Suora

  • Suunnistuksen EM Sprintti viestit
  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Harva suomalainen on kokenut mitään vastaavaa – Juventuksen suomalaistähden uran erityisin ajanjakso huipentui uskomattoman yleisömeren edessä: "Käsittämätön kokemus"

Tuija Hyyrynen ei pystynyt kymmenen vuotta sitten edes unelmoimaan, että pelaisi Juventuksen paidassa ammattilaisena lähes 40 000 katsojan edessä.

jalkapallo
Tuija Hyyrynen ja Juventus juhlii
Tuija Hyyrynen ja muut Juventuksen pelaajat juhlivat Fiorentinaa vastaan.AOP

Vaikka ikimuistoisesta ottelusta on kulunut jo vuorokausi, Tuija Hyyrynen on yhä todella häkeltyneen ja innostuneen kuuloinen. Hyyrynen vastaa puhelimeen aurinkoisesta Torinosta, jossa pelattiin sunnuntaina yksi italialaisen jalkapallohistorian merkittävimmistä otteluista.

Hyyrysen edustama Juventuksen naisten edustusjoukkue pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan Juventuksen miesten edustusjoukkueen stadionille. Lähes 40 000 katsojaa seurasi, kun Juventus voitti Fiorentinan 1–0 Serie A:n kärkiottelussa.

Suomen maajoukkuepuolustaja Hyyrynen oli kentällä koko ottelun. Hän joutuu hakemaan sanoja kuvaillessaan sunnuntain tunnelmaa. Se oli jotain sellaista, mitä Hyyrynen ei ole koskaan aikaisemmin kokenut.

– Käsittämätön kokemus. Tupa oli täynnä, faneilla oli hurja meininki ja onnistuimme vielä voittamaan. Ottelu oli yksi minun urani hienoimmista hetkistä, Hyyrynen sanoo.

Hyyrynen, 31, on pelannut isoja pelejä ennenkin. Hän on pelannut suuren yleisön edessä myös EM-kisoissa 2009 ja 2013, mutta seurajoukkueessa Fiorentina-ottelu oli täysin ainutlaatuinen elämys.

Tuija Hyyrynen ja Fiorentinan Tatiana Bonetti
Juventuksen Tuija Hyyrynen (oik.) ja Fiorentinan Tatiana Bonetti taistelevat pallosta.Getty Images

Serie A:ta johtava Juventus pelaa normaalisti ottelunsa seuran harjoituskeskuksessa tai pienemmillä stadioneilla. Yleisöä on paikalla yleensä noin 500 henkeä, tärkeämmissä peleissä muutama tuhat.

Nyt torinolaisseura päätti järjestää miesten edustusjoukkueen stadionilla suurtapahtuman, jonka markkinointi meni nappiin. Juventuksen ja Fiorentinan välisessä kamppailussa saatettiin ratkaista mestaruus, mikä houkutteli yleisöä paikalle.

– Ensin oli tarkoitus avata vain osa katsomoista. Itsekin odotin, että sinne tulisi joku 10 000 katsojaa, mikä olisi ollut tosi hienoa. Sitten pitikin avata enemmän ja enemmän katsomoita, kun lippuja alkoi mennä, Hyyrynen kertaa hieman epäuskoisen kuuloisena.

Valtava merkitys italialaiselle jalkapallolle

Ottelun tarkka yleisömäärä oli 39 000 katsojaa, joka on italialaisessa naisjalkapallossa historian suurin yleisömäärä. Tanskalainen Sofie Pedersen ratkaisi Juventukselle 1–0-voiton.

Voitto kasvatti Juventuksen karkumatkan Serie A:n kärjessä neljään pisteeseen. Sarjaa on kolme ottelua jäljellä, joten Juventus on tiukasti kiinni Italian mestaruudessa.

– Voitto oli kaikin puolin tärkeä mestaruuskamppailun kannalta, mutta myös koko italialaisen futiksen ja naisfutiksen kannalta, Hyyrynen sanoo.

– Toivottavasti tämä oli se ensimmäinen tapahtuma, joka potkaisee käyntiin saman muissa seuroissa. Kun tämä oli näin iso menestys, uskon ja toivon, että pääsemme stadionille vielä toisenkin kerran.

Kannattajat juhlivat Juventus
Kannattajat juhlivat Juventuksen voittoa.AOP

Italiassa miesten jalkapallon suurseurat ovat viime vuosina alkaneet panostaa naisten jalkapalloon. Esimerkiksi AC Milan perusti tälle kaudella naisten joukkueen, jossa pelaa Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Nora Heroum.

Muillakin seuroilla on siis mahdollisuuksia ja resursseja järjestää vastaavia tapahtumia tulevaisuudessa.

– Kymmenen vuotta sitten en kyllä osannut uskoa tai toivoa tällaista. Kun pelasin Suomessa, ei tällaista pystynyt kuvittelemaan, kun silloin ei ollut hirveästi suuria joukkeita tai naisfutista esillä mediassa, Hyyrynen sanoo.

Kaksi vuotta täysammattilaisena

Kymmenen vuotta sitten Hyyrynen pelasi HJK:ssa, josta hän lähti yliopistojalkapallon perässä Floridaan. Sen jälkeen tie vie Ruotsin ja Tanskan pääsarjojen kautta Italiaan, johon Hyyrynen siirtyi kesällä 2017.

Juventus hankki suomalaispuolustajan johtavaan rooliin näyttämään italialaispelaajille esimerkkiä ammattimaisuudesta. Sopimus Juventuksen kanssa teki Hyyrysestä ensimmäistä kertaa urallaan täysammattilaisen.

– Suurin anti täällä on ollut, että pystyn panostamaan futikseen täysipäiväisesti. Arki ja jokapäiväinen tekeminen on aika huippua, se paras asia täällä, Hyyrynen sanoo.

Tuija Hyyrynen juhlii maalia Suomen maajoukkueen paidassa.
Tuija Hyyrynen on pitkään kuulunut Suomen jalkapallomaajoukkueen luottopelaajiin.AOP

Kentän ulkopuolella Hyyrystä odotti aluksi kulttuurishokki. Pohjoismaissa pitkään asuneella suomalaisella oli totuttelemista eteläeurooppalaiseen elämänmenoon.

– Laskut pitää maksaa pankissa, postissa tai kioskilla. Ei ole mitään nettipankkia. Sellaiset pikkujutut vie aikaa, Hyyrynen kertoo.

– Sen lisäksi täällä pitää koko ajan odotella kauheasti. Kaikki tapahtuu omalla ajallaan, eikä niin tehokkaasti, mihin on Pohjoismaissa tottunut.

Hyyrynen sanoo olevansa sopeutuvainen ihminen, joka on päässyt italialaiseen kulttuuriin kiinni samaa tahtia kuin kielitaito on kehittynyt.

– Kun oppisi kielen kunnolla, helpottaisi varmaan vielä enemmän.

"Välillä on Sannia ikävä"

Ensimmäisellä kaudella sopeutumista helpotti toinen suomalainen. Juventukseen samaan aikaan tullut hyökkääjä Sanni Franssi oli Hyyrysen kämppäkaveri.

Kaksikko koki yhdessä tapahtumarikkaan kauden, joka huipentui vuosi sitten keväällä Italian mestaruuteen. Syyskuussa Franssi kuitenkin siirtyi Tanskan pääsarjaan Fortuna Hjørringiin.

– On ollut tosi paljon yksinäisempää, kun vietimme Sannin kanssa paljon aikaa yhdessä treenimatkoilla, syömässä ja muuten. Välillä on Sannia ikävä.

Tuija Hyyrynen ja Sanni Franssi poseeraavat mestaruuspystin kanssa.
Sanni Franssi ja Tuija Hyyrynen Serie A:n mestaruuspystin kanssa.Yle, Mitri Pakkanen

Hyyrysen arki pyörii pitkälti jalkapallon ympärillä. Hän viettää vapaa-aikaa joukkuekavereidensa ja Suomesta vierailuilla käyvän poikaystävänsä kanssa.

– Täällä on vähän vaikea saada ystäviä jalkapallon ulkopuolelta. Mutta toisaalta jalkapallon takia täällä ollaan.

Yksinäiset hetket pelastaa Torinon eläväinen kaupunki, jossa tapahtuu koko ajan jotain. Hyyrynen vaikuttaa nauttivan italialaisen elämänmenon seuraamisesta.

Tärkeintä on kuitenkin jalkapallo. Tällä kaudella kaikki on mennyt muuten suunnitelmien mukaan, mutta yksi iso tavoite jäi saavuttamatta.

Mestarien liigassa pettymys

Juventus putosi Mestarien liigasta jo syyskuussa, kun joukkue taisteli tanskalaista Bröndbytä vastaan 16 parhaan joukkoon pääsemisestä.

Mestarien liigassa menestyminen oli yksi kauden päätavoitteista.

– Joukkueelle ja seuralle oli tosi iso kolaus, että olimme periaatteessa epäonnistuneet kauden tavoitteissa jo ennen kuin Italian sarjakausi alkoi, Hyyrynen sanoo.

Juventuksen naisten joukkue on kasassa vasta toista kautta, joten ehkä joukkue ei ollut vielä valmis menestymään Euroopan parhaiden seurajoukkueiden kilpailussa.

Italiassa peli sen sijaan kulkee. Juventus on voittanut Serie A:ssa 16 ottelua, pelannut kaksi tasan ja hävinnyt vain yhden. Mestaruus näyttää todennäköiseltä, kun kolme ottelua on jäljellä. Juventus taistelee keväällä myös Italian cupin voitosta.

Henkilökohtaisella tasolla Hyyrysen kausi on mennyt hyvin. Hän nauttii pelaamisesta ja saa paljon vastuuta varsinkin tärkeimmissä otteluissa.

– Olen vähän sellainen tasapaksu pelaaja, että pelaan aika korkealla tasolla koko ajan, mutta minulle ei tule niin paljon sellaisia vau-suorituksia. Tämäkin kausi on mennyt samalla tavalla.

Tasalaatuista suorittamista myös arvostetaan. Hyyrynen oli ainoana suomalaisena mukana vuonna 2017 jalkapallon pelaajayhdistyksen äänestyksessä, jossa etsittiin maailman parasta tähdistökentällistä.

Hyyrynen ei tullut valituksi, mutta hän kuuluu joka tapauksessa pelipaikkansa eliittiin koko maailmassa.

Juventus juhlii
Tätä iltaa Tuija Hyyrynen ei unohda.AOP

Hyyrynen sanoo etenevänsä urallaan vuosi kerrallaan. Juventuksessa hän on viihtynyt niin hyvin, että jatkosopimus ensi kaudelle on jo taskussa.

Juventus-aikaa kerratessaan Hyyrynen ajautuu nopeasti ajatuksissaan takaisin sunnuntain Fiorentina-ottelun tunnelmiin. Täydelle stadionille lähes 40 000 katsojan eteen.

Eikä ihme. Harva suomalainen jalkapalloilija on päässyt kokemaan mitään vastaavaa.

– Se peli kruunasi tämän koko kokemuksen tässä seurassa. Kauhean monessa seurassa maailmalla ei pääse kokemaan tällaista.

Lue myös:

Juventuksen suomalaispuolustaja pelasi ennätysyleisön edessä: hehkutti historiallista ottelua Twitterissä – "Mikä päivä, mikä voitto, mikä joukkue!"

Suomen maajoukkuehyökkääjä Sanni Franssi siirtyy Tanskan pääsarjaan

Maajoukkuepuolustaja Hyyryselle jatkosopimus Juventuksen kanssa

AC Milan hankki Suomen maajoukkueen taiturin – samasta osoitteesta kuin sarjapaikan Serie A:han

Italian mestarit Tuija Hyyrynen ja Sanni Franssi onnensa kukkuloilla – ”Tämä oli todellinen nappikausi”

Jättiläisseura muuttaa italialaisten käsitystä jalkapallosta – Juventuksen suomalaispelaajat ovat mukana murtamassa "miesten viimeistä linnaketta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat