Suomen entiseltä päävalmentajalta hurja arvio Kaisa Mäkäräisen tulevaisuudesta: "Mahdollisuus taistella kärkisijoista useamman vuoden ajan"

Antti Leppävuori ymmärtää Kaisa Mäkäräisen kritiikin liian suuresta maajoukkueringistä.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Vielä tässä vaiheessa kaikki näytti hyvältä. Kaisa Mäkäräinen juhli joulukuussa voittoa Pokljukassa.AOP

Suomalaisen ampumahiihdon supertähti Kaisa Mäkäräinen antoi sunnuntaina selvän viestin suomalaisille lajipäättäjille. Menestyksekkään uran jatkaminen kiinnostaa Mäkäräistä, mutta muutoksia on tultava.

Ampumahiihdon maailmancup päättyi sunnuntaina Oslossa. Mäkäräinen, 36, antoi kilpailun jälkeen poikkeuksellisen avoimen haastattelun, jossa hän kritisoi Suomen valmennusjärjestelmää ja antoi rivien välistä palautetta myös suksihuollolle.

Mäkäräinen haluaa, että Suomen maajoukkueringin kokoa pienennetään.

– Näissä karkeloissa kaikki pelaa -meininki ei toimi. Tänä vuonna mentiin Suomen osalta paljon pieleen siinä, että maajoukkue oli 12+12. Silloin ei voi riittää resursseja valmentajilla tai europuolella. Jos halutaan oikeasti menestyä, pitää uskaltaa satsata, Mäkäräinen totesi.

Suomen ampumahiihdon maajoukkueen valmennusryhmään nimettiin tälle kaudelle naisissa 14 urheilijaa ja miehissä 11. Määrä on suurempi kuin aikaisempina vuosina.

Mäkäräinen väläytti jopa siirtymistä Italian malliin, jossa maajoukkue on rajattu tiukasti neljään urheilijaan: kahteen mieheen ja naiseen.

Suomen maajoukkueen päävalmentajana vuosina 2016–18 toiminut Antti Leppävuori ymmärtää Mäkäräisen kritiikin.

– Tässä tapauksessa resursseja kannattaa keskittää, kun resurssit ovat rajalliset. Se on realismia, Leppävuori sanoo.

"Ihannemäärä maajoukkueelle on 6+6 urheilijaa"

Leppävuoren aikana maajoukkueen valmennusryhmät olivat huomattavasti pienemmät kuin nyt.

Leppävuoren tavoitteena oli kuuden miehen ja kuuden naisen maajoukkuerinki. Se ei kuitenkaan toteutunut, vaan esimerkiksi naisia oli mukana vain neljä urheilijaa.

– Silloin lähinnä katsoimme, että otetaan sellaisia mukaan, joilla on mahdollisuuksia maailmancupiin mukaan. Mielestäni se oli aika lailla maksimi siihen resurssiin nähden, mitä meillä oli kahden vuoden aikana käytettävissä, Leppävuori kertoo.

– Ihannemäärä maajoukkueelle on 6+6 urheilijaa. Viestijoukkueellinen urheilijoita ja särkymävaraa siihen pari kappaletta.

Antti Leppävuori
Antti Leppävuori oli Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja vuosina 2016–18.AOP

Tällä kaudella valmennusryhmät olivat poikkeuksellisen suuria, koska uusi päävalmentaja Jonne Kähkönen halusi nähdä mahdollisimman suuren joukon urheilijoita. Ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Tapio Pukki sanoi, että päätöksiä ensi kauden suunnitelmista tehdään huhtikuussa.

Mäkäräisen toivomaan 2+2 -malliin tuskin Suomessa siirrytään, mutta Leppävuoren mainitsema 6+6 saattaa olla lähempänä totuutta.

On selvää, että Mäkäräisen tasoisen urheilijan mielipiteitä pitää kuunnella, sanoo Leppävuori.

– Valmennukseen kuuluu kauden jälkeen se, että jokaista urheilijaa kuullaan. On valmennusjohdon ja liiton johdon asia, minkälaisiin johtopäätöksiin päädytään.

Mäkäräinen haluaisi kumppaninsa takaisin huoltojoukkoihin

Mäkäräinen vinkkasi sunnuntaina, että toivoisi kumppaninsa Jarkko Siltakorven palaavan täysipainoisesti maajoukkueen huoltoryhmään. Siltakorpi oli opettajan työnsä vuoksi kauden aikana vain satunnaisesti maajoukkueen mukana.

Mäkäräisen kommenteista oli luettavissa kritiikkiä tälle kaudelle palkatun saksalaisen Danielo Müllerin johtamaan huoltoryhmään.

– En tunne nykytilannetta niin tarkkaan, että voisin ottaa yksityiskohtiin kantaa. Oman kokemukseni kautta voin sanoa, että aina kun miehistö vaihtuu, ensimmäinen vuosi menee enemmän tai vähemmän opetellessa, Leppävuori sanoo.

Jarkko Siltakorpi (vas.) ja Danielo Müller.
Jarkko Siltakorpi ja Danielo Müller.Yle

Mäkäräisen henkilökohtainen valmentaja Jarmo Punkkinen sanoi Helsingin Sanomille, (siirryt toiseen palveluun) ettei Mäkäräisen jatkopäätös riipu pelkästään siitä, palaako Siltakorpi hänen suksihuoltajakseen koko kaudeksi.

– En usko, että [jatkaminen] on vain siitä kiinni. Liiton satsauksen tulee olla toisenlainen, Punkkinen sanoi HS:lle (siirryt toiseen palveluun).

Liiton satsauksella Punkkinen viittasi nimenomaan maajoukkueen valmennusryhmien kokoon.

Kannattaako Mäkäräisen jatkaa?

Mäkäräisen jatkopäätöstä saadaan todennäköisesti odottaa vielä pitkään. Mäkäräisen kausi itse asiassa jatkuu, sillä hän on ilmoittautunut Äänekosken SM-hiihtojen 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuun, joka on ohjelmassa ensi lauantaina.

Leppävuoren mielestä Mäkäräisen kannattaisi jatkaa uraansa.

– Minun henkilökohtainen mielipiteeni on, että Kaisan kannattaisi ehdottomasti jatkaa. Kaisalla on mahdollisuus taistella kärkisijoista useamman vuoden ajan, Leppävuori arvioi.

Mäkäräinen itse on puhunut julkisuudessa, että ura loppuu todennäköisesti joko tähän kauteen tai viimeistään keväällä 2020.

Leppävuoren hurja arvio on, että Mäkäräinen pystyisi pysymään huipulla vielä pidempäänkin, kunhan tämän kauden vaikeudet analysoidaan tarkasti.

– En tunne yksityiskohtia, mutta pitää hieman katsoa, oliko valmennuksessa jotakin sellaista, mikä oli eri tavalla kuin aikaisempina vuosina. Jos oli, niin sitten pitää palata niihin aikaisempien vuosien hyviin kokemuksiin. Voi olla, että siellä oli myös jotain sairastumisia, joista en ole tietoinen.

Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen oli maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemäs.AOP/imago sport

Mäkäräisen kausi oli kokonaisuutena vaikea. Hän otti kauden aikana seitsemän palkintokorokesijaa, mutta romahti välillä todella kauas kärjestä. MM-kisoissa hän jäi ilman mitalia.

Toisaalta on hyvä muistaa, että vielä toissa kaudella Mäkäräinen voitti ampumahiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun.

Tälläkin kaudella hän voitti kolme maailmancupin osakilpailua.

– Alkukausi meni Kaisalta hyvin ja lähes entiseen tahtiin. Ammunnassa häneltä tuli joissain kisoissa erittäinkin hyviä suorituksia. Hänellä on mahdollisuuksia pysyä kärjen mukana useampia vuosia, Leppävuori sanoi.

Leppävuoren mukaan maajoukkue voi odottaa rauhassa Mäkäräisen jatkopäätöstä, vaikka siinä kestäisi hieman pidempäänkin.

– Perusrunkoon se ei vaikuta juuri lainkaan. A-maajoukkue leireilee sillä perusrungolla, jonka valmennusjohto tekee. Myöhemmin katsotaan yksilökohtaisesti, minkälaisia muutoksia tai poikkeamia siihen yksilötasolla tulee.

Lue myös:

Johtaako Kaisa Mäkäräisen raju kritiikki muutoksiin? Päätöksiä luvassa huhtikuussa: "Malli, johon Kaisa viittasi on sieltä äärilaidasta"

Mäkäräisen uran jatkumisen ratkaisee kolme asiaa – asiantuntijan mukaan suomalaistähti antaa järkyttävän paljon tasoitusta muille: "Kaisaa kannattaa kuunnella"

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Mäkäräisen kausi päättyi surkeasti – kehno ammuntavire murensi toiveet

Suomen ampumahiihtäjillä on Kaisa Mäkäräisen takanakin pitkä toivelista ensi kauteen, asiantuntija kertoo myös selvän kehityskohteen – näin vastaa päävalmentaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat