Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Vaikeasti valmennettava" Julius Honka ja Jarmo Kekäläisen poikkeuksellinen taktiikka – tilaa Tommi Seppälän Änärikirje ja kuulet NHL:n sisäpiirijutut ensimmäisenä

Nyt voit kuulla NHL:n sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan uutisten lähteeltä! Voit tilata Yle Urheilun Vancouverissa asuvan NHL-kirjeenvaihtajan Tommi Seppälän Änärikirjeen sähköpostiisi nyt.

NHL
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä
Kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikottain NHL:n kuumimmista puheenaiheista.Ian McCausland

Tervehdys Manitoban Preerialta ja kiitos kun hyppäsit mukaan! Kirjettä on mahdollisuutta lukea jatkossakin keskiviikkoisin. Ajatus on kirjoitella tapahtumia ja tarinoita, joita ei välttämättä Ylelle tekemästäni päivittäisestä uutisoinnista löydä.

Pidän majaani tavallisesti NHL-kauden ajan Vancouverissa, mutta nyt olen ollut jo parin viikon ajan Winnipegissä. Tarkoitus on ollut tavata iso kasa suomalaispelaajia ennen NHL:n runkosarjan päättymistä.

Maanantaina Winnipegissä poikkesi Dallas, jonka pukuhuoneen takaosasta löytyi perinteinen Suomi-korneri. Miro Heiskanen, Julius Honka, Esa Lindell ja Roope Hintz istuivat kaikki lähellä toisiaan.

Komentoa Suomi-nurkassa tuntuu ainakin tällä haavaa muuten pitävän Lindell, joka on hienolla tavalla piilohauska jätkä.

JOS HALUAT NHL:N SISÄPIIRIJUTUT JOKA KESKIVIIKKO SÄHKÖPOSTIISI, TILAA TOMMI SEPPÄLÄN ÄNÄRIKIRJE (siirryt toiseen palveluun)

Kristian Vesalaisen kanssa kävimme nauttimassa Winnipegin parasta thaimaalaista. Aimoannoksen lannoitetta niskaansa syyskaudella saanut Vesalainen avasi Eurooppaan paluunsa taustoja hyvin, ja käsitykseni polaroivasta stadilaispelaajasta vain vahvistui: koirat haukkuvat ja karavaani kulkee. Vesalaisesta lisää myöhemmin.

Patrik Laine on tietenkin Winnipegissä kuuma puheenaihe aina – meni hyvin tai huonosti.

Jääkiekko on winnipegiläisille kaikki kaikessa ja sen kuulee lounaspöydissä tai baaritiskeillä. Mikä liittyy Jetsiin, siihen suhtaudutaan armottomalla tunteenpalolla. Moni on esittänyt suuren pettymyksensä Laineen kuluvaan kauteen – kansa käy hiilenä. Kritiikille on ehdottomasti ollut kauden aikana paikkansa, mutta liian usein unohtuu, että puhumme vasta 20-vuotiaasta nuoresta miehestä.

Parikymppisen pelaajan ei ole helppo käsitellä kesken kauden vastoinkäymisiä, joita aina viileästi kaikkeen ulospäin suhtautuva Laine on joutunut läpi käymään. Sisällä on roihunnut, se on varma.

Julius Honka Dallas

Mitä seuraavaksi

Julius Honka on yksi NHL:n mielenkiintoisimmista suomalaisnimistä. Miten lahjakas ykköskierroksen varaus, joka loisti vielä pari vuotta sitten AHL:ssä lupaavana huomisen tähtenä, on ajautunut lyhyessä ajassa totaaliseksi ylijäämäpelaajaksi Dallasissa? Luistelutaitoa on, kiekonkäsittelytaitoa on, ymmärrystä pelistä löytyy, joten mistä kiikastaa?

Voisiko taustalla olla jotakin ulkojääkiekkoilullista?

Siltä ei vaikuta, vaikka korviin kantautui AHL:n puolelta myös heitto vaikeasti valmennettava. NHL:n puolelta viesti oli kuitenkin johdonmukainen: Hongan asenne vaikean tilanteenkin keskellä on ainakin viimeisen vuoden aikana ollut hyvä. Pelaaja tekee töitä, eikä valita. Ja mitä peliaikaan – tai sen puutteeseen tulee – valmennus ei yksinkertaisesti luota Honkaan. Kiekolliset taidot eivät tuota tarpeeksi suhteessa riskeihin puolustuspäässä, missä Hongan heikkoudet ehdottomasti ovat. Tämä on suurin syy siihen, miksi Julius Honka on pelannut viimeksi tammikuun puolessavälissä.

Yleinen näkemys seuran ympärillä on, ettei ovi Hongalle enää Dallasissa aukea. Luottamussuhde seuran ja pelaajan välillä on rikki, joten Honka tarvitsee uuden alun uudessa seurassa. Sen tämä tulee todennäköisesti myös saamaan. Puhumme kuitenkin ykköskierroksen varauksesta, jonka todellisesta tasosta ei ole vielä kenelläkään tietoa. Joku seura on varmasti valmis katsomaan.

Ja mitä Honkaa näin, niin voin vakuuttaa, että nälkää ja todistamisen halua riittää. Seuran tarjoama koulu on tehnyt tehtävänsä.

Drew Doughty luistelee jäällä.
AOP

Puheenaihe nyt

Tämä puheenaihe ei tule Winnipegistä, mutta se on nostettava esiin. Los Angelesin tähtipuolustaja Drew Doughty nimittäin aukaisi sanaisen arkkunsa jälleen maanantaina – eikä kyse ollut mustan kasin ensimmäisestä avautumisesta. Media heitti kanukkipakille pienen nugetin liittyen Calgaryn Matthew Tkachukiin, mikä johti tilanteen totaaliseen eskaloitumiseen.

Doughty ei säästellyt panoksia ladatessaan täyslaidallisen toisen polven NHL-pelaajaa kohden. Tkachuk, joka nousi jo ensimmäisellä kaudellaan pari vuotta sitten NHL:n vihatuimpien pelaajien joukkoon erilaisten likaisten tempausten vuoksi, ei kuulemma Doughtyn mukaan nauti tämän eikä monen muunkaan pelaajan arvostusta millään tasolla. Doughty totesi, ettei koskaan puhuisi nuorelle Flames-hyökkääjälle kaukalon ulkopuolella.

Tämän jälkeen kyytiä saivat San Josen Brent Burns sekä Erik Karlsson, kun puhe kääntyi parhaan puolustajan Norris-palkintoon.

Doughty korosti pelaajien hyökkäyspään taitoja, mutta muistutti useaan kertaan, ettei kaksikko osaa puolustaa, kuten hän ja monet muut. Kings-puolustajan mukaan yksi Sharks-ottelu riittää todistamaan, miten Burnsia viedään omissa kaksikymmentä kertaa illassa. Sama ongelma on kuulemma Karlssonin kanssa. Siksi Doughty ojentaisi palkinnon Calgaryn Mark Giordanolle.

Aah, miten virkistävää lätkäpuhetta.

Doughtyn tapauksessa pointti ei ole siinä, onko tämä oikeassa vai väärässä. Kyse on siitä, että tällaista puhetta, pientä piikkiä pelaajien kesken, laji kaipaa lisää. Tällainen puhe myy lippuja, mutta ei viime kädessä loukkaa ketään.

Halleilla ja pukuhuoneissa kuulee päivittäin niin järkyttävän määrän nollasisällön hokijargonia, että kenenkään ei pitäisi osoitella sormella Doughtyn suuntaan, päinvastoin.

Työllistykööt Doughtyn ja John Tortorellan kaltaiset persoonat pitkään NHL:ssä!

Joonas Donskoi lähikuvassa.
Getty Images

Ohhoh

San Josessa Joonas Donskoi on ajautunut taas kerran sivuraiteille. Sharksin suomalaislaiturin edellinen maali syntyi 10. tammikuuta, toisin sanoen käsittämättömät 29 ottelua sitten. Donskoi on profiloitumassa vaarallisella tavalla liian ailahtelevaksi pelaajaksi. Aiemmin kaudella raahelaislaituri veti 17 ottelun jakson, mikä piti sisällään yhden maalin. Eikä kyse ole siitä, ettei pelaaja olisi saanut mahdollisuutta. Donskoi on pelannut viime viikot pääasiassa tuloksentekoroolissa huippupelaajien (Evander Kane, Tomas Hertl) rinnalla. Sopimus on katkolla, joten vaarallisilla vesillä liikutaan.

Jarmo Kekäläinen
AOP

Trendejä ja taktiikkaa

Columbus teki siirtotakarajalla mielenkiintoisen liikkeen maalivahtiosastolleen. Vaikka sillä oli Sergei Bobrovski ja Joonas Korpisalo terveinä, GM Jarmo Kekäläinen lähetti New Jerseyyn viidennen kierroksen varausvuoron (2022) vaihdossa maalivahti Keith Kinkaidiin.

Mutta miksi? Miksi hankkia pätevä kakkosvahti, jos sellainen oli jo olemassa?

Columbus nappasi yhdellä iskulla pari kärpästä. Ensinnäkin kyse oli varotoimenpiteestä. Farmiveskarit Jean-Francois Berube sekä Matiss Kivlenieks eivät ole saaneet tällä kaudella mitään kiinni, joten yksikin loukkaantuminen veskariosastolle olisi ajanut kaiken peliin siirtotakarajalla laittaneen Columbuksen hankalaan tilanteeseen mahdollisissa pudotuspeleissä.

Uutta oli sen sijaan se, että nyt kun Bobrovski ei pelaa, tätä ei näy hallilla lainkaan. Eli pudotuspeleissä aiempina keväinä epäonnistunut Bobrovski saa Kinkaidin hankinnan kautta enemmän lepoa kevättä ajatellen. Toisin sanoen: kun Joonas Korpisalo pelaa, Bobrovski pysyy kotonaan – Kinkaid avaa luukkua.

Kokeilu on mielenkiintoinen, mutta tuskin mullistaa veskarimaailmaa NHL:ssä. Tämän myönsi myös Kekäläinen, jonka kanssa keskustelin aiheesta alkuviikosta. Samoilla linjoilla oli Nashvillen Pekka Rinne, jonka tapasin aiemmin Winnipegissä. Harva haluaa maata kotona pelipäivinä.

– Toisaalta aika siisti systeemi, kun ”Bobi” on heille kuitenkin niin tärkeä jätkä. Mutta itse olen sellainen, että vaikka en pelaa, haluan olla mukana joukkueen kanssa peleissä. Haluan olla mukana Juusen (Saros) peleissä, tuntuisi oudolta olla pois. Mutta kyllä tuosta huomaa, että Columbuksella on ajatusta taustalla, Rinne totesi.

Kristian Vesalainen Jets
Getty Images

Boksissa kuultua

Lopuksi vielä Kristian Vesalaisesta. Nuoren suomalaislupauksen kausi on pitänyt sisällään paljon. NHL:ää, AHL:ää, Jokerit ja nyt taas AHL:ää. Etenkin siirto Manitoban AHL-jengistä Jokereihin herätti paljon keskustelua senkin vuoksi, ettei Winnipeg Jetsin seurajohto tiettävästi tervehtinyt ilolla laiturin paluuta Eurooppaan – eikä Vesalainen itsekään seurajohdon pettymystä kieltänyt.

Winnipeg Jetsin lehdistökatsomosta kuulemieni juttujen mukaan seurajohto on kuitenkin tällä päivämäärällä itse asiassa tyytyväinen tehtyyn ratkaisuun – lähinnä laajennusdraftin näkökulmasta.

Jos Vesalainen olisi pysynyt Manitobassa ja pelannut Jetsin loukkaantumissumien aikaan viisi NHL-ottelua lisää yltäen tämän kauden osalta kymmeneen pelattuun peliin, tältä olisi palanut ensimmäinen vuosi tulokasdiilistä. Se taas olisi tarkoittanut sitä, että Vesalainen olisi ollut kesän 2021 laajennusdraftissa kolmannen vuoden NHL-pelaaja. Ja kolmannen vuoden pelaajat tulee suojata draftissa. Jets olisi siis joutunut käyttämään yhden paikan Vesalaiseen.

Nyt kun Vesalaisen sopimus käynnistyy vasta ensi syksynä, tämä on laajennusdraftissa toisen vuoden pelaaja, jota ei tarvitse suojata. Tämä on laatua pursuavalle, ja Vesalaisen kaltaisia halpoja nuoria jatkossa tarvitsevalle Jetsille aidosti merkittävä asia.

Viesti siis tuntuu olevan sama sekä pelaajan että seuran suunnalta: no hard feelings.

Korjattu 28.3. 7:25: NHL:n paras puolustaja saa Norris-palkinnon eikä Calder-palkintoa.

Tämä juttu on esimerkki Tommi Seppälän Änärikirjeistä. Tilaa kirje tästä linkistä tai jutun alta, niin kuulet jatkossa maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiirijutut ensimmäisenä – joka keskiviikko. (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat