Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Mäkäräisen uran jatkumisen ratkaisee kolme asiaa – asiantuntijan mukaan suomalaistähti antaa järkyttävän paljon tasoitusta muille: "Kaisaa kannattaa kuunnella"

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka arvioi, että Kaisa Mäkäräisen poikkeuksellisen avoin haastattelu kertoo siitä, että suomalaistähti pohtii ainakin vakavasti uransa jatkamista.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen.EPA-EFE/Anders Wiklund SWEDEN OUT

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen maailmancup-kausi päättyi vaisuihin tunnelmiin, kun hän oli vasta 23:s Holmenkollenin yhteislähtökilpailussa.

Mäkäräinen ampui neljän ampumapaikan kilpailussa seitsemän ohilaukausta. Eroa voittajaan Ruotsin Hanna Öbergiin kertyi 2 minuuttia ja 17 sekuntia.

Mäkäräisen päättynyt kausi on ollut hurjaa vuoristorataa. Alkukaudesta tuli voittoja, mutta kauden aikana on tullut myös vaisuja suorituksia. Odotetuissa MM-kisoissa mitalit jäivät haaveeksi. Mäkäräinen jäi MM-kisoissa ensimmäistä kertaa ulos mitaleilta sitten vuoden 2013.

Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka kertoo, että Mäkäräisellä on oikeastaan kaksi suurta heikkoutta.

– Ehkä yksi on mielenhallinta vaikeissa paikoissa. Kaisa on parhaimmillaan takaa-ajoasemassa, eikä vain takaa-ajokilpailuissa. Tuulien hallinta on toinen. En ole Kaisan kovin montaa kertaa nähnyt siirtävän tähtäimiä kovalla tuulella yhden sarjan aikana makuupaikalla. Pystyssä tuntuu, että tuuli heiluttaa todella paljon Kaisaa, Perunka sanoo.

Kaisa Mäkäräinen
EPA-EFE/GEORGE FREY

36-vuotias Mäkäräinen on kuitenkin menestynyt, taitava ja kokenut urheilija. Sen kertovat esimerkiksi kolme maailmancupin kokonaisvoittoa. Suomalaisen kohdalla voikin siis perustellusti hämmästellä, miten mielenhallinta on heikkous.

Perunka tarjoaa syyksi sitä, että Mäkäräinen panosti pitkään maastohiihtoon nuorempana.

– Olen tarkastellut mielenhallintaa sitä kautta, että Kaisa aloitti ampumahiihdon 10 vuotta myöhemmin kuin suurin osa hänen kilpakumppaneistaan. Muut alkavat ampua 10–12-vuotiaana. He pystyvät harjoittelemaan ensiksi 3-5 vuotta pelkkää makuuammuntaa kaikessa rauhassa. Sen jälkeen otetaan pysty haltuun. Alle 20-vuotiaana molemmat ovat täysin hallussa. Itseluottamus syntyy silloin, Perunka toteaa.

Sitten Perungan mukaan ei enää tarvitse kuin jalostaa ammuntataitoja aikuisena, kuten myös nopeutta.

– Mutta Kaisa on ottanut kaikki nämä asiat yhtä aikaa haltuun. Uskon siis, että tämä mielenhallinnan kysymys tulee osittain sieltä. On muitakin esimerkkejä sileän puolelta tulemisesta, kuten Kati Wilhelm. He ovat kaikki olleet vähän samantyyppisiä onnistujia ammunnassa kuin Kaisassa. Silloin kun kaikki natsaa, tulee voittoja. Mutta tulee huonompiakin sijoituksia, Perunka sanoo.

"Kaisaa kannattaa kuunnella"

Mäkäräinen itse oli yllättynyt, miten vaikea kaudesta tuli. Hän oli poikkeuksellisen avoimena Ylen haastattelussa Holmenkollenilla, kuinka kausi oli pettymys. Mäkäräinen otti myös kantaa suomalaisen ampumahiihdon tilaan. Hän sanoi, että Italiasta olisi paljon opittavaa. Siellä maajoukkue on rajattu tiukasti kahteen naiseen ja mieheen. Tuloksena oli viisi MM-mitalia, joista kolme henkilökohtaisia. Dorothea Wierer ja Lisa Vittozzi olivat myös naisten maailmancupin kokonaiskilpailun kaksi parasta.

Suomessa maajoukkue oli puolestaan iso tälle kaudelle.

Mäkäräisen mukaan kaikki pelaa -meininki ei ollut toimiva ratkaisu.

– Kaisaa kannattaa kuunnella liiton puolelta ja varmasti häntä kuunnellaankin. Siinä on vinha perä. Italian maajoukkueessa kaksi parasta naista ovat tehneet mahtavaa tulosta. Suomella ei ole myöskään laittaa rahaa liikaa. Kyllähän sitä pitää oikeasti miettiä todella kovasti, mihin rahaa kohdennetaan, Perunka toteaa.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

Mäkäräinen kertoi Holmenkollenin jälkeen myös puolisonsa Jarkko Siltakorven suuresta roolista ja myös isosta merkityksestä siinä päätöksessä, jatkuuko ura. Suksihuoltajana toiminut Siltakorpi ei ollut päättyneellä kaudella mukana koko aikaa, vaan hän palasi takaisin opettajan töihin.

Suomen huoltopäälliköksi tuli maineikas saksalainen Danielo Müller. Östersundin MM-kisojen aikaan Yle Urheilu kertoi, että huoltojoukkueessa on ollut paljon jännitteitä kaudella.

– Kaisa on monta vuotta tottunut siihen, että Jarkko Siltakorpi tuntee hänen kalustonsa. Jarkko pystyisi varmaan hätätilanteessa tekemään suksipäätöksen Kaisan puolesta. Tämä on ollut varmaan Kaisalle isoin juttu tänä vuonna, Perunka pohtii.

Perunka näkeekin Siltakorven roolin lisäksi kaksi asiaa, jotka ratkaisevat Mäkäräisen uran jatkumisen.

– Ensimmäinen asia on, onko paloa ja intohimoa tehdä töitä 110 prosenttia lasissa edelleen. Se ratkaisee kaikista eniten. Kaisa kertoi myös Holmenkollenilla, että hänellä on jotain terveysmurheita. Terveyden pitää olla totta kai kunnossa. Sitten myöskin tukitoimet ja yhteistyökumppanuudet pitää olla kunnossa liiton puoleltakin. Etenkin se, saako hän Jarkon itselleen huoltajaksi, Perunka listaa.

– Mutta tuo haastattelu kertoi paljon siitä, että Kaisa on miettinyt paljon asioita. Kyllä hän ainakin vakavasti harkitsee uran jatkamista.

Ampumavalmentajalle tarvetta

Mäkäräinen itsekin myönsi, että laji on kehittynyt kovaa tahtia. Hyvät hiihtäjät ovat nykypäivänä myös hyviä ampujia. Siksi asiantuntija Perunka korostaa myös, että kokeneen Mäkäräisen taustalla pitää muuttua ainakin yksi asia. Perungan mielestä Mäkäräinen tarvitsee kotiharjoittelussaan ampumavalmentajan.

Anatoli Hovantsev
Anatoli Hovantsev.Yle

– Kontiolahden Urheilijoissa valmensi aikaisemmin Anatoli Hovantsev. Hän on tehnyt tänä vuonna todella kovaa tulosta Venäjän maajoukkueen päävalmentajana. Hovantsev ei ole enää käytettävissä Kontiolahdella. Kotiharjoittelussa pitää olla jonkun katsomassa ammuntoja, Perunka painottaa.

Perunka sanoo, että ilman ampumavalmentajaa kotiharjoittelussa Mäkäräinen antaa järkyttävän paljon tasoitusta isoille maajoukkueille.

– Heillä on päivittäisharjoittelussa palkatut valmentajat joka päivä. Kenenkään urheilijan ei tarvitse viedä tauluja ja katsoa itse kohdistukset. Kärkimiesten tai –naisten ei tarvitse tehdä tuollaista kotiharjoittelussa, Perunka painottaa.

Lue lisää:

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Mäkäräisen kausi päättyi surkeasti – kehno ammuntavire murensi toiveet

Mäkäräistä ylistetään ulkomailla – Venäjän tähtiselostaja täräytti: "Suomen naisista Kaisa on numero yksi ja kaksi, sitten on Tarja Turunen"

Mitä suomalaiset ampumahiihtäjät Mäkäräisen takana kaipaavat ensi kaudelle? ”Toivottavasti Kaisa olisi mukana”

Ampumahiihtojoukkueen huollossa kuohuu, kun henkilökemiat eivät kohtaa – "Jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa"

Ampumahiihdon päävalmentaja ravistelisi suomalaista valmennuskulttuuria – vaatii enemmän yhdessä tekemistä ja yhden mallin mukaan toimimista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat