Hyppää sisältöön

NHL-kiekkoilija Jori Lehterälle neljän kuukauden ehdollinen tuomio huumausainerikoksesta – oikeus ei uskonut kyytiselitystä

Lehterä kiisti koko ajan huumeiden käyttämisen.

NHL-kiekkoilija Jori Lehterä on tuomittu neljän kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon huumausainerikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi keskiviikkona ratkaisun. Kiekkoilijaa syytettiin huumausainerikoksesta ja hänelle vaadittiin viiden kuukauden ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan Lehterän koeaika päättyy 31. lokakuuta 2021. Tuomion mukaan Lehterä hankki ja piti hallussaan 6 grammaa erittäin vaarallista huumausainetta ja yritti ostaa samaa huumausainetta gramman.

Lehterän asianajajan mukaan tuomiosta valitetaan.

Ratkaisun piti tulla jo viikko sitten, mutta käräjäoikeus siirsi tuomion antoa.

Toinen pääsyytetty kertoi Lehterän osuudesta esitutkinnassa, mutta vaikeni asiasta oikeudessa. Käräjäoikeuden mukaan tämä kertomus oli uskottava.

Syyttäjällä oli todisteena muun muassa puhelutietoja ja viestejä päätekijöiden ja Lehterän välillä. Viesteissä ei kuitenkaan mainittu huumeita. Lehterän mukaan niissä puhuttiin kyydeistä.

Käräjäoikeuden mukaan jos tarkoitus olisi ollut puhua kyydin tarpeesta, se olisi mainittu puhelussa.

– Käräjäoikeus katsoo, että kysymys on ollut hyvin tyypillisestä huumausainekauppaan liittyvästä puhelinkeskustelusta ja toisaalta täysin vieraasta tavasta keskustella, mikäli kysymys olisi ollut tavallisesta ystävien välisestä puhelusta, käräjäoikeus toteaa perusteluissa.

Osa isoa huumevyyhtiä

Lehterän tuomio liittyi pirkanmaalaiseen huumevyyhtiin, jossa syytettynä oli yhteensä 22 ihmistä.

Poliisin mukaan maahan on tuotu lähes kaksi kiloa kokaiinia, joka on levitetty käyttäjille Tampereen seudulla. Katukauppapitoisuudeksi laskettuna ainetta on myyty yli kolme kiloa ja siitä saatu hyöty on noin 400 000–450 000 euroa.

Syyttäjä vaati kolmelle pääsyytetylle 8–10 vuoden ehdotonta vankeutta. Toinen päätekijöistä sai 10 vuotta vankeutta ja toinen 5 vuotta ja 5 kuukautta vankeutta. Kolmas päätekijä sai 6 vuotta vankeutta.

Muut syytetyt saivat sakkoja tai vankeutta. Vain yksi syyte hylättiin.

Lehterä kiisti koko ajan

Jori Lehterä kiisti esitutkinnassa ja koko oikeusprosessin aikana käyttäneensä huumeita. Lehterää kuultiin helmikuun lopulla oikeudessa videoyhteyden avulla Yhdysvalloista, missä hän pelaa kiekkoa Philadelphia Flyersissa. Viime aikoina hän on pelannut farmissa.

Jori Lehterää kuultiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa videon välityksellä. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Pääsyytetyt ovat olleet Lehterän mukaan hänen luottokuskejaan, jos hän menee viihteelle. Julkisuuden henkilönä on vaikea mennä taksitolpalle paparazzien ja humalaisten takia, Lehterä sanoi oikeudessa.

Asiamiehen mukaan ei ole uskottavaa, että Lehterä olisi edes voinut tehdä huumekauppaa, kun samassa kyydissä ovat olleet esimerkiksi vaimo ja lastenhoitaja.

Todistajana kuullun vaimon mukaan hän kyllä huomaisi, jos mies käyttäisi kokaiinia.

Käräjäoikeuden perustelujen mukaan todistajien mukaan Lehterä ei ollut koko iltaa muun seurueen matkassa ja hän olisi voinut ostaa huumeita.

"Testitulokset olleet aina puhtaat"

Lehterä vetosi myös siihen, että häntä testataan myös harjoituskaudella. Lehterän mukaan häntä on testattu NHL:ssa dopingin osalta noin seitsemän kertaa vuodessa.

– Testitulokset ovat olleet aina puhtaat, Lehterä sanoi oikeudessa.

Lehterän asianajaja Petteri Sotamaa arvosteli oikeudessa syyttäjää näytön puutteesta. Lehterän oikeusjuttu on saanut huomiota Yhdysvalloissa, ja ollut tämän maineelle haitallinen.

– Kaikki julkisuus on ollut poikkeuksellisen haitallista ja negatiivista ammattiurheilijalle. Julkisuus on ollut poikkeuksellisen laajaa sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, Sotamaa sanoi oikeudessa.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää:

.
.