1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Jari Litmasen usein pelikuntoon loihtinut maajoukkuelegenda vastaa Huuhkajien palautumisesta: entistä tiiviimpi ottelutahti laittaa kropat koville – "Tämä on todellinen haaste"

Lyhyt palautumisaika Italia- ja Armenia-otteluiden välillä tuottaa haasteita Huuhkajien fysiikkapuolelle.

Kuva: Getty Images

Suomen jalkapallomaajoukkueessa päävalmentajat ja pelaajat ovat vaihtuneet vuosikymmenten saatossa. Yksi herrasmies on kuitenkin pysynyt vuodesta toiseen maajoukkueen palveluksessa.

Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen on suomalaisen maajoukkuejalkapallon elävä legenda. Helsingin Ponnistuksen kasvatti on ollut eri tehtävissä maajoukkueessa jo 27 vuoden ajan. Markku Kanervan taustatiimissä 62-vuotias Keurulainen toimii fysioterapeuttina sekä yhtenä valmennustiimin jäsenenä.

Suomi pelaa EM-karsintojen toisen pelinsä tiistai-iltana Armeniaa vastaan Jerevanissa. Kaksi peliä neljän päivän aikana on palautumisen kannalta kaikkea muuta kuin ihanteellinen. Lyhyt palautumisaika ajaa lähes kaiken kokeneen Keurulaisenkin ahtaalle.

– Tämä on todellinen haaste. Varsinkin näin, kun on tuplamaaottelu vieraissa.

– Kun vielä aikaero on eteenpäin, niin elämme vähän kuin jälkijunassa Jerevanissa. Tässä pitäisi olla ainakin yksi päivä lisää, mutta näillä nyt mennään. Kaikki tehdään, että saadaan pelaajat siihen vireeseen, että olisimme parhaimmillamme, kun peli tiistaina alkaa.

Aikaero tekee tilanteen tosiaan vielä hankalammaksi, sillä Italiaan verrattuna Armeniassa kello on kolme tuntia enemmän. Käytännössä vajaan neljän tunnin lennon aikana palautumisajasta katosi näin ollen kolme tuntia.

Jalkapallossa myös pelin rasitus tuntuu perinteisesti lihaksistossa ja kropassa eniten, ei ottelun jälkeisenä, vaan sitä seuraavana päivänä. Tuo päivä osuu nyt maanantaille, jolloin Suomella on valmistavat harjoitukset. Se ei ole optimaalista.

– Kiirettä pitää. Ensimmäisenä lähdettiin siitä, että palautuminen varmistetaan. Siinä katsotaan tietenkin asiat ravinnon ja nesteytyksen osalta, mutta myös palauttavat käsittelyt, harjoitteet ja jäähdyttelyt.

– Sille porukalle, joka ei pelannut Italiaa vastaan, heitä kuormitettiin sunnuntaina harjoituksissa Italiassa, mutta tosi rauhallisesti. Tiedostamme sen, että tiistaina pitäisi taas pelata.

Kansojen liigan alkaessa Uefa muutti maajoukkuepäivien rakennetta. Aiemmissa karsinnoissa joukkueilla oli ollut ainakin kolme välipäivää pelien välillä, mutta nyt palautumiseen jää vain kaksi kokonaista päivää. Keurulaisen vastaus on yksiselitteinen, kun häneltä kysyy, pitäisikö vanhaan palata.

– Jos saisin päättää, niin pitäisi. Minusta tuntuu kuitenkin, että tämän päätöksen takana ovat vähän minua isommat voimat, Keurulainen naurahtaa.

– Uskon, että Uefa pohtii tätä ihan varmasti. Tämä on monelle maajoukkueelle hankalaa. Varsinkin tällaisille pienemmille jalkapallomaille, joilla materiaalia ei ole niin paljon. Tietysti ymmärrän seurajoukkueitakin, jotka haluavat saada pelaajansa mahdollisimman nopeasti takaisin.

Jari-Pekka "Gene" Keurulainen on toiminut maajoukkueessa eri tehtävissä jo 27 vuotta. Kuva: Yle

Pitkä historia Litmasen kanssa

Jalkapallo on muuttunut Keurulaisen lähes 30 vuotta kestäneellä maajoukkuetaipaleella paljon. Tämä pätee myös fysiikkapuoleen, josta on vuosi vuodelta tullut yhä ammattimaisempaa.

– Ensinnäkin pelaajat ovat aivan erilaisissa lähtökohdissa. Jokainen pelaaja on ammattilaisurheilija, ja he huolehtivat itse itsestään hyvin paljon. Kaikki palauttavat toiminnot ovat myös lisääntyneet, ja meitä on taustalla enemmän tekemässä näitä töitä. Sen vuoksi pystymme suunnittelemaan kaiken paremmin etukäteen.

– Olen erityisen ilahtunut siitä, että pelaajat ovat kiinnostuneita itsestään. Se on kaiken A ja O.

Yksi tällaisista pelaajista maajoukkueessa oli Jari Litmanen. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan ja Keurulaisen pitkä yhteistyö on jonkinlainen käsite kotimaisessa jalkapallossa. Kaksikko on viettänyt aikaa satoja tunteja Litmasen eri vammojen yhteydessä.

Loukkaantumisista läpi uransa kärsinyt Litmanen oli usein paljon sivussa seurajoukkueen peleistä, mutta maajoukkuepaitaan hänet saatiin hyvin usein pelikuntoon. Monien mielestä juuri Keurulainen on se henkilö, joka mahdollisti, että Litmanen pystyi auttamaan maajoukkuetta niinkin paljon monista loukkaantumisista huolimatta.

– Se on ehkä vähän tällainen legenda. Jari on urheilija, joka todellakin huolehtii itsestään, ja on tosi tarkka kaikesta. Sellaisen urheilijan kanssa työskentely on yleensä aika helppoa.

– Onhan meillä Jarin kanssa pitkä historia takana ja vähän vielä edessäkin. Siinä on oppinut näkemään ja kokemaan aika paljon sitä, mihin kaikkeen voidaan venyä, kun on pakko. Tietysti olisin toivonut, että olisimme voineet venyä vielä jopa enemmän.

Monet muutkin maajoukkuepelaajat ovat puhuneet siitä, kuinka kivaa maajoukkueeseen on tulla, kun ”Genen” hellä huoma odottaa.

– Kyllä se ilman muuta lämmittää. Sitten ainakin tietää, että kaikki se, mitä on tehty, on todennäköisesti osunut aika hyvin maaliin. Se auttaa paljon, että tuntee pelaajat. Pitkän uran aikana olen oppinut tuntemaan, minkälainen vammahistoria heillä on ja miten niihin kannatta suhtautua.

Keurulaisen maajoukkueura tosiaan on pitkä, mutta kuinka paljon vuosia on vielä edessä?

– Sitähän ei koskaan tiedä. Kyllä ne vuodet ainakin vähenee kovaa vauhtia. Katsotaan nyt ensinnäkin, miten kauan oma terveys riittää, Gene päättää ja vinkkaa silmää.

Keurulaisen vetäessä totuttuun tapaan vetreällä askeleella Huuhkajien lämmittelyjä, tulee mieleen, että ehkä niitä vuosia on edessä vielä monta.

Lue myös:

Tappio korpesi Huuhkajia – "Tasoero ei ollut niin iso"

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva harmitteli omista virheistä tulleita takaiskumaaleja – "Pikkaisen alkoi kylmäämään"

Kommentti: Huuhkajat ei ole kentällä enää valmiiksi alistunut – Markku Kanervan joukkueen perusresepti on kunnossa, mutta viimeinen terävyys puuttuu yhä

Huuhkajat yllätti Italiaa vastaan uudella pelijärjestelmällä: kapteeni Tim Sparv kaipasi lisää harjoituspäiviä – "Välillä tuntui, että emme olleet tarpeeksi rohkeita"

Italia oli Huuhkajille tyly isäntä: Suomen EM-karsintataival käynnistyi tappiolla Udinessa

Yle seurasi hetki hetkeltä: Italia ei antanut Huuhkajien yllättää – nuori Moise Kean ratkaisi kesken Suomen painostuksen