Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti

Tunnetun urheilulääkärin Harri Hakkaraisen toimintaa rajoitetaan, oltava toisen lääkärin valvonnassa

Terveydenhuoltohenkilökuntaa valvova virasto Valvira on päättänyt rajoittaa urheilulääkäri Harri Hakkaraisen lääkärinoikeuksia.

Muu urheilu
Harri Hakkarainen
Harri HakkarainenFedoseev Sergei / AOP

Tunnettu urheilulääkäri Harri Hakkarainen on saanut osittain lääkärinlupansa takaisin, mutta hänen toimintaansa rajoitetaan. Terveydenhuoltohenkilökuntaa valvova Valvira teki päätöksen asiassa maanantaina valvontalautakunnan kokouksessa. Päätös on voimassa toistaiseksi.

– Hakkaraisen ammatinharjoittamisoikeutta on rajoitettu siten, että hän saa toimia lääkärinä ainoastaan palvelussuhteessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä. Rajoituksena on myös se, että hänen on oltava toisen lääkärin johdon ja valvonnan alaisena. Hänellä ei ole myöskään oikeutta määrätä pääosin keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä, testosteronia tai lääkkeitä, joita voidaan käyttää huumausaineina, kertoo Valviran ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen.

Valvira otti Hakkaraiselta lääkärinluvan pois väliaikaisesti kesäkuussa 2018. Tuolloin tehty päätös tuli julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun), sillä Hakkarainen on vaikuttanut 2000-luvulta saakka suomalaisessa huippu-urheilussa ja toiminut myös eturivin huippu-urheilijoiden lääkärinä.

Valviran Liukkonen sanoo, ettei hän voi tarkemmin avata rajoitukseen johtaneita syitä.

– En pysty kommentoimaan tarkemmin syitä, sillä osa on salassa pidettäviä tietoja.

Hakkarainen on työskennellyt myös Olympiakomiteassa, suurimmissa lajiliitoissa ja useilla yksityisillä lääkäriasemilla. Työhistoriaa löytyy myös KHL:stä, F1-sarjasta sekä jääkiekon SM-liigasta.

Valviralla viime vuonna käsittelyssä 201 tapausta

Valvira käsitteli valvontalautakunnassa viime vuonna 201 tapausta, joista 187 koski terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

Kymmenen lääkärin ammatinharjoittamisen oikeus poistettiin tai kiellettiin käyttämästä ammattinimikettä. Lääkärinoikeutta rajoitettiin 25 lääkärin kohdalla, kun taas 15 lääkäriä sai varoituksen. Kuusi lääkäriä sai lääkärinoikeutensa takaisin kokonaan tai osittain.

Tilastojen mukaan turvaamistoimenpiteiden (ammatinharjoittamisoikeuden rajoittaminen tai menettäminen, ammattinimikkeen käytön kieltäminen) pääasialliset syyt jakautuivat seuraavasti: päihdeongelma 50 %, muu terveydentila 26 %, epäasiallinen toiminta 18 % ja ammattitaidon puutteet 6 %.

– Jako on varsin karkea ja usein on vaikea erottaa, mikä turvaamistoimenpiteeseen johtaneista seikoista on keskeisin, monesti asioissa on kuitenkin useita eri syitä käsillä samaan aikaan, toteaa Valviran lakimies Mervi Kärkkäinen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat