Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Ex-päävalmentaja vaatii suomalaisen mäkihypyn heräämistä nykyaikaan – muistutti paljonpuhuvista tietokonevarkauksista: ”Ei ollut vain vahinko”

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen kaipaisi tuoreempaa lajianalyysia suomalaiseen mäkihyppyyn.

mäkihyppy
Antti Aalto liitää ilmassa.
Antti Aalto oli Suomen mäkihypyn valopilkku menneellä kaudella, mutta silti riittää vielä paljon tehtävää.AOP

Suomalaisessa mäkihypyssä nähtiin positiivisia valonpilkahduksia, kun Antti Aalto nousi tasaisesti maailmancupin pisteitä ottavaksi hyppääjäksi. Viime kaudella Aalto otti vain 13 pistettä, kun nyt niitä tuli 288 pistettä.

Paras sijoitus oli kuudes joulukuun alussa Venäjällä, mutta huippuveto nähtiin jo ensimmäisessä kisassa Puolassa. Silloin Aalto yllätti monet seitsemännellä sijallaan.

– Alussa tuli jopa pieni shokki, kun heti ensimmäisessä kisassa tuli seitsemäs sija. Siihen ei ole totuttu suomalaisilta viime vuosina. Oli jopa vähän epävarmuutta, oliko se hetken hurmiota vai onko tuo taso säilytettävissä. Mutta Antti osoitti, että koko kauden hyvä kunto kesti, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen sanoo.

Nikusen mukaan Aalto on kehittynyt kokonaisvaltaisesti hyppääjänä tällä kaudella.

– Kehitystä on varmaan tapahtunut kaikilla osa-alueilla. Antti on ollut lahjakas teknisesti aikaisemmin. Kaikki edellytykset ovat olleet teknisesti sekä ruumienrakenteelta. Nyt hän on pystynyt pikku hiljaa tuomaan mukaan fyysistä puolta. Lisäksi teknisesti on tullut harppauksia eteenpäin, Nikunen analysoi.

Mutta tosi asia on kuitenkin, se suomalainen mäkihyppy on Nikusen sanoin ”äärettömän kaukana” kansainvälisestä tasosta.

Suomen maajoukkueen entisellä päävalmentajalla on selvä vastaus siihen, mitä pitäisi tehdä.

– Olen yrittänyt sanoa pari vuotta, että meidän olisi aika päivittää lajianalyysiä jollain tapaa. Viimeisen lajianalyysi, jonka olen nähnyt, on tehty vuonna 2013. Se oli tehty naisten mäkihypystä. Terveisiä vaan Jouni Kähköselle, Nikunen kertoo.

– Oli se ihan kiva lukea läpi. Mutta se oli akateemista jargonia. Eikä siinä ollut riittävän syvällisiä viittauksia. Siellä on viittauksia 80–90-luvuilta tutkimuksiin, joista toki lajianalyysi pohjautuu. Mutta pitäisi tarkentaa, mitä ominaisuuksia vaaditaan mies- ja naismäkihyppääjiltä, että voidaan olettaa tasapäistä kilpailua maailmanhuipulla. Pitää lähteä fysiikasta, BMI:stä (painoindeksi) ja liikkuvuudesta. Kaikki tällaiset pitäisi pystyä mittamaan ja vertaamaan.

Nikusen mukaan analyysin tekeminen ei olisi ainakaan suhteista kiinni. Mika Kojonkoski toimii kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mäkikomitean puheenjohtajana. Lisäksi Suomella on hyvät suhteet nykyisin kärkimaihin Norjaan, Puolaan ja Saksaan.

– Tieto pitäisi pystyä sieltä kaivamaan ja päästä vertailemaan. Voisimme olla tavoitteellisia siinä, mitä tehdään. Olisi selvät päämäärät, mitkä pitäisi saavuttaa, Nikunen korostaa.

Nikunen ottaa myös esimerkin päävalmentaja-aikakaudeltaan.

– Minulta ja Janne Väätäiseltä varastettiin tietokoneet hotellista. Ihan varmasti se ei ollut vain vahinko, että joku pitkäkynsi kävi. Muut halusivat tietoa, missä mennään, Nikunen havainnollistaa.

– Ei meidän pidä varastaa. Mutta käsittääkseni Suomessa on lajin sisäinen työryhmä. Siinä on heille sellainen tehtävä, että kerätkää tieto tavalla tai toisella.

Lue lisää:

Milloin suomalaiset nousevat kärkitaistoon? Mäkiviikon viisinkertainen voittaja Janne Ahonen täräyttää: "Sitten kun poikaset alkaa muuttua miehiksi"

Savolaismies tuli apuun, kun pikkukylän poika muutti unelmansa perässä miljoonakaupunkiin – mäkihyppytalven kirkkain tähti syttyi suomalaisvalmentajan opissa Otsikot suomalaisen mäkihypyn ankeudesta eivät hetkauta Andreas Alamommoa, joka haluaa tuulettaa neljän vuoden kuluttua olympiamitalia – "Jos haluaa maailman huipulle, niin silloin sinne myös mennään"

Ujo mäkikotka kuvittelee kisoissa olevansa vain harjoituksissa – Suomen mäkimaineen pelastajaksi noussut Antti Aalto nauttii enemmän hyppäämisestä kuin menestyksestä Vauhtisokeutta, suuruudenhulluutta ja välinpitämättömyyttä – kuinka Suomen menestyslajista tuli kansallinen murheenkryyni

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat