Suora

  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Petteri Koponen rakentaa jalkapallojätti Bayernista koripallomahtia seurahistorian kalleimmalla sopimuksella – "Meillä ei ole aiemmin ollut hänen kaltaistaan pelaajaa"

30-vuotias suomalaistähti haluaa nostaa Bayern Münchenin Euroopan koripallokartalle.

koripallo
Petteri Koponen Bayern München
Petteri Koponen on Münchenissä tähti.AOP

MÜNCHEN. Petteri Koponen astelee müncheniläisen hotellin aulaan ja tilaa välittömästi kivennäisveden. Puolen litran juoma sujahtaa muutamassa sekunnissa tyhjäksi. Takana ovat puolentoista tunnin aamuharjoitukset, jonka jälkeen mies piipahti vielä nopeasti kotona.

Sen jälkeen 194-senttinen suomalaistakamies pyytelee anteeksi myöhästymistään. Hän saapui Yle Urheilun haastatteluun runsaat 15 minuuttia myöhässä. Myöhästymisen syy oli perheelliselle ihmiselle hyvinkin tuttu.

– Ensin huolehdin nuorimmaisen päiväunille ja vasta sen jälkeen pääsin lähtemään. Perheellisenä se on välillä tällaista. Mielestäni olin kuitenkin aika hyvin aikataulussa, naurahtaa Koponen.

30-vuotias Koponen silmäilee saman tien ruokalistaa. Hotellin yhteydessä oleva italialaisravintola ei vakuuta neljä vuotta Bolognassa asunutta helsinkiläisen Malmin Super -koriksen kasvattia, vaikka arvostelut paikasta ovat suorastaan ylistäviä.

Ammattilaisuran ensimmäiset neljä vuotta Pohjois-Italiassa tekivät Koposesta kulinaristin ja laadukkaiden viinien ystävän. Italialaisen keittiön vaikutteet näkyvät myös Etelä-Saksassa sijaitsevassa Münchenissä, eikä arvostetuista italialaisravintoloista ole kaupungissa pulaa.

Löytyy Saksan kolmanneksi suurimmasta kaupungista myös paljon muitakin positiivisia asioita.

– Münchenissä on parasta se, ettei tämä ole liian iso kaupunki. Etäisyydet eivät ole liian isoja, ja kaikki hommat toimivat. Täällä on kiva pyöriä kaupungilla ja katsella nähtävyyksiä. Moskovan ruuhkien jälkeen jokainen kaupunki on tuntunut aika helpolta, muistelee Koponen aikaansa BC Khimkin riveissä.

– Olen viihtynyt täällä, mutta ei minun elämäni hirveästi siitä muutu missä pelaan. Minun elämäni on kuitenkin pelaamista, harjoittelemista ja matkustamista.

”Petteri on johtaja”

Koposen siirtoa FC Bayern Münchenin riveihin ei tarvitse ihmetellä.

Heinäkuussa FC Barcelona ilmoitti, ettei se käytä optiotaan sopimuksen viimeisestä vuodesta ja näin MaSu-basketin kasvatti oli vapaa etsimään uutta seuraa.

FC Barcelonan päävalmentajana loppukauden aikana toiminut serbialainen Svetislav Pesic olisi pitänyt mielellään Koposen riveissään, mutta seurajohto oli toista mieltä. Raha ratkaisi. Koponen oli yksi katalonialaisseuran kalleimmista pelaajista, eikä seurajohto ollut täysin tyytyväinen suomalaisen rooliin joukkueessa.

Petteri Koponen
Petteri Koposen ura FC Barcelonassa jäi lopulta lyhyeksi.EPA

Koripallopiireissä legendan asemassa oleva Pesic oli jo useasti tavoitellut suomalaispelaajaa omaan joukkueeseensa, mutta vasta viime kaudella kaksikko pääsi ensimmäistä kertaa työskentelemään yhdessä. Tuo yhteistyö jäi vajaan puolen vuoden mittaiseksi.

Kun tieto Koposen vapautumisesta pelaajamarkkinoille levisi Euroopassa, riitti kiinnostuneita jonoksi saakka. Aluksi Koposta vietiin huhuissa kreikkalaiseen suurseuraan Panathinaikosiin.

Huhuissa on usein perää, mutta ensimmäisen kontaktin Koposen agenttiin otti Bayern Münchenin urheilutoimenjohtaja Marko Pesic, joka on siis FC Barcelonan päävalmentajan Svetislav Pesicin poika.

Bayern München halusi yli 100 ottelua Euroliigassa pelanneen Koposen seuran kulmakiveksi.

– Petteri on johtaja. Hän ei puhu kovin paljon, mutta johtaa esimerkillään. Petteri on todellinen ammattilainen harjoituksissa ja peleissä. Hän työntää muita pelaajia eteenpäin, hehkuttaa Bayern Münchenin Marko Pesic Yle Urheilun haastattelussa.

– Meidän joukkueesta kenelläkään ei ole vastaavaa kokemusta. Meillä ei ole aiemmin ollut hänen kaltaistaan pelaajaa, siksi hän on meille äärettömän tärkeä.

Myös Koponen oli innoissaan vaihtaessaan FC Barcelonasta Bayern Müncheniin kolmen vuoden sopimuksella.

– Onhan tämä mahtavaa päästä edustamaan tällaista seuraa, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Koriksessa Bayern München on vielä aika nuori tekijä verrattuna jalkapalloon. Koriksessa Bayern haluaa rakentaa oman tiensä Euroopan huipulle. Joukkue on ottanut joka vuosi askeleita oikeaan suuntaan, sanoo Koponen.

Petteri Koponen
Petteri Koponen on Bayern Münchenissä johtava pelaaja.AOP

Bayern München rakentaa korisdynastiaa

Ennen nykyhetkeä koripallo oli ottanut useita taka-askelia. Bayern Münchenillä on pitkät perinteet koripallossa, mutta menestyksen vuodet ajoittuivat 1950- ja 60-luvulle. Bundesliigan mestaruuksia Bayern Münchenilla on koripallossa vain neljä.

Vuonna 2008 seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Uli Höness linjasi, että myös seuran koripallojaosto pitää palauttaa takavuosien kukoistukseen. Sen jälkeen alkoi nopea nousu kirkkaisiin valoihin.

Uuden aikakauden ensimmäinen mestaruus tuli vuonna 2014 Koposellekin tutun Svetislav Pesicin alaisuudessa. Tällä kaudella joukkue on hävinnyt kaksi ottelua Bundesliigassa, ja tavoitteena on toinen peräkkäinen mestaruus.

– Se oli yksi syy miksi valitsin Bayern Münchenin. Täällä panostetaan koripalloon. Seuraavat kolme vuotta pelaamme Euroliigassa, ja meillä on aito halu päästä samaan asemaan, jossa Real Madrid ja FC Barcelona ovat tällä hetkellä koripallossa, linjaa Koponen.

Petteri Koponen
Petteri Koponen upotti entisen seuransa FC Barcelonan vastikään eurokentillä.AOP

Euroliiga on vanhan mantereen liigoista suurin ja kaunein. Sitä voi verrata jalkapallon Mestarien liigaan. Mukana ovat kaikki Euroopan suurimmat seurat ja parhaat pelaajat.

Euroliigaa pyörittävät jättiläiset, Fenerbache, CSKA Moskova, Real Madrid, FC Barcelona, Olimpia Milano, Anadolu Efes ja Panathinaikos, hallitsevat eurooppalaista koripalloa kentällä ja kabineteissa. Bayern München haluaa samaan kastiin.

Koponen tunnetaan voittajatyyppinä, joten parhaiden pelaajien kohtaaminen viikoittain pitää motivaation korkealla.

– Euroliigassa jokaisella ottelulla on iso merkitys, jos sitä vertaa NBA:han. Se myös näkyy otteluissa. Intensiteetti on jatkuvasti tosi kova, ja puolustus erittäin laadukasta. Kannattaa mennä katsomaan euroliigakorista. Silloin sen eron NBA:han huomaa, vinkkaa Koponen.

”Olen omat näyttöni jo antanut”

Bayern Münchenista on kasvanut lyhyessä ajassa Saksan korisparkettien valtias. Saksalaisen automerkin mukaan nimetty noin 7000 katsojalla suunniteltu peliareena pullistelee aina peli-iltoina yleisöä.

Jalkapallon puolelta tulevat liki 300 000 rekisteröitynyttä kannattajaa pitävät huolen siitä, että peleissä riittää tunnelmaa.

”Petteriiiiiiiiiiii Kooooooponeeeen” huutaa kuuluttaja, kun Koponen ajaa korille ja nostaa kaksi pistettä Euroliigan ottelussa turkkilaista Fenerbachea vastaan tammi-helmikuun taitteessa.

Tunnelma katsomossa on infernaalinen. Areena on loppuunmyyty. Oman lisämausteensa otteluun tuo Saksassa oleva valtaisa turkkilaisyhteisö, joka on täyttänyt yli puolet katsomosta.

Koponen aloittaa pelin vaihtopenkiltä. Hän nousee ensimmäisen kerran paikaltaan, kun seitsemän minuuttia on pelattu ja suuntaa kohti toimitsijapöytää. Koponen tietää, että vastuuta on tulossa jälleen 13–18 minuuttia. Sapluuna on ollut sama, vaikka suomalainen olisi heittänyt kaikki heitot koriin.

Petteri Koponen
Petteri Koponen pääsi lopulta irti Fenerbachea vastaan.AOP

Yle Urheilun ollessa paikalla Koponen heitti ohi kaksi ensimmäistä kolmosta, jotka lähtivät aivan hyökkäysajan umpeutuessa. Avauspisteet Koponen tekee liikkeellä, jota häneltä nähtiin nuorempana.

Tyylikkäällä cross over -harhautuksella puolustaja kahville ja ajo kohti koria. 194-senttinen takamies laittaa hieman kaarta lisää heittoon välttääkseen torjunnan. Pallo koriin ja Bayern München kahden pisteen johtoon.

Koposen saldo ottelusta on neljä pistettä 18 minuutissa – normaali iltapuhde toimistolla. Bayern München voitti Euroliigan ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Fenerbachen kahden jatkoajan jälkeen.

Euroliigassa Bayern München taistelee edelleen pääsystä pudotuspeleihin. Se on Bayernilta temppu, johon tuskin kukaan koripalloasiantuntija uskoi ennen kauden alkua.

– Välillä tietysti toivon, että saisin pelata enemmän. Sen mitä olen saanut pelata, olen pelannut hyvin, kertoo Koponen.

– Itse en tässä iässä enää juurikaan mieti omia tilastoja, koska olen omat näyttöni antanut jo aiemmin. Kaikki tietävät mitä osaan ja mitä pystyn kentällä tekemään. Tärkeintä on, että joukkue voittaa, ja pyrin itse pelaamaan minuuttini mahdollisimman hyvin.

Sama liksa pienellä työllä

Sen verran vähäinen peliaika on kuitenkin Koposta kalvanut, että hän piti jo alkukaudesta palaverin päävalmentaja Dejan Radovicin kanssa. Vaikka Koponen on Bayern Münchenin historian kallein pelaaja, eivät minuutit tule ilmaiseksi. Ei edes silloin, vaikka heittokäsi kävisi kuumana.

– Valmentaja sanoi, että kausi on pitkä ja hän haluaa minun olevan parhaassa kunnossa kauden ratkaisuhetkillä. Olen pelannut tosi hyvin ja silti pelaan saman verran minuutteja ottelua kohti. Tiedän jo etukäteen, milloin menen kentälle ja milloin tulen pois, kertoo Koponen.

Dejan ja Velibor Radovic Bayern München
Dejan ja Velibor Radovic valmentavat Bayern Müncheniä.AOP

– Pelaajana haluaisin tietysti pelata enemmän. Varsinkin silloin kun peli kulkee. Ymmärrän toki myös päävalmentajan näkökulman tilanteeseen.

Koponen on Bayern Münchenin historian kallein pelaaja. Koponen myönsi, että saksalaisseura teki myös taloudellisesti ekstrapanostuksen saadakseen tähtitakamiehen riveihinsä. Saman myöntää seuran urheilutoimenjohtaja.

– Petterillä on hyvä sopimus. Hän ansaitsee sen. Petterin arvoa joukkueelle ei mitata ainoastaan peliminuuttien mukaan, selventää Marko Pesic.

Bayern Münchenin pelirytmi on hurja. Koponen laskee, että kauden aikana joukkue pelaa lähemmäs 100 ottelua. Tiiviin ottelutahdin takia myös Bundesliiga aiheuttaa ajoittain haasteita.

Euroliigan takia Bayern matkustaa erittäin paljon. Kauden aikana tulee useita pelejä, jolloin joukkue lentää suoraan esimerkiksi Moskovasta Bundesliigan vierasotteluun Bayreuthiin, jossa vastustaja on tuorein jaloin vastassa. Bundesliigassa ei ole huonoja joukkueita vastassa.

– Kaikki tietävät, että meillä on hyvä joukkue. Meidän ainoa tavoitteemme on voittaa mestaruus.

Petteri Koponen
Bayern München on jahdannut pitkään Saksan mestaruutta.AOP

Suuret voitot vielä tavoitteena

Koponen on urallaan tilanteessa, jossa hänen ei tarvitse ajatella omia tilastojaan. Bayern München tiesi Susijengin takamiehen hankkiessaan, millaisen pelaajan he saavat.

Pitoa on pankkitilillä sen verran, ettei hänen tarvitse huolehtia tulevaisuudesta. Tärkeintä on, että oma joukkue voittaa. Komeasta urastaan huolimatta Koposella ei ole ansioluottelossaan isoja määriä mestaruuksia, vaikka onkin pelannut koko uransa huippujoukkueissa.

Bayernin kanssa Koposella on mahdollisuus napata ensimmäinen kansallisen sarjan mestaruus sitten vuoden 2008. Hongassa tulleen Korisliigan mestaruuden lisäksi pelinrakentaja on nostellut Eurochallengen ja Eurocupin mestaruuspokaaleja.

Koponen ei kuitenkaan jatkossa ajattele, että pelit jatkuisivat jälleen jossain Euroopan korisjättiläisen riveissä. Päinvastoin. Hän väläyttelee jopa mahdollisuutta, että ura saattaa päättyä Bayern Münchenin paidassa.

– Tässä tulee minullakin vuodet vastaan. Katsotaan tämän sopimuksen jälkeen, että mikä on tilanne. Pelaanko enää sen jälkeen ollenkaan. En ole enää nuori, mutta tällä hetkellä olen hyvässä tilanteessa ja nautin tästä. Toivottavasti pystymme voittamaan jotain suurta Bayernin kanssa, toivoo Koponen.

Lue myös:

Petteri Koponen pelasti Bayern Münchenin pinteestä – röyhkeä suoritus viimeisellä sekunnilla piti pudotuspelihaaveet elossa

Kenraali Koponen liittyi Susijengin vahvuuteen 5000 kilometrin matkustamisen jälkeen – "Toivottavasti tänään on meidän päivä”

Kommentti: Viiden minuutin kauneusvirhe maksoi Susijengin MM-kisapaikan, mutta tulevaisuuden sudet ovat valmiina

Yksinhuoltajaäidin 12-vuotias poika luuttusi Malmilla lattiaa päästäkseen näkemään NBA:n – näin Petteri Koposesta kasvoi FC Barcelonan tähti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat