Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Kaisa Mäkäräinen ei ole vielä päättänyt uransa jatkosta, mutta miehensä Jarkko Siltakorven roolilla on suuri asia päätöksessä.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kaisa Mäkäräinen päätti maailmancup-kautensa 23. sijalle Holmenkollenilla Oslossa yhteislähtökisassa. Ohilaukauksia tuli peräti seitsemän.

– Fyysisesti oli ihan hyvä vire. Näki, että jaksoi hyvin hiihtää. Penkalla tapahtui jotain taas. Ensimmäisen pystypaikan sakot pysytin hyväksymään. Se oli vaikea, kun tuli kova tuuli. Jouduin odottamaan ja seisomaan liian kauan. Se muuttui entistä vaikeammaksi, Mäkäräinen kertasi kahta ensimmäistä ohilaukaustaan Yle Urheilulle.

Seuraavilla ampumapaikalla tuli ensiksi kaksi ohilaukausta ja sitten vielä viimeiseltä kolme pummia.

– En osaa sanoa, mitä toisella makuulla tapahtui. Myös viimeinen pysty tuntui ihan hyvälle. Ajatusvirheitä tuli varmaan. Ero on niin marginaalinen hyvän ja huonon suorituksen välillä. Tekemisenä ei tunnu ero sen kummallisempana eilisen ja tämän päivän välillä, Mäkäräinen vertasi lauantain takaa-ajoon, jossa hän nousi 24 sijaa ja lopptuloksissa kahdeksanneksi.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa
AOP

Mäkäräisen ammunta-ajat karkasivat todella pitkiksi. Sitä suomalaiskonkari selitti niin, että tuuli painoi kovaa päälle.

– En viitsinyt laukoa hankeenkaan. Piti odottaa tuuli sellaiseksi, että oli jotain mahdollisuuksia. Mutta varmaan ihan yhtä hyviä tai huonoja laukaukset olivat osuneet tai ohimenneet, Mäkäräinen totesi.

Kausi oli iso pettymys

Mäkäräisen maailmancup-kausi oli todellista vuoristorataa. Hän otti kauden alussa kolme voittoa ja koko kautena seitsemän palkintokorokesijaa . Mutta tuli erittäin huonojakin suorituksia.

Mäkäräistä seitsemän palkintokorokesijaa eivät lämmittäneet. Mäkäräinen avasi ajatuksiaan ampumahiihdosta poikkueksellisen laajasti heti kisan jälkeen.

– Olen todella pettynyt tähän kauteen. Kuitenkin olisi ollut mahdollisuuksia paljon parempaan. Lähes jokaisessa kisassa ollaan oltu huonojen pikakisojen jälkeen kaukana takaa-ajoon. Mitään varsinaista syytä ei ole, että en olisi pystynyt useampaan hyvään suoritukseen tai edes vakaisiin suorituksiin kymmenen parhaan joukkoon, Mäkäräinen miettii.

LEHTIKUVA Kaisa Mäkäräinen
Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

– Se on ollut itsellekin vähän yllätys, miksi kisat ovat menneet näin. Valitettavasti seitsemän palkintokorokesijaa eivät saa tätä kääntymään kovin paljoa plussan puolelle.

Mallia Italiasta

Mäkäräinen oli lopulta maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemäs. Kärkipaikat ottivat italialaiset Dorothea Wierer ja Lisa Vittozzi. Wierer voitti kristallipallon 22 pisteen erolla.

Mäkäräinen halusi antaa kunnianosoitukset Italian ampumahiihtojärjestelmälle. Siellä maajoukkue rajattiin tiukasti neljään urheilijaan: kahteen mieheen ja naiseen. Tuloksena oli Östersundin MM-kisoista viisi mitalia, joista kolme oli henkilökohtaisia.

– Siinä olisi varmasti suomalaisella urheilulla paljon opittavaa. Panostus on näkynyt ja näkyy varmasti ensi vuonna, kun on luvassa MM-kotikisat, Mäkäräinen sanoo.

– Näissä karkeloissa kaikki pelaa –meininki ei toimi. Tänä vuonna mentiin Suomen osalta paljon pieleen siinä, että maajoukkue oli 12+12. Silloin ei voi riittää resursseja valmentajilla tai europuolella. Jos halutaan oikeasti menestyä, pitää uskaltaa satsata.

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kaiken kaikkiaan Mäkäräinen näkee, että taso on ylipäätänsä koventunut ampumahiihdossa kansainvälisesti.

– Hyvät hiihtäjät ovat hyviä ampujia. Niitä on koko ajan enemmän. Ampumahiihdon suosio näkyy. Se on tosi kovaa monessa maassa ja lajiin panostetaan paljon. Rekkoja tulee tuonnempaa koko ajan enemmän. Se kertoo, että monella joukkueella on laittaa rahaa. Sitä kautta tasokin laajenee, Mäkäräinen toteaa.

Terveysasiat kuntoon

Yksi spekuloitu asia Mäkäräisen kohdalla on ollut viime viikkoina hänen uransa jatkuminen. Östersundin MM-kisoissa Mäkäräinen sanoi, että joko tämä kausi jää hänen viimeisekseen tai sitten ensi kausi.

Suomalaistähti ei pystynyt heti Holmenkollenin kisan jälkeen sanomaan mitään uransa jatkosta. Mäkäräisen mukaan tunteet ovat vaihtuneet moneen suuntaan.

Mäkäräisen mukaan jonkinlaisia kehityskeskusteluja on varmastikin siis luvassa.

– Tämä on joukkuelaji. Yksin tätä ei pysty kuitenkaan tekemään. Pitää miettiä porukalla, mikä on järkevintä, Mäkäräinen painottaa.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

Mäkäräinen sanoo myös, että hänen pitää saada monia terveydellisiä asioita kuntoon.

– Tässä on ollut kaikenlaisista riesaa harjoitus- ja kilpailukaudella. Olemme kuitenkin oman kroppamme orjia. Terveysasiat ovat monesti yksityisasioita. Se on vaikea yhtälö tuoda esille, mitkä asiat toimivat ja mitkä ei, Mäkäräinen sanoo ja kertoo, että hänellä ei ole tarvetta avata terveysasioitaan enempää.

– Se on varmasti monella muullakin niin. Pitäisi muistaa tämä, kun tuloslistaa katsotaan ja arvostellaan kovasti. Siellä taustalla voi olla monia asioita.

Yksi tähän kauteen muuttunut asia oli, että Mäkäräisen kumppani Jarkko Siltakorpi ei ole ollut koko kautta Suomen huoltoryhmässä, vaan palasi opettajan töihin.

– Jarkkoa on erityisesti kaivattu huoltopuolelle. Parisuhteen puolesta on pärjätty tosi hyvin. Joku muukin urheilija on kaivannut häntä huoltopuolelle. Hänellä on kova ammattitaito siihen ja poissaolo näkynyt ainakin minun kohdalla, Mäkäräinen sanoo.

Mäkäräinen kertoo, että Siltakorven tilanne on myös ratkaiseva siinä, pystyykö Mäkäräinen palamaan täysipainoisesti kisaladuille ensi kaudelle.

– Se on yksi iso asia edelleen, Mäkäräinen päättää.

Lue lisää:

Mäkäräisen kausi päättyi surkeasti – kehno ammuntavire murensi toiveet

Mäkäräistä ylistetään ulkomailla – Venäjän tähtiselostaja täräytti: "Suomen naisista Kaisa on numero yksi ja kaksi, sitten on Tarja Turunen"

Kaisa Mäkäräinen reagoi lyhytsanaisesti huippuvetoon

Tarkasti ampunut Kaisa Mäkäräinen teki mahtinousun

Mitä suomalaiset ampumahiihtäjät Mäkäräisen takana kaipaavat ensi kaudelle? ”Toivottavasti Kaisa olisi mukana”

Asiantuntijan mukaan Mäkäräisen harteilla oli enemmän paineita kuin hän antoi itse ymmärtää – "Se oli nähtävissä kaikessa hänen tekemisessään"

Karvaasti pettynyt Kaisa Mäkäräinen poistui itku kurkussa tv-haastattelusta: suomalainen halusi MM-kisoista enemmän kuin sai – "Ei sitä varmaan kukaan muu pysty käsittämään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat