Suora

  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Uinnin luonnonlahjakkuus teki ensimmäisen maailmanennätyksensä jo 15-vuotiaana – Super-Sarahin murskajaiset voivat jatkua vielä vuosia

Sarah Sjöström on hullaannuttanut Ruotsin. Yleensä siihen ei ole pystynyt kuin palloilu- tai hiihtolajien urheilijat.

uinti
Sarah Sjöström.
AOP

Hyvä arvokisasuoritus on antanut erityisesti yleisurheilijoille mahdollisuuden sykähdyttää ruotsalaista urheilukansaa. Harva yksilöurheilija on kuitenkaan noussut aivan yhtä seurattuun asemaan kuin uintikuningatar Sarah Sjöström.

Perhosuintiin erikoistunut Sjöström pokkasi tammikuussa Vuoden naisurheilijan palkinnon jo kolmannen kerran peräkkäin. Ruotsalainen on noussut tunnetuksi tähdeksi, jonka voidaan aina luottaa tuovan maalleen menestystä.

Nykyisellä tahdillaan Sjöström ennättää luoda itselleen hurjan perinnön. Hän täytti viime kesänä 25 vuotta, mutta on kilpaillut huipulla jo yli kymmenen vuoden ajan. Vuosia pitäisi olla myös edessä melko lailla, ehkä toinen samanmoinen jakso.

Kaiken alku on vuodessa 2008. Silloin Sjöström sai yllättävän mahdollisuuden lähteä Ruotsin maajoukkueen matkaan EM-kilpailuihin Eindhoveniin. Reissu oli mahdollinen, koska koulussa satuttiin silloin viettämään sopivasti pääsiäislomaa.

Tunnelmaa haistelemaan lähtenyt nuori nainen yllätti kuitenkin kaikki, jopa itsensä. 14-vuotias tyttö kukisti muiden muassa hollantilaistähti Inge Dekkerin kiriessään Euroopan mestariksi vastoin odotuksia.

Koulussa ei meinattu uskoa, että kyse todella oli naisten EM-kullasta, eikä junioreiden kilpailusta.

Matka, jonka piti olla tilaisuus katsella läheltä huippu-uimareiden tekemistä, muuttuikin kultajuhlaksi.

– En ollut edes tietoinen mistään ranking-listoista. Minusta oli vain siistiä lähteä ulkomaille, Sjöström kuvaili Scandinavian Travelerille (siirryt toiseen palveluun) vuosia myöhemmin.

Sarah Sjöström.
AOP

Tänä päivänäkään Sjöström ei tykkää liiemmin tuijotella listoja, oli kyse sitten maailmanlistasta tai yksittäisistä sijoituksista. Häntä ei ensisijaisesti liikuta se, onko hän neljäs, toinen vai ensimmäinen, vaan oma henkilökohtainen suorituksensa.

Ensisijaisesti Sjöström ruokkii motivaatiotaan tarkkailemalla aikoja. Jos hän kykenee säännöllisesti nostamaan rimaa vähän korkeammalle, asioita on tehty oikein.

Ja Sjöström nimenomaan on se rima, johon kaikkia muita joudutaan vertaamaan. Omilla bravuurimatkoillaan hän on viime vuosina määrännyt tahdin.

Voittokulku on muutoinkin yllättävä. Sjöström nimittäin löysi uintiharrastuksen varsin myöhään, ainakin mitä huipulle asti nousseisiin urheilijoihin tulee. Hän oli jo kymmenen lähtiessään uimaan kaverinsa mukana, jotta koulun jälkeen olisi jotain tekemistä. Siihen asti hän ei ollut juurikaan harrastanut urheilua.

Selvästikin kyse oli luonnonlahjakkuudesta. Millään muulla ei voi selittää kehitystä, jossa harrastuksen alkamisen ja ensimmäisen aikuisten arvokisakullan välillä on vain nelisen vuotta.

Ehkä osin siksikään hän ei pidä itseään erityisen koulutettuna kisaajana.

– En mieti yksityiskohtia, vaan yritän olla ajattelematta liikaa. Tekniikkani tulee luonnostaan. Jos pohdin sitä liikaa, olen vain hitaampi, hän on kuvaillut (siirryt toiseen palveluun).

Silti ruotsalainen on laittanut ennätyksiä uusiksi uudelleen ja uudelleen. Ei ole lainkaan ihme, että hän seuraa ensisijaisesti omia aikojaan, eikä sijoituksiaan. Usein tähtäimessä on ollut nimenomaan uusi maailmanennätys.

Sarah Sjöström.
AOP

Sjöström on jo ehtinyt rikkomaan sadan metrin perhosuinnin maailmanennätyksen kuudesti. Sadan metrin vapaauinnissa hän on yltänyt uuteen ennätykseen kolme kertaa. Kaikkiaan Sjöström on murskannut maailmanennätyksiä urallaan peräti neljätoista kertaa, ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana.

Lontoon epäonnistuminen herätti

Lentopelko on urheilijalle piinaava kammo, ja se on vaivannut Sjöströmiä aikuisiällä yhä enemmän. Altaassa hän on silti tottunut liitämään.

Vedenjakajaksi oli silti muodostua vuosi 2012. Silloin kilpailtiin olympiamitaleista Lontoossa, eikä kovin odotuksin kisoihin lähtenyt Sjöström onnistunut lainkaan toivomalla tavalla.

Päätapahtumaansa, sadan metrin perhoskisaan, Sjöström lähti maailmanennätyksen haltijana. Lopulta hän ei kuitenkaan yltänyt lainkaan mitaleille. Pari päivää myöhemmin oli sadan metrin vapaauinnin vuoro, sitten vielä 50 metrin kisa. Niissä hän ei päässyt edes loppukilpailuun.

Kehityksen seisahtuminen yhdessä uran tärkeimmistä tapahtumista oli järkytys. Pettymystä seurasi harjoitustauko, jonka aikana Sjöström keskittyi muihin asioihin saadakseen ajatuksensa irti epäonnistumisesta ja lajistaan. Hän panosti opintoihinsa ja suoritti ajokortin, kunnes sai arvokkaan tarjouksen.

Ruotsin uintiliitto oli perustanut eliittiurheilijoiden harjoituskeskuksen, johon koottaisiin maan parhaita kisaajia huippuluokan valmennukseen. Vahvat kirittäjät ja kilpailuhenkinen ilmapiiri tekivät sisäisestä palosta entistä vahvemman.

Enää ei tarvinnut puurtaa yksin.

– Se muutti kaiken. On valtavan mukavaa tulla harjoittelemaan toisiaan auttavan ryhmän kanssa. Uinti on yksilölaji, mutta jaksamisen kannalta on tärkeää saada kavereita ympärille, hän selitti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

Sarah Sjöström.
AOP

Seuraavana vuonna MM-kisoissa Barcelonassa alkoi uusi ajanjakso Sjöströmin uralla. Hän pesi kasvonsa nappionnistumisella. Maailmanmestaruus ja hopea löivät alkutahdit, seuraavana vuonna lyhyen radan MM-kisoissa matkaan tarttui kolme kultaa ja yksi hopea. 50 metrin perhosuinnin maailmanennätys alittui kertaheitolla yli kuudella kymmenyksellä.

Siitä eteenpäin Sjöström on istunut tiukasti valtaistuimellaan.

Kuusiin olympialaisiin

Uintikuningattaren huippuvuosia saattaa olla edessä vielä vaikka kymmenen. Niin hän uskoo ainakin itse, eivätkä ainakaan tähänastiset tulokset anna aihetta epäillä asiaa.

Takana on jo kolmet olympialaiset, mutta Sjöströmin suunnitelmana on vielä tuplata saldonsa. Vuoden 2028 kisojen aikoihin hän täyttää 35 vuotta, joten hyvässä lykyssä kunto riittää kunniakkaaseen kamppailuun vielä silloinkin.

Tähän mennessä menestys on tullut Sjöströmin näkökulmasta jopa yllättävän kivuttomasti. Hän nousi huipulle raketin lailla, eivätkä yksittäiset lipsahdukset ole riittäneet pudottamaan häntä kärjestä.

Uinnista on tullut odottamaton polku tähteyteen. Se on tehnyt Sjöströmistä julkkiksen, jonka menestysputki ei ole verottanut nälkää.

– Aina on jotain parannettavaa. Esimerkiksi tänä vuonna en ole rikkonut yhtäkään maailmanennätystä, mutta harjoitusaikani ovat parantuneet. Yritän aina löytää jotain positiivista, mikä motivoi, hän sanoi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Monelle muulle yksikin maailmanennätys olisi jo melkoinen saavutus. Niitä jo koululaisesta asti rikkoneelle naiselle ne ovat kuitenkin lähinnä henkilökohtainen mittari.

Lue myös:

Sarah Sjöström jälleen Ruotsin ykkösurheilijaksi

Sarah Sjöström perhosteli Ruotsille MM-kultaa – Katinka Hosszu huudatti kotiyleisöä

Lähteet: DN, Olympic.org, Scandinavian Traveler, Bobladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat