Suora

  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Suomen ampumahiihtopomo selittää, miksi kiistelty saksalaisosaaja lähti maajoukkueesta – väläytti uudenlaisesta tarpeesta ja kommentoi Kaisa Mäkäräisen puolison asemaa

Ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen mukaan Suomen maajoukkueessa ei ollut kauden aikana tavallista suurempia sisäisiä ristiriitoja.

ampumahiihto
Danielo Müller
Danielo MüllerAOP

Meritoituneen saksalaisosaajan Danielo Müllerin pesti Suomen ampumahiihtomaajoukkueen huoltopäällikkönä jäi vuoden mittaiseksi. Müller ilmoitti neuvottelujen jälkeen Suomen ampumahiihtoliitolle, ettei hän ole enää käytettävissä.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen mukaan Müller jätti tehtävänsä näkemyserojen takia. Müllerillä oli 1+3 -vuotinen sopimus, eivätkä osapuolet päässeet yhteisymmärrykseen olympiaprojektin suuntaviivoista.

– Näkemyserot liittyvät panostuksiin, kulttuuritekijöihin ja resurssien käyttöön, Lähdesmäki sanoo.

– Tällainen maailmanluokan ammattilainen haluaa käyttää hyvin paljon omia käytäntöjään ja meillä on Suomen ampumahiihdossa omia käytäntöjä. Daniel teki tällaisen johtopäätöksen.

Lähdesmäen mukaan neuvottelut jatkosta käytiin ammattimaisessa hengessä. Hän sanoo, että ampumahiihtoliitto oli alustavasti kiinnostunut käyttämään Müllerin kolmen vuoden option.

Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja ei halua yksityiskohtaisesti kertoa, mistä asioista liitto ja Müller olivat eri linjoilla. Yhden esimerkin hän kuitenkin antaa.

– Hän tuntee suksien pohjien ja voiteiden kehityksen. Hänelle oli tärkeää, että tämäntyyppinen seuranta olisi ollut isommassa roolissa kuin me olisimme nähneet viisaaksi, Lähdesmäki kertoo.

 Danielo Muller (vas.) ja ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki
Danielo Muller (vas.) ja ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki. Minna Raitavuo / Lehtikuva

Lähdesmäki ei sano suoraan, mutta antaa ymmärtää, että osapuolet olivat eri mieltä siitä, miten välinekehitystyötä pitäisi tehdä.

– Meillä on ollut Suomen olympiakomitean ja maastohiihdon kanssa pikkusuksiprojekti ollut jo pari kolme vuotta, niin me tietenkin sitoudumme tällaiseen kotimaiseen vaihtoehtoon.

– Totesimme, että meillä on vain erilainen kuva tästä puuhasta.

Müllerin ja muun suksihuollon välillä kuohui MM-kisoissa

Danielo Müller on kiistelty hahmo, jonka näytöt suksihuollosta ovat kiistattomat. Hän on ollut saksalaisten suksihuollossa Magdalena Neunerin aikaan. Sen jälkeen hän on viettänyt useamman vuoden Tshekeissä Gabriela Koukalovan kanssa ja ennen Suomen pestiä Valko-Venäjällä, Darja Domratshevan suksihuoltajana.

Tulosta on tullut, mutta vaikeuksilta ei ole vältytty.

– Vuodet Tshekeissä olivat vaikeita. Sama juttu Valko-Venäjällä kahden viimeisen vuoden aikana, Müller kertoi joulukuussa Yle Urheilulle.

Saksalaisosaaja joutui törmäyskurssille Suomessakin.

– Miksi et anna meidän testata näitä kahta paria? Etkö luota meihin? Jarkko Siltakorpi tivasi huoltopäällikkö Danielo Müllerilta, kun Yle Urheilu kuvasi ampumahiihtojoukkueen suksitestejä Östersundin MM-kisojen aikana.

Kesken ampumahiihdon MM-kisojen julkisuuteen nousi tietoja, että maajoukkueen huollossa kuohui, kun henkilökemiat tiimin sisällä eivät kohdanneet.

– Maajoukkueessa ei ollut mitään erityisiä henkilökemioihin liittyviä ongelmia. Totta kai muutama tunti ennen kilpailua jollakin saattaa käydä mielessä, että hetkinen, onko tämä varmasti tiimi. Tuollaista tapahtuu, kun on kiire ja puhutaan nopeasti, Lähdesmäki sanoo.

– Tämä on normaalia hektistä työtä ja paineenalaista toimintaa.

"Kritiikki tuntui kohtuuttomalta"

Kauden lopulla kritiikkiä antoi myös Suomen joukkueen suurin tähti Kaisa Mäkäräinen. Mäkäräisellä oli loppukaudesta ongelmia suksiensa kanssa ja syyttävä sormi osoitti Müllerin johtamaan huoltotiimiin.

– Kai se on alan tapa, että vastuulliset joutuvat läpinäkyvän seurannan kohteeksi. Kyllä se kritiikki tuntui jossain kohtaa kohtuuttomalta, Lähdesmäki sanoo, kun häneltä kysyy, olikö Müllerin saama kritiikki kohtuutonta.

– Suomen luistot saivat aivan erinomaista kiitosta, että molempia tuli, mutta kritiikki osuu monesti paremmin korviin.

Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen oli maailmancupin kokonaiskilpailussa seitsemäs. EPA-EFE/GEORGE FREY

Lähdesmäki on sitä mieltä, että paremminkin olisi voinnut mennä. Huoltoon liittyvä asiakokonaisuus on kuitenkin monimutkainen paketti.

Suksihuolto ja välinekehitys ovat olleet keskustelunaiheita muissakin lajeissa. Maastohiihdossa oli paljon suksiongelmia Seefeldin MM-kisoissa. Yhdistetyn puhuttiin myös hyppypuvuista ja muista välineongelmista.

Lähdesmäki väläyttääkin, että Suomi tarvitsisi uudenlaista tukea välinekehitystyöhön.

– Suksien pohjien ja voitelupuolen kehitys menii niin tavattoman lujaa vauhtia. Lumilajeissa keskustelun kohteeksi pitää nostaa ihan selkeästi, että voisimmeko saada yhteiskunnasta tukea teknisen puolen kehitystyöhön ja sen tutkimiseen, Lähdesmäki heittää.

– Se alkaa olla sellaista tiedettä, että ampumahiihdossa 30 maata 40:stä on jo lähtöviivalla jonkinlaisella takamatkalla, kun ei ole mahdollisuutta sellaiseen kehitystyöhön.

Jarkko Siltakorpi (vas.) ja Danielo Müller.
Jarkko Siltakorpi ja Danielo Müller MM-kisoissa.Yle

Palaako Jarkko Siltakorpi täysipäiväisesti maajoukkuetoimintaan?

Sitoutuminen kehitystyöhön on yksi ominaisuus, jota Suomen uudelta huoltopäälliköltä toivotaan.

– Etsimme tehtävään sellaista henkilöä, jolla on kokemusta ja näkemystä, mutta joka on avoin uudelle. Haluamme varmistaa, että meillä on ajantasainen tieto, missä huoltoasioissa mennään maailmalla, Lähdesmäki sanoo.

Toinen tärkeä rekrytointikriteeri on hyvä kielitaito.

– On todella tärkeää, että huoltopäällikkö pystyy keskustelemaan englanniksi ja mielellään vähän saksankin kielen kielialueella. Voidefirmat ja suksifirmat ovat näiden kielialueiden toimijoita.

Uusi huoltopäällikkö määrittää myös, minkälainen huoltotiimi maajoukkueeseen kasataan.

Kaisa Mäkäräinen toivoi maailmancup-kauden päätteeksi, että hänen puolisonsa Jarkko Siltakorpi palaisi maajoukkueen toimintaan täysipäiväisesti.

Mäkäräisen suksia pitkään huoltanut Siltakorpi oli tällä kaudella mukana vain kolmessa kilpailutapahtumassa. Siltakorpi jäi vuosi sitten pois maajoukkueen kokopäiväisestä huoltopestistä, kun hän palasi virkavapaaltaan siviilityöhönsä opettajaksi.

– Jarkko on todella kova ammattilainen ja totta kai kaikki on auki. Voi olla, että hän palaa. Mitään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois.

– Uuden huoltopäällikön tehtävä on katsoa roolit, missä kukin on.

Yle Urheilu ei ole tavoittanut Siltakorpea kommentoimaan, onko hänellä mahdollisuutta palata täysipäiväisesti maajoukkuetoimintaan.

Lue myös:

Suomen Ampumahiihtoliiton kovaa kriitikkiä saanut huoltopäällikkö ei jatka tehtävässään: "Osapuolten näkemykset ja odotukset eivät kohdanneet riittävässä laajuudessa"

Johtaako Kaisa Mäkäräisen raju kritiikki muutoksiin? Päätöksiä luvassa huhtikuussa: "Malli, johon Kaisa viittasi on sieltä äärilaidasta"

Ampumahiihtojoukkueen huollossa kuohuu, kun henkilökemiat eivät kohtaa – "Jos kysytään, että etkö luota meihin, niin silloin on isommat ongelmat olemassa"

Suomen entiseltä päävalmentajalta hurja arvio Kaisa Mäkäräisen tulevaisuudesta: "Mahdollisuus taistella kärkisijoista useamman vuoden ajan"

Mäkäräisen uran jatkumisen ratkaisee kolme asiaa – asiantuntijan mukaan suomalaistähti antaa järkyttävän paljon tasoitusta muille: "Kaisaa kannattaa kuunnella"

Vaisusta kaudestaan yllättynyt Kaisa Mäkäräinen poikkeuksellisen avoimena – kritisoi Suomen mallia ja puhuu puolisonsa tärkeästä roolista: "Joku muukin on häntä kaivannut"

Räväkkä rokkikukko laulaa HIMiä ja huoltaa Kaisa Mäkäräiselle voittosuksia – maailmanhuippujen kanssa työskennellyt saksalainen on opettanut suomalaisille uutta asennetta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat