Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tilasto kertoo Suomen hiihdon laskusuunnasta – asiantuntijan mukaan tilanne vaatii paljon keskustelua: "Yhteistä linjaa ei ole ollut"

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ja maajoukkueen kapteeni Anssi Pentsinen keskustelivat vaisusti menneen maailmancup-kauden jälkeen Suomen hiihtomaajoukkkueen tilanteesta.

hiihto
Suomalaisen maastohiihdon iso kuva on hukassa
Suomalaisen maastohiihdon iso kuva on hukassa

Sunnuntaina Kanadassa päättynyt hiihdon maailmancupin kausi oli suomalaisittain mollivoittoinen. Sen osoittavat tilastotkin. Maailmancupissa tasonsa vakiinnuttaneiden suomalaishiihtäjien vertailussa sijoitukset ovat pudonneet kovaa tahtia viimeisen neljän vuoden aikana. Vertailussa on mukana seitsemän miestä ja viisi naista, jotka ovat olleet koko tarkastelujakson tuloksentekovaiheessa urallaan.

– Kun puhutaan maajoukkueen tulosten vuosittaisesta vaihtelusta, niin puhutaan yleensä siitä, ketkä ovat lopettaneet ja keitä nuoria on kasvamassa sekä minkä tasoisia he ovat, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila avaa tilastoa.

– Tämä on rehellisin tapa tarkastella numeroiden kautta sitä, millä tasolla maajoukkueen toiminta harjoituksellisesti ja muutenkin on.

Suomen hiihtomenestys 2016-2019
Yle

Suomen maajoukkueen kapteeni Anssi Pentsinen avasi Urheilustudiosssa, että maajoukkueessa ensimmäinen tarkastelupaikka oli tällä kaudella joulun jälkeen.

– Ensimmäisellä periodilla tulokset olivat heikkoja runkohiihtäjien osalta ja silloin totta kai käytiin keskusteluja, miten tästä mennään eteenpäin. Suurella osalla joukkueesta harjoituskausi ei näyttänyt onnistuneen parhaalla mahdollisella tavalla, Pentsinen kertoo.

Pentsisen mukaan kuitenkaan joukkueessa ei nähty siinä vaiheessa millään tavalla lamaantumista.

– Oli paljon kokeneita urheilijoita, jotka ovat olleet painetilanteessa aiemminkin. Epävarmuus on aina huippu-urheilussa läsnä. Mielestäni Kerttu Niskanen on hyvä esimerkki siitä, että erittäin heikosti lähteneen kauden jälkeen tehtiin koviakin ratkaisuja. Kerttu pystyi palaamaan maailmancupin voittajaksi asti, Pentsinen sanoo.

– Mutta kieltämättä joulun jälkeen lähdettiin MM-kisoihin ja loppukauteen vähän takamatkalta tekemään korjausliikettä.

Pentsinen kertoo, että Reijo Jylhän johdolla maajoukkueeseen luotiin hyvä taustajärjestelmä. Asiantuntijoita on kisapappi Leena Huovisesta psykologi Hannaleena Ronkaiseen. Heidän ja valmennusjohdon kanssa käytiin myös tilannetta läpi.

– Kestävyysurheilussa ei pysty tekemään temppuja nopealla aikataululla. On vain valittava uusi linja ja sitouduttava uudestaan siihen. Urheilijaahan ei stressaa niinkään kova työmäärä tai työn raakuus, vaan epämääräisyys. Kun ongelmia ja vastoinkäymisiä alkaa tulla, se vähän vesittää pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Sitä joutuu koko ajan jumppaamaan, ja se aiheuttaa lisästressiä, Pentsinen avaa.

– Kun iso suunnitelma on kunnossa, vastoinkäymisiä kestetään myös paremmin. Luulen, että meidän pitää tämän kevään aikana miettiä isoa kuvaa. Meidän täytyy pitää iso suunnitelma tarkasti mielessä.

Anssi Pentsinen.
Anssi Pentsinen.AFP / Lehtikuva

Kalle Lassilan mukaan isoa kuvaa ei ole löytynyt Matti Haaviston päävalmentajakaudella.

– Olen jutellut eri joukkueenjäsenten kanssa ja seurannut myös mediasta, niin yhteistä selkeää suuntaa ei ole vielä ollut tähän mennessä. Täytyy toki myös tuloksista sanoa, että Reijo Jylhän tullessa päävalmentajaksi oli alkuun myös heikko kausi, Lassila kuvailee.

– Ei tässä voi sanoa, että yhteistä suuntaa ei voisi löytyä. Mutta ei sitä ainakaan vielä ole ollut. Joukkueen sisällä olevien eri henkilöiden viestit ovat olleet todella ristiriitaisia siitä, mitä joukkueen toiminta pitää sisällään, mitä sen täytyisi pitää sisällään ja miten se toteutetaan.

Suurten keskustelujen aika

Seefeldin MM-kisojen jälkeen on myös puhuttu paljon johtajuusongelmista suomalaisessa hiihdossa. Yksi suuri muutos maajoukkueen kokoonpanoon oli tälle kaudelle, että lopettaneiden urheilijoiden tilalle nousi maajoukkueeseen paljon uusia junioreita. Joukkueessa on siis runsaasti vaihtelua olympiamitalistista pisteille pyrkivään urheilijaan.

Pentsisen mukaan maajoukkueessa pitäisi kaikkien löytää inspiroivaa ja kehittävää tekemistä.

Onko sitä löytynyt?

– Meidän täytyy käydä se palautekeskusteluissa läpi, miten kukin on kokenut sen. Tulokset puhuvat totta kai puolestaan jostakin. Mutta meidän täytyy löytää oikeat syyt, missä vika on. Meillä on mukana jo aikaisemmin menestyneitä. Meidän täytyy pystyä myös näiden ihmisten kanssa ratkaisemaan tämä hetkellinen tulosten lasku, Pentsinen sanoo.

Suomen lippu Seefeldin MM-kisat
Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Lassilan mukaan nykyinen tilanne vaatii todella paljon keskustelua maajoukkueessa, jotta rivit saadaan suoriksi.

– Ensimmäisenä on roolituspuoli, mikä on kenenkin rooli. Sitten pitää saada kunnioitus kaikkien tekijöiden välille riittäväksi. Esimerkiksi sanotaan tämä, kun urheilijat avautuu medialle asioista. Sitten todetaan siihen, että se on urheilijoiden tunteellisuutta pettymyksen hetkellä. Urheilija voi sanoa pettymyksestä johtuen sanoa asian tietyllä tavalla. Mutta asiat eivät ilmesty pettymyksen mukana. Asiat ovat olemassa jo, Lassila sanoo.

Hänen mielestä urheilijoiden pitäisi järjestäytyä hiihdossa paljon paremmin.

– Samalla tavalla kuin joukkuelajeissa on kapteenisto, joka pitää keskustelua yllä. Yksilöurheilussa tämä on haastavaa, jos urheilija haluaa viedä asioita kollektiivisesti eteenpäin. Aika usein se menee sillä tavalla, että jollain urheilijalla menee hyvin. Silloin aihe ei häntä kiinnosta. Silloin urheilijoiden ryhmä ei ole oikeasti ryhmä, Lassila painottaa.

"Tiedonkulkuun ei tarvita savumerkkejä tai viidakkorumpuja"

Suomen valmennussysteemi on nojannut hiihtäjien henkilökohtaisiin valmentajiin. Maajoukkueleiritysten ja kotiharjoittelujaksojen välillä jokaisen osapuolen pitäisi siis tietää, mitä tehdään ja miksi. Lassilan mukaan on selvää, että jotain valmennusjärjestelmässä pitää muuttaa tämän kauden vaisujen tulosten jälkeen. Mutta Lassila haluaa korostaa, että keskustelu ja roolitus eivät silti vaadi mitään ylitsepääsemätöntä tälläkään hetkellä.

– Henkilökohtaisten valmentajien verkosto saattaa vaikutta sellaisilta kylänmiehiltä, mutta tällä hetkellä maajoukkue-urheilijoita valmentavat henkilökohtaiset valmentajat ovat suurilta osin Hiihtoliitossa valmentajan työssä. Tai sitten he ovat muulla tavalla joukkueen sisällä, Lassila alleviivaa.

– Tiedonkulkuun ei siis tarvita mitään savumerkkejä tai viidakkorumpuja. Henkilöt työskentelevät aika lähellä. Roolitus on siis tässä se juttu, Lassila alleviivaa.

Matti Haavisto
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Päävalmentaja Matti Haavisto korostaa, että SM-kisojen jälkeen huhtikuussa urheilijoiden, valmennuksen ja huollon kanssa tarkastellaan yhdessä onnistumisia ja kehityskohteita.

– Kaikkia ei voi miellyttää. Joku linja pitää vetää. Ehkä se on sellainen keskimääräinen. Yritämme olla mahdollisimman hyviä kaikkien kanssa. Mutta joskus joudutaan tekemään kompromisseja. Jos olemme maajoukkueessa, silloin mennään maajoukkueen pelisääntöjen mukaan. Silloin ei mennä yksilön pelisääntöjen mukaan, Haavisto muotoili.

Johtajuuskysymykseen Haavisto ei ota kantaa.

– Ehkä olen väärä henkilö siihen vastaamaan. Sovimme viime keväänä urheilijoiden kanssa pelisääntöjä, että miten maajoukkueessa mennään. Sitten sitä tarkastellaan, onko niihin pystytty sitoutumaan. Jos siihen ei ole pystytty, asiaan pitää puuttua tai katsoa, missä on vikaa.

Lue lisää:

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja vastaa Iivo Niskasen avautumiseen: "Yksin tekemällä Suomessa jäädään junasta jälkeen"

Suomi putosi hiihtolajeissa maailman huippujen vauhdista, Olympiakomitean pomo lupaa muutoksia: "Siitä varmasti tulee aika kriittinen tilaisuus"

Iivo Niskaselta kova kannanotto: haluaa valmennuksen toimintamalleihin tarkennusta ja tietotaitoa Norjasta – "Tähän on vain pakko tulla muutosta"

Huoltoryhmä purkautui urheilijoiden käytöksestä – Sami Jauhojärven mielestä Suomen hiihtomaajoukkueessa on johtajuusongelma

Suomen hiihtomaajoukkueessa kuohuu, asiantuntijat vaativat nopeasti rohkeita muutoksia: “Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan suomalaisessa hiihdossa”

Asiantuntijat varoittavat suomalaisia naureskelemasta "mikkihiiriladuille", koska ne ovat lajin tulevaisuus: "Kaikki radat eivät voi olla holmenkolleneita"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat