Suora

  • Dota 2: The International -loppuottelu
  • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
  • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1
  • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu ja Urheilukierros
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 2

Kommentti: Huuhkajat palaa tuttuun muotoon koleassa Jerevanissa – se tarkoittaa Suomen 1–0-voittoa Armeniasta

Armenia-otteluun Teemu Pukin vierelle tai alapuolelle sopisi parhaiten Fredrik Jensen tai Petteri Forsell, kirjoittaa Yle Urheilun Matti Härkönen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Teemu Pukki
Suomen 1–0-voitto Teemu Pukin maalilla oli Huuhkajien yleisin lopputulos Kansojen liigassa.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomi jatkaa EM-karsintoja tiistaina vieraspelillä Armeniaa vastaan. Jos Armeniaa verrataan esimerkiksi Kansojen liigassa kohdattuihin Unkariin tai Kreikkaan, niin vastus on helpompi. Armenian taso on hyvin lähellä Viroa, mutta mitään läpihuutojuttua Jerevanin illassa ei ole luvassa.

Ottelusta vaikean tekee palautumisajan niukkuus. On varmaa, että osalla Suomen pelaajista lauantain Italia-peli tuntuu yhä tiistaina kropassa. Esimerkiksi kapteeni Tim Sparv on pelannut loukkaantumisten takia hyvin rajallisesti seurajoukkueessaan Midtjyllandissa. Kaksi peliä neljässä päivässä on todella kuormittavaa isokokoiselle Sparville.

Italiaa vastaan päävalmentaja Markku Kanerva yllätti, ja Suomi pelasi kolmen topparin ryhmityksellä 3-4-3 tai 5-4-1. On todella vaikea uskoa, että Kanerva päätyisi samaan ryhmityksen myös Armeniaa vastaan.

Huomattavasti todennäköisempää on paluu Kansojen liigasta tuttuun 4-4-2- tai 4-4-1-1-muotoon. Suomi on ottelussa ennakkosuosikki, ja vaikka Arsenalissa pelaava Henrikh Mkhitarjan on iso uhka, ei kolmen topparin systeemille ole hirveästi loogisia syitä.

Moni armenialaistoimittaja oli vahvasti sitä mieltä, että Suomella on Jerevanissa yksi selkeä etu, keli. Heidän mukaansa armenialaiset pelaajat eivät pidä kylmistä olosuhteista, sillä Jerevanissa on yleensä tähän aikaan maaliskuuta lähes kymmenen astetta enemmän lämpöä. Pelipäivän illaksi on luvattu noin viittä lämpöastetta.

Itse uskon, että ottelussa on huomattavasti merkittävämpiä pelillisiä tekijöitä kuin keli.

Pukki tarvitsee tukea lähelleen

Yksi Armenian selvistä heikkouksista on puolustuksen ja keskikentän väliin jäävä iso tila. Suomi tiedostaa tämän, sillä tuon kriittisen alueen puolustamisessa olevat ongelmat ovat olleet Armenian pelaamisessa niin ilmeisiä.

Armenian prässätessä puolustuslinja ei seuraa riittävästi keskikenttä, koska topparit eivät uskalla hitautensa takia jättää selustaan auki. Puolustuslinjan taakse ei siis välttämättä jää isoa tilaa, jonne Teemu Pukki voisi juosta.

Tila sen sijaan muodostuu niin kutsutulle kymppialueelle sekä taskuihin puolustuksen ja keskikentän väliin. Uskon, että Kanerva valmennustiimeineen reagoi tähän. Teemu Pukkia tuskin jätetään Armeniaa vastaan yksinäiseksi kärjeksi.

Vaikka Pukki onkin onnistunut Norwichissa yksinäisenä ysipaikan pelaajana, niin Itä-Angliassa hän on saanut paljon taustatukea alapuolellaan pelaavalta saksalaiselta kolossilta Marco Stiepermannilta.

Fredrik Jensen
Olisiko Bundesliigassa pelaavasta Fredrik Jensenistä kärkipariksi Teemu Pukille?AOP

Pukin maajoukkueuran aikana hänestä on myös aina saatu parhaat tehot irti silloin, kun kotkalaisen vierellä tai alapuolella on ollut joku pelaaja lähellä tukemassa. Siitä saatiin oiva osoitus Kansojen liigassa, kun Jasse Tuominen raatoi Pukin kärkiparina.

Edellä mainitut seikat vaikuttavat varmasti siihen, kun Markku Kanerva pohtii avauskokoonpanoaan.

Jensen tai Forsell?

Suomen pelaajistosta parhaiten Pukin vierelle tai vähän alapuolelle sopisi Fredrik Jensen tai vaihtoehtoisesti Petteri Forsell.

Bundesliigassa Augsburgissa pelaava Jensen tottui etenkin Hollannin liigassa Twenten paidassa kärjen alapuolella pelaamiseen. Vaikka kausi Saksassa onkin ollut hyvin rikkonainen, kertoo siirto Bundesliigaan siitä, että kyseessä on Suomen maajoukkueen tasolle varsin laadukas pelaaja.

Forsell taasen on paukuttanut Puolan liigassa kymmenen maalia. Kovapotkuinen Forsell on myös mainio pelaaja linjojen välissä, kuten Kansojen liigan Viro-pelissä saatiin todistaa. Forsellin avittamana Suomi nappasi Tallinnassa pallonhallinnan itselleen, ja voitti Pukin viime hetken maalilla.

Jensenin tai Forsellin avauspaikkaa puoltaisi myös se, että molemmat pääsisivät peliin tuorein jaloin. Forsell ei kuitenkaan ole ollut erinomaisista seurajoukkueotteistaan huolimatta Markku Kanervan luottopelaaja, kuten Italia-pelin katsomokomennus osoitti.

Kanerva saattaa vielä yllättää jollain pelaajavalinnalla Armenia-otteluun, mutta pääpiirteittäin kentällä nähdään Kansojen liigassakin onnistuneita pelaajia. Italia-pelin jälkeen onkin hyvin mahdollista, että Armeniaa vastaan tapahtuu paluu vanhaan.

Jos Suomi pelaa Kansojen liigasta tutulla 4-4-2-ryhmityksellä, niin voi ainakin kuvitella, että tuon kilpailun tyypillisin tulos, eli Suomen 1–0-voitto, komeilisi päätösvihellyksen jälkeen stadionilla myös Jerevanissa.

Lue myös:

Petteri Forsell uhkuu haluja näyttää – täräytti Armenian supertähdestä: "Sellainen on helppo eliminoida"

Huuhkajien kokoonpanoon on tulossa muutoksia – itsekin flunssasta kärsinyt päävalmentaja Kanerva: "Italia-pelistä pitää skarpata"

Jari Litmasen usein pelikuntoon loihtinut maajoukkuelegenda vastaa Huuhkajien palautumisesta: entistä tiiviimpi ottelutahti laittaa kropat koville – "Tämä on todellinen haaste"

Tappio korpesi Huuhkajia – "Tasoero ei ollut niin iso"

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva harmitteli omista virheistä tulleita takaiskumaaleja – "Pikkaisen alkoi kylmäämään"

Kommentti: Huuhkajat ei ole kentällä enää valmiiksi alistunut – Markku Kanervan joukkueen perusresepti on kunnossa, mutta viimeinen terävyys puuttuu yhä

Huuhkajat yllätti Italiaa vastaan uudella pelijärjestelmällä: kapteeni Tim Sparv kaipasi lisää harjoituspäiviä – "Välillä tuntui, että emme olleet tarpeeksi rohkeita"

Italia oli Huuhkajille tyly isäntä: Suomen EM-karsintataival käynnistyi tappiolla Udinessa

Yle seurasi hetki hetkeltä: Italia ei antanut Huuhkajien yllättää – nuori Moise Kean ratkaisi kesken Suomen painostuksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat