Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.

Suomalaiset heiluttavat verkkoja NHL:ssä ennennäkemätöntä tahtia: asiantuntijan mukaan maalintekijän määritelmä on muuttunut – "He ovat niin paljon enemmän"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Kapanen korostaa ennätysvauhdissa olevien suomalaishyökkääjien kokonaisvaltaisuutta pelkän maalintekotilaston sijaan.

NHL
Aleksander Barkov Patrik Laine
Getty Images

Viime yön NHL-kierroksella tehtiin suomalaista jääkiekkohistoriaa, kun Patrik Laine sai neljäntenä suomalaisena 30 maalia täyteen kuluvan kauden aikana. Mikko Rantanen, Aleksander Barkov ja Sebastian Aho ovat muut rajapyykin rikkoneet.

Koskaan aiemmin neljä eri suomalaista ei ole yltänyt saman kauden aikana 30 maaliin. Kolme pelaajaa on siihen saman kauden aikana pystynyt viidesti.

– Liikkuva, nopea ja yksilötaitoa omaava pelaaja pystyy pääsemään maalipaikoille ihan eri tavalla kuin 10–15 vuotta sitten. Hyvällä laukauksella pystyy edelleen luomaan paljon, Yle Urheilun asiantuntija Sami Kapanen miettii.

Kapasen kuvaus sopii kaikkiin maaliverkkoja hyvällä tahdilla venyttäviin suomalaisiin. Pitkän uran NHL:ssä tehneen Kapasen mukaan maalintekijän määritelmä on vuosien varrella muuttunut.

– Maalintekoon on niin paljon eri tapoja. Maalin voi tehdä läheltä, irtokiekoista, ohjauksilla, oikealla ajoituksella maalin edestä tai sitten fyysisenä runnojana.

Kapanen näkee, että peli on NHL:ssä tällä hetkellä aiempaa avoimempaa.

– Kiinnipitäminen, mailalla estäminen, koukkiminen, mailalla mailaan lyönti. Kaikki ovat rangaistavia tekoja. Sitä kautta maalinteon haaste on erilainen. Se antaa erilaisille pelaajille eri mahdollisuuksia olla hyvän tason maalintekijöitä.

Peli NHL-kaukaloissa on Kapasen mielestä menossa suuntaan, jossa nuoret pelaajat voivat yhä aikaisemmassa vaiheessa olla tehokkaita ja auttaa joukkueitaan eritoten hyökkäyksellisesti. Tämän NHL:ään murtautuneet suomalaispelaajat ovat jo viime vuosina osoittaneet.

– Se on paljon itseluottamuksesta kiinni. Tekniikka ja laukominen ovat asioita, joissa nuoret pelaajat pystyvät saavuttamaan tietyn maailmantason fysiikkaa nopeammin. Siihen tarvitaan monesti jokunen vuosi enemmän, että nuori pelaaja on fyysisesti valmis hallinnoimaan ja olemaan NHL-tason absoluuttisessa keulassa, Kapanen toteaa.

Sebastian Aho Teuvo Teräväinen
Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen tekevät kovaa jälkeä Carolinassa.Getty Images

"Viisikkopeli kaikkien harteilla"

Winnipeg Jetsin Patrik Laine on ylittänyt 30 maalia nyt jokaisella kolmella NHL-kaudellaan. Tämä sesonki on ollut aiempia vuoristoratamaisempi. Pisimmillään Laineen maaliton putki venyi tammi-helmikuussa 15 ottelun mittaiseksi. Kapasen mielestä Laineen maalimäärille annetaan liian suuri painoarvo.

– Turhan paljon sitä painotetaan. Puhutaan kuitenkin nuoresta maailmanluokan pelaajasta, jolla on kokonaisvaltaisessa pelaamisessa askelia otettavana. Jos puhutaan vaisummasta vuodesta ja 30 maalia tulee täyteen, niin se antaa hyvää osviittaa.

Kapanen ottaa puheeksi NHL:n maalintekotilastoja 2000-luvulla hallinneen Aleksandr Ovetshkinin. Venäläinen on joutunut opettelemaan vielä viime vuosina kokonaisvaltaisempaa pelaamista, kuin mihin hän ehti uran alkuvaiheilla tottua. Laineelle asiat tulevat tutuksi jo varhaisemmassa vaiheessa uraa.

– Puolustusvelvoitteet ja viisikkopeli alkavat olla kaikkien harteilla. Joukkuetta pitää pystyä auttamaan monin muinkin tavoin, vaikka tekisi 40–50 maalia. Patrik Laine on jo tällä hetkellä yksi liigan isoja nimiä, ja hän tulee vain menemään kohti keulaa.

Laineen poikkeuksellinen laukaus kerää usein otsikoita. Sami Kapanen muistuttaa, että maalinteko ei ole yksinomaan kiinni laukauksesta ja sen parantamisesta. Tukitoimet ja koko viisikon yhteispeli kuuluvat maalintekoon olennaisena osana.

– En määrittelisi Barkovia ja Ahoa maalintekijöiksi. 30 maalia on loistava asia, mutta he ovat niin paljon enemmän kuin kliinisiä puhtaita maalintekijöitä, Kapanen sanoo.

Maalintekotaito ja sen puute on ollut suomalaisessa jääkiekossa ikuisuusaihe. Suomalaiset heiluttavat verkkoja nyt ennennäkemätöntä tahtia, mutta Kapanen painottaa, että kyse on nimenomaan poikkeuksellisen hyvien yksilöiden kokonaisvaltaisista suorituksista.

– En lähtisi rönsyilemään tästä liian vahvasti. Se on hieno asia, mutta mielestäni esimerkiksi Barkovin ja Ahon tapauksessa hienompi asia on se, että meillä on kaksi tällaista maailmanluokan sentteriä, Kapanen päättää.

Lue myös:

Laine nousi Kurrin rinnalle: ”Ihan kivassa ryhmässä olen!”

Patrik Laine rikkoi 30 maalin rajapyykin – saman tempun on tehnyt historiallisesti neljä suomalaista saman kauden aikana

Kommentti: Nashvillestä on tullut yhden vitjan joukkue, kun ketjukotiaan etsivällä Mikael Granlundilla on kartta hukassa

Teräväinen rikkoi 70 pisteen rajan, Aho nousi suomalaisten kiekkolegendojen joukkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat