1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. karate

Suomen karatetähti Titta Keinänen hakee EM-tatamilta mitalia ja muhkeaa olympiaranking-pistepottia – "Ysin suorituksella ei pääse pitkälle"

Euroopan taso on huima: maailmanlistan viides uskoo, että hän joutuu laittamaan kaiken peliin EM-kisojen jokaisessa ottelussa.

Titta Keinäsen odotukset karaten EM-kilpailuihin ovat korkealla. Kuva: AOP

Suomen karatemaajoukkue aloittaa olympiakaraten EM-ottelunsa torstaina Guadalajarassa Espanjassa.

Joukkueen suurimmat menestysodotukset kohdistuvat Titta Keinäseen, joka pitää hallussaan maailmanrankingin viidettä tilaa. Urheilijan itsensäkin odotukset olivat korkealla kilpailujen aattona.

– Tosi innostunut olo. Totta kai jännittää, koska odotukset ovat kovat. Mitali on minulla tavoitteena, mutta ennen kaikkea haluan onnistua kaikessa, Keinänen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

24-vuotias karateka uskoo mitalimahdollisuuksiinsa, vaikka vastustajiksi asettuu lajin maailman ehdotonta eliittiä. Mukana on muiden muassa hallitseva maailmanmestari, Kreikan Eleni Chatziliadou. Keinänen oli MM-kisoissa viime syksynä seitsemäs.

Keinänen kertoo, että taso EM-kisoissa on lähellä MM-kisojen tasoa. Lajin syntysijoilta Aasiasta ja yksittäisistä maista tulee menestyjiä, jotka EM-kisoista puuttuvat, mutta eurooppalainen karate on silti todella tasokasta.

– Ei siellä kovin montaa nimeä ole kenen kohdalla voisin huokaista helpotuksesta, Keinänen sanoo.

Suurin haaste menestystoiveiden täyttymiseksi onkin siinä, ettei yhtäkään helppoa kierrosta EM-kilpailuissa tule. Keinänen pohtii, miten hän saa annettua kierros kierrokselta "aivan 110 itsestään jokaiseen otteluun".

– Sen tiedän, että ysin suorituksella siellä ei pääse pitkälle. Kympin suoritus täytyy saada, että voi pärjätä. Vireen ja "flow'n" päälle saaminen jokaiseen otteluun ei ole ihan helppo homma.

Titta Keinänen palkittiin tammikuussa Urheilugaalassa Vuoden Läpimurto -palkinnolla. Kuva: Tomi Hänninen

EM-kisoissa on tarjolla roppakaupalla olympiaranking-pisteitä

Karate nähdään ensi kertaa kesäolympialaisten ohjelmassa vuoden 2020 olympialaisissa Tokiossa. Lajin olympiastatuksen takia Keinäsellä ja hänen kilpakumppaneillaan on aivan uudenlaiset panokset olympialaisia edeltävän vuoden kilpailuissa.

Olympiapaikkaa tavoitteleva Keinänen toivoo saavansa EM-kisoista arvokkaita olympiaranking-pisteitä. EM-tatamilla niitä on jaossa reilusti, mikä lisää kisojen merkitystä entisestään.

– Jos näissä kisoissa pärjää, niin kyllä niitä pisteitä sinne pottiin kertyy. Ei nämä vielä ratkaise, koska kisoja on paljon edessä. Vaikuttavat ne silti paljon,

Mikäli Keinänen yltää EM-kisoissa kolmen parhaan joukkoon, pääsee hän mukaan myös kesäkuussa kilpailtaviin, arvostettuihin Euroopan kisoihin. Muuten EM-kilpailumenestys ei vaikuta Suomen ykköskaratekan kauden kilpailuohjelmaan.

EM-kisat on aiemmin järjestetty vasta toukokuussa, mutta nyt Keinäsen kauden pääkilpailua on aikaistettu lähes kahdella kuukaudella, juuri Euroopan kisojen ajankohdan takia.

– Ei ole väliä, ovatko EM-kisat maaliskuussa vai toukokuussa. Ei ole sellainen olo, että kaikki olisi sen takia aivan sekaisin, Keinänen naurahtaa.

Espanjaan jo maanantaina saapuneella Keinäsellä on Guadalajaran kisatatamilta hyviä muistoja, sillä hän pääsi viime vuonna siellä ensimmäistä kertaa maailmancupin Series A:n finaaliin.

– Kivaa päästä sinne taas. Valmistautuminen kisoihin ei olisi varmaan kauheasti paremmin voinut sujua. Ei ole ollut loukkaantumisia ja olen saanut keskittyä itse asiaan, Keinänen kertoo innostuneena.

Karaten EM-kilpailut alkavat torstaina 28.3. Guadalajarassa Espanjassa ja jatkuvat sunnuntaihin 31.3. asti.

Suomen joukkue:

Jesse Enkamp, miehet kata

Bess Mänty, naiset kata

Niko Mantere, miehet -75kg

Björn Kulovuori, miehet -84kg

Emma Aronen, naiset -61kg ja joukkue

Sonja Voutilainen, naiset -68kg ja joukkue

Titta Keinänen, naiset +68kg ja joukkue

Lue myös:

Viilipyttymäisyys ja hyvä itsetuntemus ovat syitä sille, miksi Titta Keinänen on yksi maailman karatekojen huipuista: "Tatamilla kaikki on mahdollista"

Käsittämättömällä tavalla maailmantähdeksi noussut Titta Keinänen sai jättipotin tukieuroja – raha tuo paineita: "Tähän asti olen saanut tukea vain sukulaisilta"

Rovanperä seurasi Markkasen ja Laineen jalanjälkiä Urheilugaalassa – uskomattoman nousun maailman huipulle tehnyt Keinänen sai Läpimurto-palkinnon

Titta Keinäselle pettymys MM-kisoista – jäi ulos mitaliotteluista