Suora

  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Maailman ykkösuimari nousi huipulle poikaystävänsä ankarilla opeilla, nyt miljoonia ansainnut Katinka Hosszu taistelee uimarien oikeuksien puolesta

Suomessa huhtikuun alussa kilpaileva Katinka Hosszu on tällä hetkellä jopa maailman paras uimari. Muutama vuosi sitten tilanne oli hyvin toisenlainen.

uinti
Katinka Hosszu.
AOP

Kun Katinka Hosszu asettuu altaan reunalle ja valmistautuu sekunteja myöhemmin käynnistyvään kilpailuun, hän kokee jonkinlaisen muodonmuutoksen.

Lähtölaukauksen kajahtaessa liikkeelle ei lähde Hosszu, vaan Rautarouva.

Sillä nimellä unkarilainen on tunnettu viime vuosina. Niiden aikana hän on dominoinut naisten uintia. Suoritukset ovat olleet niin häikäiseviä, että Hosszua on voinut hyvällä syyllä kutsua maailman parhaaksi uimariksi.

Hän on kokenut täydellisen 180 asteen käännöksen. Ennen sitä Hosszu luuli, että urasta ei ehkä tulisikaan mitään. Murtautuminen absoluuttiseen kärkeen vaikutti turhauttavan vaikealta vielä Lontoon olympialaisissa vuonna 2012.

Niihin Hosszu oli asettanut itselleen valtavat paineet, joihin hän ei kyennytkään vastaamaan. Tavoitteena oli kirkkain mitali, mutta tuskaisan kilpailun jälkeen hän luuli jääneensä kolmanneksi – totuus oli vielä kirvelevämpi, sillä Hosszu jäi lopulta kokonaan mitaleilta tullessaan neljänneksi.

Tunnekuohu järisytti – ja murskasi itseluottamuksen.

– Kaikkien niiden odotusten jälkeen se oli musertava kokemus. Olin miettinyt vain kultaa, hän sanoi myöhemmin Olympic Channelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Katinka Hosszu.
AOP

Pariin viikkoon Hosszua oli turha edes yrittää houkutella altaaseen. Hän ei miettinyt, miten ottaisi urallaan seuraavan askeleen, vaan sitä, onko uralla enää edes tulevaisuutta.

– Äitini kehotti jatkamaan opintoja ja hankkimaan tutkinnon. Vain Shane piti puheitani hulluina. Hän huomautti, että olin maailman neljänneksi paras ja rakastin lajia edelleen, unkarilainen jatkoi.

Uudessa valmennuksessa Rautarouvaksi

Shanella Hosszu tarkoitti silloista poikaystäväänsä. Hän oli tutustunut Shane Tusupiin opiskellessaan Yhdysvalloissa.

Kun ura oli katkolla, Hosszu tarrasi viimeiseen mahdolliseen oljenkorteen. Ehkä hän voisi vielä yrittää, jos Tusupista tulisi hänen valmentajansa. Alkoi valmennussuhde, joka mullisti naisten uinnin asetelmat ja käänsi päitä niin katsomoissa kuin viereisillä radoilla.

Entinen harjoittelukumppani Jessica Hardy oli ensimmäisiä, joka ihmetteli Tusupin käytöstä julkisesti. Tämä oli kuulemma kieltänyt Hardya puhumasta Hosszulle, koska valmentaja-poikaystävän mukaan amerikkalainen oli häiriötekijä. Samalla Hardy päivitteli Tusupin poikkeuksellisen ankaraa suhtautumista valmennettavaansa.

Kuoroon liittyi sittemmin muitakin. Hosszun uidessa hänen valmentajaltaan ei voinut välttyä, sillä tämä marssi usein altaan reunalla huutaen ja huitoen.

– Hän odottaa, että teen kaiken täydellisesti heti ensimmäisellä kerralla. Siksi olen kehittynyt niin vauhdikkaasti, Hosszu itse kuvaili New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Katinka Hosszu.
AOP

Ruokavaliota oli siistitty ja voimaharjoittelua lisätty, mutta ennen kaikkea Tusup oli panostanut tyttöystävänsä itsetuntoon. Lontoossa epäonnistumista pelänneestä naisesta alkoi muovautua piinkova kilpailija.

Hosszu alkoi kisata paljon yksinkertaisesti siitä syystä, ettei hän enää suhtautuisi jokaisen yksittäisen kisan tulokseen yhtä ankarasti.

Juuri tästä muutoksesta on peruja myös hänen lempinimensä.

Kuukausia Lontoon jälkeen Hosszu osallistui MM-kisoissa peräti kahdeksaan eri tapahtumaan. Siellä hän myös voitti viisi mitalia kahden päivän aikana. Mediassa ihmeteltiin, onko unkarilainen täyttä rautaa, ja kysymys jäi elämään.

Rautarouva-nimityksen ympärille Hosszu rakensi miehensä kanssa sittemmin kokonaisen brändin, jopa omaa sarjakuvakirjaa myöten.

– Katinka Hosszu kaikkine henkilökohtaisine ongelmineen on olemassa kotona tai hotellilla. Rautarouva ei tunne tekosyitä, vaan taistelee pystyäkseen parhaimpaansa, Hosszu eritteli CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Itsevarmempi kuin koskaan

Kun 29-vuotias Hosszu huhtikuun alussa kisaa Helsingissä, Lontoossa romahtanut nainen on jo muinaishistoriaa.

Nykyinen Hosszu on supertähti; hän on olympiavoittaja ja moninkertainen mitalisti, joka hallitsee lajiaan.

Sarah Sjöström.
AOP

Isoisänsä opissa lajin jo varhain aloittanut Hosszu on noussut esikuvaksi, joka on ottanut henkilökohtaiseksi missiokseen tehdä uinnista nykyistä näkyvämmän ja tuottavamman lajin.

Siinä työssä Tusupin kanssa hankitulle itseluottamukselle onkin tullut tarvetta.

Se on rohkaissut häntä muun muassa ryhtymään avoimeen sotaan Unkarin uimaliittoa vastaan, koska Hosszun mielestä se ei ole panostanut olosuhteisiin ja valmennukseen riittävästi. Samalla Hosszu on noussut Kansainvälisen uintiliiton yksipuolista määräysvaltaa vastaan ja puhunut urheilijoiden oikeuksien puolesta.

Näyttävimpänä peliliikkeenään hän repi Unkarin uintiliitolta saamansa 40 000 dollarin sopimustarjouksen lehdistötilaisuudessa osoittaakseen tyytymättömyytensä lupauksiin.

Hän on kautta aikain ensimmäinen uimari, joka on ansainnut yhden kauden aikana yli miljoona dollaria pelkkinä palkintorahoina. Se ei riitä, vaan Hosszu haluaa jättää jälkensä lajiin.

– Uimareiden pitäisi olla ammattilaisia, jotka voivat ansaita elantonsa kilpailemalla. Kenenkään välieriin yltävän ei pitäisi murehtia seuraavaa työkeikkaansa. Heidän pitäisi keskittyä lajiinsa, kuten koripalloilijoiden ja jalkapalloilijoiden, Hosszu vaati AP:n mukaan.

Yhteistyö valmentaja-miehen kanssa teki Hosszusta huiman monipuolisen uimarin, jonka kehitys muutaman vuoden aikana sai kilpakumppanitkin mykistymään. Paikoin hän piti ennätysaikojakin pilkkanaan napsiessaan lukemista pois kymmenyksiä, jopa kokonaisia sekunteja.

Valmennussuhde ja avioliitto päättyivät lopulta eroon ja julkiseen likapyykkiin, joten nyt Hosszun on ylläpidettävä suoritustasoaan omin päin.

Hänellä on siihen kuitenkin aivan uudenlaiset edellytykset. Hänen kehittymisensä epäonnistumista pelänneestä naisesta rautaisella itseluottamuksella kisaavaksi voittajaksi on upea kasvutarina.

– Olisin todennäköisesti jättänyt lajin Rion jälkeen. Sitä on hullua edes ajatella nyt, kun olen voittanut kolme olympiakultaa, uransa mullistanut Hosszu hämmästeli CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Moninkertainen olympia- ja MM-voittaja Katinka Hosszu kisaa Suomessa

Huippu-uimarit haastoivat kansainvälisen uimaliitto Finan oikeuteen – urheilijat peräävät oikeuksiaan

Lähteet: CNN, Swimswam, Deadspin, NY Times, Olympic Channel

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat