Suora

  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nämä muutokset Huuhkajien pitää tehdä, jotta kurssi kääntyy – illan ottelu voi pelastaa tai tuhota Suomen EM-karsinnat

Suomen jalkapallomaajoukkue ei voi poistua tänään Jerevanista tyhjin käsin, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Rasmus Schüller
Olli Huttunen panisi Rasmus Schüllerin avauskokoonpanoon Armeniaa vastaan.Jaakko Stenroos / AOP

Aloitetaan tilastofaktalla. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on hävinnyt kolme edellistä kilpailullista otteluaan ja tehnyt niissä nolla maalia.

Vaikka Kansojen liigan lohkovoitto toi päävalmentaja Markku Kanervalle työrauhan ja Suomeen pienimuotoisen jalkapallobuumin, huuma voi haihtua nopeasti.

Kansojen liigan tarjoamaa takaporttia EM-kisoihin ei kukaan vie Huuhkajilta pois, mutta EM-karsinnoissa eletään ratkaisunhetkiä jo nyt.

Suomi pelaa tänään Armeniaa vastaan, joka voi pelastaa tai tuhota Suomen EM-karsinnat.

– On ihan selvää, että tätä peliä ei saa hävitä. Yksi piste on ehdoton minimi Suomelle, mutta mieluummin tietenkin kolme pistettä, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen.

Huttusen arvio perustuu kylmään matematiikkaan.

– Tässä lohkossa on neljä kovaa joukkuetta, jotka taistelevat kahdesta jatkopaikasta. Uskoisin, että Italia, Kreikka ja Bosnia-Hertsegovina ottavat Armeniasta vähintään pisteen, ehkä voittoja. Jos Suomi ei pysty siihen, jäämme jälkeen.

Maalittomuudesta mörkö?

Muutoksia pitää tehdä, jotta Suomen menestysmahdollisuudet karsinnoissa pysyvät hengissä.

Suomi hävisi Italialle EM-karsintojen avausottelun maalein 0–2. Kansojen liigan lohkovaihe päättyi 0–2-tappioon Unkarille ja 0–1-tappioon Kreikalle.

Maaliton putki kertoo, ettei Suomella ole tarpeeksi vaarallisia hyökkäyspään pelaajia.

– Italia-ottelu osoitti meille, että Suomi tarvitsee hyökkäyspäässä lisää voimaa. Teemu Pukki oli aika yksinäinen kärjessä. Armenia on tasoltaan heikompi joukkue kuin Italia, minkä vuoksi tarvitsemme lisää hyökkäysvoimaa, Huttunen sanoo.

Teemu Pukki ja Giorgio Chiellini taistelevat pallosta.
Teemu Pukki jäi liian yksin Italiaa vastaan.Lehtikuva

Maalittomuus voi muodostua pian möröksi suomalaispelaajien takaraivoon, jos helpottavaa osumaa ei kohta tule.

– En usko, että pelaajat miettivät sitä liian vakavasti. He tiedostavat tilanteen, mutta en usko, että he ottavat siitä paineita.

– Edelliset kolme peliä oli huomattavasti kovempia kuin Armenia-ottelu. Pelaajat uskovat ja luottavat siihen, että tällä kertaa maaleja myös tulee.

Nämä muutokset Huttunen tekisi kokoonpanoon

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva kertoi maanantaina, että Huuhkajien kokoonpanoon on tulossa muutoksia. Todennäköisesti myös pelimuodostelma muuttuu.

Suomi pelasi Italiaa vastaan tilanteesta riippuen 5-4-1 tai 3-4-3 -järjestelmällä. Armeniaa vastaan palataan todennäköisesti tuttuun 4-4-2:een.

– Se on Suomelle tuttu pelitapa, jolla joukkue menestyi Kansojen liigassa. Suomella on pelaajia, jotka sopivat tähän systeemiin ja joukkue osaa pelata sillä pelitavalla, Huttunen sanoo.

Huttunen ennakoi Suomen tekevän muutaman pelaajavaihdoksen. Hänen arvionsa mukaan Sauli Väisänen tulee puolustuslinjasta vaihtopenkille. Keskikentällä Rasmus Schüller voisi korvata Tim Sparvin tai Glen Kamaran, jotka raatoivat raskaan kuorman Italiaa vastaan.

– Schüller toisi kokemusta, pelitaitoa, hyviä syöttöjä ja laukaisuvoimaa siihen keskialueelle, Huttunen perustelee.

Vasemmalle laidalle Huttunen heittäisi Pyry Soirin, joka pääsi Italiaa vastaan vaihdosta kentälle vasta aivan loppuhetkillä.

– Vaikka hän ei ole saanut seurajoukkueessa niin paljoa peliaikaa, Suomen pelitapa on hänelle tuttu ja hän on osoittanut, että pelitapa toimii hänelle. Kentälle saataisiin nopeat ja tuoreet jalat.

Yksi spekulaation aihe on, kuka pelaa Teemu Pukin kärkiparina, hieman Pukin alapuolella. Tähän vaihtoehtoja on Huttusen mukaan Kasper Hämäläinen, Fredrik Jensen ja Petteri Forsell.

– Uskoisin, että Forsell säästetään johonkin tiettyyn tilanteeseen ja otetaan jossain vaiheessa tarvittaessa kentälle.

Suomi kohtaa tänään tiistaina Armenian EM-karsintaottelussa Jerevanissa kello 19 Suomen aikaa. Suora lähetys Yle Puheella alkaa kello 18.45.

Lue myös:

Kommentti: Huuhkajat palaa tuttuun muotoon koleassa Jerevanissa – se tarkoittaa Suomen 1–0-voittoa Armeniasta

Petteri Forsell uhkuu haluja näyttää – täräytti Armenian supertähdestä: "Sellainen on helppo eliminoida"

Huuhkajien kokoonpanoon on tulossa muutoksia – itsekin flunssasta kärsinyt päävalmentaja Kanerva: "Italia-pelistä pitää skarpata"

Jari Litmasen usein pelikuntoon loihtinut maajoukkuelegenda vastaa Huuhkajien palautumisesta: entistä tiiviimpi ottelutahti laittaa kropat koville – "Tämä on todellinen haaste"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat