Hyppää sisältöön

Sai menetetyn lääkärilupansa osittain takaisin – urheilulääkäri Harri Hakkarainen paljastaa nyt taustat huomiota herättäneestä tapauksestaan: “Syyllistyin harkitsemattomasti itselääkintään”

Urheilulääkäri Harri Hakkarainen myöntää Yle Urheilulle määränneensä reseptilääkkeitä omaan käyttöönsä.

Urheilulääkäri Harri Hakkarainen on toiminut urallaan myös Suomen jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilu uutisoi tiistaina, että Suomen tunnetuimpiin urheilulääkäreihin kuuluva Harri Hakkarainen on saanut lääkärilupansa osittain takaisin.

Luvan palauttamisesta päätti Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, joka epäsi Hakkaraiselta lääkärinoikeudet väliaikaisesti kesäkuussa 2018.

Hakkarainen kertoi asiasta elokuussa uutisoinneelle Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että hän on oma-aloitteisesti jäänyt sairauslomalle ja ettei hänen tilanteeseensa liity dramatiikkaa. Samalla Valvira ilmoitti vain, että väliaikainen toimintakielto kestää maksimissaan kaksi vuotta.

Tiistaina Valviran valvontaryhmän päällikkö Kirsi Liukkonen kertoi Yle Urheilulle, että Hakkarainen voi nyt jatkaa lääkärinä tietyin reunaehdoin. Hakkaraisella ei ole esimerkiksi oikeutta määrätä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, testosteronia tai lääkkeitä, joita voidaan käyttää huumausaineena.

– Hakkaraisen ammatinharjoittamisoikeutta on rajoitettu siten, että hän saa toimia lääkärinä ainoastaan palvelussuhteessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä. Rajoituksena on myös se, että hänen on oltava toisen lääkärin johdon ja valvonnan alaisena, Liukkonen sanoi, mutta kieltäytyi avaamasta Hakkaraisen lääkäriluvan rajoittamiseen liittyneitä syitä salassapitovelvollisuuteen vedoten.

Tiistaina iltapäivällä Yle Urheilu tavoitti puhelimitse Hakkaraisen, joka suostui raottamaan viime kesän tapahtumien kulkua.

49-vuotias Hakkarainen kertoo olleensa vuosi sitten ylikuormittuneessa tilassa. Hakkaraisen mukaan hänen kahteen otteeseen operoitu selkänsä aiheutti oikean jalan osittaisen halvauksen.

– Olin itse aiheuttanut työkuorman ja yritin hoitaa tyhmyyttäni vaivani itse. Syyllistyin harkitsemattomasti itselääkintään hoitaessani kipua ja kuntouttaessani jalan lihaksistoa.

– Koin silloin parhaaksi hakeutua hoitoon, sairauslomalle ja viheltää pelin poikki. Kukaan ulkopuolinen ei minua hoitoon määrännyt.

Hakkarainen määräsi itselleen lääkkeitä

Kysymykseen, liittyykö lääkäriluvan epäämiseen lääkeaineiden väärinkäyttöä, Hakkarainen vastasi kieltävästi. Sen sijaan hän myönsi syyllistyneensä epäammattimaiseen toimintaan reseptien kirjoittamisessa.

– Olen määrännyt lääkkeitä itselleni, mikä ei ole tietenkään hyväksyttävää, Hakkarainen sanoi ja kertoi myös kirjoittaneensa reseptejä asiakkailleen sopimattomalla tavalla.

– En halua mustamaalata urheilumaailmaa, mutta siellä soitellaan kaikennäköisiä reseptipyyntöjä yötä myöten. Voisin sanoa näin, että olen ollut siinä joskus vähän turhankin auttavainen. Jatkossa en lähde höltymään enää mihinkään tällaiseen.

Valviran ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen mainitsi, ettet saa kirjoittaa reseptejä keskushermostoon vaikuttavista PKV-lääkkeistä, testosteronista tai lääkkeistä, joita voidaan käyttää huumausaineina. Oletko kirjoittanut urheilijoille näitä lääkkeitä?

– Huumaavia lääkkeitä tai testosteronivalmisteita en ole kirjoittanut yhdellekään asiakkaalle. Vuosien saatossa on ollut tilanteita, joissa olen auttamisen tahdosta määrännyt asiakkaille esimerkiksi kipu- tai nukahtamislääkkeitä. Tämä kaikki on tapahtunut virallisten reseptimääräysten kautta.

Hakkaraisella on lääkärintutkinnon lisäksi yliopistollinen valmentajakoulutus. Hän on toiminut valmennustehtävissä siitä asti, kun hänen sairauslomansa päättyi viime syksynä. Nykyisin hän vaikuttaa mm. jääkiekossa Lahden Pelicansissa.

– Urheiluvalmennus on minun rakkauteni. Lääkärihommat ovat aina olleet vähän sellainen sivujuttu, jota olen silti halukas tekemään edelleen, mikäli kukaan minua enää sellaiseen työhön hyväksyy.

– Jatkossa olen työsuhteessa lääkäriin tai terveydenhuoltoalan toimijaan. Olohuoneesta asioita ei voi hoitaa, Hakkarainen sanoi.

Lue myös:

.
.