiihdossa palattiin Jonne Kähkösen johtoon viime heinäkuussa, kun Kähkönen tuli takaisn maajoukkueen päävalmentajaksi kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Lisäksi huoltoryhmän päälliköksi saapui maineikas saksalainen Danielo Müller.

Suomen tähtiurheilija Kaisa Mäkäräinen esitti oman kritiikkinsä sunnuntain yhteislähtökisan päätteeksi. Mutta jo aiemmin viikonloppuna Suomen naisurheilijat kaipasivat maailmancupin kauden päätösviikonloppuna Holmenkollenilla esimerkiksi psyykkistä valmennusta, kovempaa hiihtoharjoittelua ja huoltoryhmän pysymistä ensi kaudelle enemmän samanlaisena. Myös miehet esittivät toiveensa, kun Yle kysyi asiaa Holmenkollenin viikonloppuna.

– Nytkin on ollut ihan hyviä asioita harjoittelussa, mutta elettäisiin ehkä enemmän täysipainoisen urheilijan elämää. Panostetaan niin, että ampumahiihto on ykkösjuttu. Puhalletaan minä, valmentajat ja kaikki puhalletaan yhteen hiileen. Sillä tavalla hyvä tulee, Tero Seppälä sanoo.

– Viime kesänä ei ollut vielä niin hyvää tekemistä. Jäi sellainen fiilis, että sitä pystyy parantamaan.

Olli Hiidensalon mukaan maajoukkue piti palavereita tulevaisuudesta jo Holmenkollenilla. Hänen mielestä nyt ensi kauteen on hyvä juttu, että valmennuksessa samat henkilöt pysynevät samoina. Viime kesänä valmentajavaihdoksien takia suomalaiset pääsivät leireilemään suhteellisen myöhässä. Hiidensalo toivosikin enemmän yhteisiä leirityksiä ensi kaudelle

– Maajoukkueleirejä oli aika vähän. Leiritys alkoi heinäkuun puolivälissä, eikä yhteisiä leirityksiä ei ole ollut hirveästi. Uskon, että tekeminen tulee heti tiivistymään toukokuusta asti, Hiidensalo sanoo.

Olli Hiidensalo
Olli Hiidensalo otti uransa parhaan maailmancuo-sijoituksen Holmenkollenilla.AOP/imago sport

Tuomas Grönmanin toivelistalle kuuluu myös tiiviimpää harjoittelua ja kovempia harjoituksia yhdessä.

– Leiritys oli paljon huonompi tälle kaudelle kuin olympiavuonna. Näki, että ei ollut niin paljon panostettu, Grönman sanoo.

– Meillä oli tosi tiiviisti leirejä olympiavuonna. Pääsimme yhdessä leireilemään tiivisti. Koko harjoituskausi ja kesä käytännössä oli yksinharjoittelu. Kesä oli enemmän omaa järjestelyä. Se oli itsestä kiinni, eikä liiton homma järjestää leiritystä.

Suksihuollon onnistumisesta Hiidensalo pohti ennen lauantain takaa-ajon onnistumista, että se on vähän kaksipiippuinen juttu. Työmoraali on ollut Hiidensalon mukaan huoltoporukalla kova, mutta se ei ollut realisoitunut täysin koko kauden aikana. Samalla tavalla puhui myös Grönman.

– Huolto tekee innokkaasti töitä, mutta välillä vaatisi vähän parempaa suksea, Grönman muotoili.

Nuoria mukaan

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka muistuttaa, että kaikki on lähtenyt liikkeelle Jonne Kähkösen sopimuksesta. Hän tuli maajoukkueen päävalmentajaksi vasta heinäkuussa, kun sopimus Yhdysvaltojen maajoukkueessa oli kesäkuun loppuun.

– Maajoukkueella oli 60 leirivuorokautta vähemmän, Perunka sanoo.

– Henkilökohtaiset valmentajat ja urheilijat ovat saattaneet kantaa siksi vastuuta enemmän. Maajoukkuevalmennus ja henkilökohtaiset eivät ole ehkä keskustelleet keskenään. Tänä vuonna aloitetaan harjoittelu toivottavasti jo toukokuussa.

Heidi Nikkinen
Heidi Nikkinen on Suomen suurimpia lupauksia.Suomen Ampumahiihtoliitto

Perunka sanookin, että Jonne Kähkösen tulosta päävalmentajana ei voi vielä arvioida. Vaikka Holmenkollenilla nähtiinkin takaa-ajossa Tero Seppälältä ja Olli Hiidensalolta aivan kärkitason hiihtovauhtia, yleisessä kuvassa suomalaisten ampumahiihtäjien suuri heikkous on ollut hiihtovauhti.

– Hiihtovauhti on ollut selkeä kehityskohde. Sitä on saatava rutkasti enemmän, Perunka sanoo.

Kurottavaa riittää

Päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoo, että hänelle itselleen paluuvuosi maajoukkueen ruoriin on ollut hyvää oppia. Holmenkollenilla suomalaisten kokonaispanos oli kauden päätteeksi mainio.

– On ollut hyvä nähdä, mitä asioita pitää tehdä paremmin kärjen kiinnisaamiseksi. Varmasti realismi on sitä, että eroa on kurottavana kiinni. Ei auta muu kuin laittaa hanskat käteen ja tehdä töitä, Kähkönen sanoo.

– Samaan hengenvetoon nuoria aikuisia on tulossa ylöspäin. Se antaa uskoa, että ampumahiihdolla on hyvä tulevaisuus edessä Suomessa.

Jonne Kähkönen.
Jonne Kähkönen.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Hiihtovauhdin kehittämisestä Kähkönen sanoo, että on siinä on varmasti parannettavaa.

– Meidän urheilijoissa on suhteellisen paljon nuoria. Pohjien luominen vie aikaa. Inveniuksen veljekset ja Jaakko Ranta ynnä muut. Täytyy uskaltaa, mihin rahkeet riittävät. Ei voi odottaa liian pitkään, Kähkönen sanoo, mutta ei vielä kommentoi, otetaanko nuoria lisää ensi kaudella mukaan A-maajoukkueeseen.

– Sitä meidän täytyy varmasti pohtia. En mene vielä sinne saakka. Täytyy vetää vielä tämä kausi yhteen.

Tulevatko resurssit vastaan?

Kähkönen toivoi jo MM-kisojen yhteydessä enemmän yhdessä tekemistä ja yhden mallin mukaan toimimista. Kähkönen on siis samoilla linjoilla urheilijoiden kanssa, jotka ovat toivoneet enemmän yhdessä tekemistä.

– Jatkuvaa työtä ja sen merkitystä ei pidä millään muotoa aliarvioida. Sitä ei voi myöskään liikaa korostaa, Kähkönen vahvistaa

Vaikka ampumahiihtäjien toivelista on pitkä, niin varmasti jossain kohtaa tulevat myös Ampumahiihtoliiton resurssit vastaan ensimerkiksi leiripäivien määrän kohdalla. Kähkönen myöntääkin, että hän ei päävalmentajan roolissa pysty lupaamaan enempää leiriviikonloppuja.

– Leirit ja leiriviikonloput ovat aina resurssikysymys. Mutta meidän pitää myös miettiä laatikon ulkopuolelta, mitä muita mahdollisuuksia on, Kähkönen sanoo.

– Meillä on muun muassa Vuokatin keskus, jossa valtaosa nuorista on jo hyvässä päivittäisvalmennuksessa. Joensuun ja Kontiolahden alueella toisaalta asuu paljon aikuisurheilijoita. Haluan tehostaa heidän kotiharjoitteluaan, jotta saadaan pysyvämpää muutosta aikaiseksi.

Huollon toiminnasta on Kähkösen mukaan keskusteltava. Päävalmentajan mukaan pitää pohtia, tuleeko siihen muutoksia.

– Olen sanonut, että kun emme ole huollossa ykkösiä, sitten meillä on parannettavaa, Kähkönen toteaa.

Entä mikä on maailmancupin voittojakin napanneen kaksikon tilanne? Kaisa Mäkäräinen jätti Suomen kansan vielä sunnuntaina arvuuttelemaan uran jatkumista. Mari Ederillä on ollut terveyshuolia.

Kähkönen sanoo odottavansa Mäkäräisen päätöstä kaikessa rauhassa.

– Vastasin samalla tavalla vuosi sitten, että maailmanluokan urheilija joukkueessa on aina tärkeä, Kähkönen muotoilee Mäkäräisen merkityksestä.

– Marin kanssa on sovittu, että kilpailukauden tultua päätökseen ollaan yhteyksissä ja katsotaan jatkoa yhdessä.

Lue lisää:

Mäkäräisen uran jatkumisen ratkaisee kolme asiaa – asiantuntijan mukaan suomalaistähti antaa järkyttävän paljon tasoitusta muille: "Kaisaa kannattaa kuunnella"

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Mitä suomalaiset ampumahiihtäjät Mäkäräisen takana kaipaavat ensi kaudelle? ”Toivottavasti Kaisa olisi mukana”

Ampumahiihdon päävalmentaja ravistelisi suomalaista valmennuskulttuuria – vaatii enemmän yhdessä tekemistä ja yhden mallin mukaan toimimista Ampumahiihtojoukkueen huollossa kuohuu, kun henkilökemiat eivät kohtaa – "Jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat