Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

19-vuotias nuorisotähti kaipaa pian maajoukkueeseen ja aikuisten laduille – "Tällä kaudella olen ottanut ison harppauksen"

Miska Poikkimäki tähyilee arvokisojen hiihtoankkuriksi.

hiihto
Miska Poikkimäki lähikuvassa.
Lehtikuva

Räjähtävä kiri ja kyky pitää kunnon matkavauhtia ladulla ovat nykyhiihdon menestyjältä kaivattuja ominaisuuksia. Seefeldin MM-hiihdoissa kirkastui, että hitaasti vauhtiin pääsevät diesel-tyypit eivät enää pärjää. Mallia voi ottaa vaikka maailmancupin voitosta taistelleilta 22-vuotiailta Johannes Hösflot Kläbolta ja Aleksandr Bolshunovilta.

Suomessa uuden ajan airueeksi on nostettu tammikuussa 19 vuotta täyttänyt Miska Poikkimäki. Vuokatin hiihtolukiolainen on valmis haasteeseen, eikä hän kaihda edes ajatusta ankkuroida arvokisaviestejä tulevina vuosina.

– Tavoitteeni on murtautua mahdollisimman pian miesten maajoukkueeseen, Pekingin 2022 olympialaisia isona maalinaan pitävä Poikkimäki sanoi puhelimitse STT:lle.

Hiihdon vaatima kestävyys kehittyy harjoitusvuosien myötä. Vauhtireserviään ja voimaa Poikkimäki parantaa laadukkailla nopeusharjoituksilla ja kuntosalilla.

Aikuisten taso lähenee

Viikonloppuna Poikkimäki täydensi 20-vuotiaiden SM-kisojen kultasarjansa. Hän voitti kaikki ikäluokan viisi Suomen mestaruutta, useimmat täysin suvereenisti.

– Aikuisten taso lähenee koko ajan. Tällä kaudella olen ottanut ison harppauksen, Poikkimäki sanoi.

Hän testaa menoaan Suomen aikuishuippuja vastaan viikonloppuna Äänekosken SM-hiihdoissa, joita voi jännittää TV2:sta ja Yle Areenasta. SM-kisoihin hän latautuu kahdella ylioppilaskirjoitusten päivällä, sillä kalenterissa on merkintä pitkästä matematiikasta tiistaina ja maantiedosta torstaina.

– Nämä ovat ensimmäiset kirjoitukset. Tarkoitus on päästä ylioppilaaksi vuoden päästä, Poikkimäki kertoi. Lukion käyminen neljässä vuodessa varmistaa hyvät harjoitusolot.

Pallopeleistä monipuolinen tausta

Kotipaikkakunnallaan Sievissä Poikkimäki pelasi juniorina jalkapalloa, jääkiekkoa ja pesäpalloa. Lajitausta on nykyhiihtoon optimaalinen, jotta harjoittelu ei olisi pelkkää pitkää lenkkiä.

Poikkimäen ohjelmasta pesäpallo jäi 14–15-vuotiaana. Hiihto vei voiton.

– Olen tykännyt aina toimia enemmän yksin kuin joukkueessa, Poikkimäki perusteli.

Hiihtolukioon siirtyminen petasi kehitysloikan, mutta viime kisakausi meni sairastelujen takia pieleen. Nyt tulosta on taas tullut.

– Kun on terveenä, pystyy harjoittelemaan laadukkaasti. Meillä oli nuorten MM-kisaryhmässä hyvä henki, ja tuli paljon sparrausta, Poikkimäki arvioi kehityksensä taustaa.

Tammikuisissa Lahden kotikisoissa Poikkimäki debytoi MM-tasolla. Viitossija oli jo hyvä, mutta mitalin karkaaminen toi lisämotivaatiota ensi kauteen.

Poikkimäki pitää siitä, että hänellä on vastuuta valmennuksestaan. Pitkäaikainen valmentaja Ilkka Jarva luotsaa Tshekin maajoukkuetta ja on paljon reissussa.

– Välillä minulla on tarkatkin harjoitusohjelmat, mutta myös vapautta harjoittelussa.

Valmentaja Jarvan etäapuna Vuokatissa on hiihtoakatemian valmentaja Jussi Simula, joka oli myös 20-vuotiaiden vastuuvalmentajana nuorten MM-kisoissa.

Lue myös:

Ruotsin superlupausta kritisoidaan – venäläiset vaativat sääntömuutosta kohutempusta: ”Sauva voi osua silmiin”

Tilasto kertoo Suomen hiihdon laskusuunnasta – asiantuntijan mukaan tilanne vaatii paljon keskustelua: "Yhteistä linjaa ei ole ollut"

Norjan ylivoima kyllästyttää jopa norjalaisia itsejään – hiihdon suosio miljoonamarkkinoilla on romahtanut ja lajin tulevaisuuteen liittyy synkkiä uhkakuvia: "Pitää olla huolissaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat