Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Julia Kykkänen ja valmentajaisä Kimmo kertovat avoimesti, millaista mäkihyppyunelman tavoittelu olemattomalla rahoituksella on: "Kun budjetti on nolla, niin silloin urheilijat tekevät sen, minkä parhaaksi katsovat"

Mäkihyppääjä Julia Kykkänen ja hänen valmentajaisänsä Kimmo Kykkänen ovat tottuneet uurastamaan Julian unelman eteen. Kun Hiihtoliiton tuki tuntuu lähinnä jarruttelulta, on kaksikko luonut omat toimintamallinsa.

mäkihyppy
Julia Kykkänen
Julia Kykkänen on taistellut ahkerasti unelmiensa eteen. Kaiken on lähdettävä itsestä, mäkihyppääjä vannottaa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Minun mielestäni se vain kuvastaa sitä, mitä naismäkihypystä ajatellaan, täräyttää mäkihyppääjä Julia Kykkänen, kun häneltä kysytään Yle Urheilun haastattelussa, miltä 10 000 euron suomalaiseen naismäkihyppyyn jyvitetty budjetti oikein kuulostaa.

Kykkänen esiintyy harvoin näin avoimesti, vaikka ei häntä aivan hiljaisena hissukkana muutenkaan tunneta. Lahden paikalliseen ravintolaan tullut Julia kertoo yhdessä valmentajaisänsä Kimmo Kykkäsen kanssa nyt aikaisempaa yksityiskohtaisemmin, millaista vuosien mittainen uurastus kohti unelmaa on ollut – ja tulee olemaan. Lisää Kykkästen ajatuksia Hiihtoliitosta ja naismäkihypyn asemasta Suomessa Yle Puheen Urheiluperjantaissa kello 15.15 alkaen.

– Kyllähän jokainen varmasti käsittää, että jos 10 000 eurolla pitäisi koko Suomen naismäkihyppy kattaa, niin neljän tytön lähtiessä se olisi todennäköisesti yksi reissu ja se raha olisi kätelty. Jos kuvitellaan, että sillä rahalla ruvetaan tulosta tekemään, niin mennään ehkä pikkuisen lepikkoon, Julia Kykkänen lataa.

Kykkäsen, 24, oma taloudellinen tilanne on kohtuullisen turvattu. Hän sai viime kesänä uusia tukijoita eivätkä esimerkiksi treenien tai leiritysten toteutumiset olleet Hiihtoliiton tuen varassa. Viime kauden kisoihin liitto kustansi hyppääjän matkat. Mutta kun Julia halusi kisapaikalle isänsä ohella valmentajana toimivan Toni Niemisen tai valmentajaveljensä Jere Kykkäsen, piti tuo kustantaa omasta pussista.

– Ilmoitin ihan suoraan, että jos liitto maksaa, niin hieno juttu, mutta jos ei maksa, niin sitten ei maksa. Sitten maksan itse ja se ei ole sen kummallisempaa.

Vänkyröitä ilman katkeruutta

Kykkäset, mäkihyppääjätytär Julia ja valmentajaisä Kimmo, ovat vastarannan kiiskiä, kun puhutaan Julian urasta ja niistä koskevista päätöksistä. Jo Julian mäkihyppyuran alkuhetkistä lähtien kaksikko on tottunut etsimään rahoitusta itse niin tuttavilta kuin yrityksiltä ja ahertamaan keskenään hyppääjän unelman eteen.

– Kyllä me varmaan ollaan vänkyröitä, Kimmo Kykkänen nauraa ja jatkaa:

– Jos sinulle ei oikeasti tarjota hirveän paljon mitään apua järjestelmän kautta ja jos tietää, mihin on itse menossa ja haluaa saavuttaa jotain, niin silloin se järjestelmä on luotava itse.

Kykkäset eivät ole katkeria siitä, että käytännössä naismäkihyppy Suomessa pyörii nollabudjetilla. Siihen on pitänyt tottua. He eivät myöskään koe vastustavansa tai asettuvansa poikkiteloin Hiihtoliiton suunnitelmien eteen. Onhan Kimmo työskennellyt itsekin liiton palkkalistoilla naisten mäkihyppyvalmentajana ennen viime kevättä, jolloin hän siirtyi yrittäjäksi.

– Kyllähän meidän kahden järjestelmä on tukenut Suomen Hiihtoliitonkin toimintaa tässä vuosien aikana. Julia on muutaman kerran ollut podiumilla ja onhan liitto osallistunut maailmancupin kiertämisiin sekä aikaisemmin leirityksiin. Viime kesänä meille ilmoitettiin, että saamme nolla euroa, kun lähdemme MM-kisoihin valmistautumaan. Mitä sinä siinä teet? Voit jäädä kotiin makaamaan tai sitten ruveta harjoittelemaan.

Julia ja Kimmo Kykkänen
Julia ja Kimmo Kykkänen ovat tottuneet tekemään asiat omalla tavallaan.Pekka Viinikka

Isä Kykkäsen mukaan yhteistyötä on tehty Hiihtoliiton kanssa koko ajan. Halun puutteesta ei ole missään vaiheessa ollut kysymys.

– Mutta jos yhteistyö on yksipuolista, niin ei se oikeasti toimi. Ja jos järjestelmä itsessään rupeaa jarruttamaan yksilöä menemästä eteenpäin, niin silloin siihen tulee vastakkainasettelu, kun intressit eivät kohtaa.

Hän vertailee suomalaista mäkihyppyä ennen ja jälkeen vuoden 2010. Tulokset ja suomalaisen mäkihypyn nykytila kertovat valmentajaisän mukaan yksiselitteisesti, että virheitä on tehty.

– Pari vuotta sitten yritimme saada naisille omat ryhmät aikaiseksi ja lopputulos oli, että Heli Pomellin työsuhde päättyi. En sitten tiedä, että millä lailla yhteistyötä voi tehdä, jos vastapuoli ei sitä halua, Kimmo Kykkänen pyörittelee.

Naismäkihypyn pioneeri Pomell työskenteli Hiihtoliiton alaisuudessa vielä 2017 talvikaudella tyttöryhmän vetäjänä. Jatkorahoitusta ei löytynyt, vaikka Pomell olisi vuotta aiemmin suostunut tyttöjen ja naisten oto-valmentajaksi pelkillä kilometrikorvauksilla.

Keski-Euroopassa tarjotaan apua avosylin

Kauteen 2019–20 Kykkäset lähtevät samalla tavalla kuin aikaisempiin: kaksissa tuumin. Kun viime kesäkausi meni loppua lukuun ottamatta Julialla penkin alle loukkaantumisen takia, on seuraavalle kaudelle tavoitteena alkuun pysyä terveenä. Myös tukijoiden etsiminen on työn alla.

Julia Kykkäsen suunnitelmissa on viettää iso osa kesästä Keski-Euroopassa. Sieltä käsin kesäkisojen kiertäminen on helpompaa eikä valmentajaisänkään ole pakko olla paikalla mukana. Keski-Euroopassa kun ollaan suomalaisesta mies- ja naismäkihypystä niin huolissaan, että apua tullaan tarjoamaan pyytämättäkin. Valmennustukea hyppäävä Kykkänen siis saa, jos leireilee siellä, missä muutkin hyppymaat.

– Kun ajattelee, mikä tilanne naismäkihypyllä Suomessa oikeasti on, niin se vain on pakko. Jos jää odottelemaan, että joku tulee tarjoamaan, että lähdetkö leirille, me maksamme, niin ei muuten tapahdu. Jos johonkin haluat lähteä, niin on oltava valmis tekemään tiettyjä asioita sen eteen. Itsestä sen pitää lähteä, Julia Kykkänen sanoo vakavalla ja vakaalla äänellä.

– Kun budjetti on nolla, niin silloin urheilijat tekevät sen, minkä parhaaksi katsovat ja minkä rahallisesti pystyvät. Ei se niin ole, että se Kykkänen nyt haluaa mennä, mäkihyppääjä summaa.

Lue myös:

Suomi ei lähetä Seefeldin MM-kisojen uutuuslajiin joukkuetta – asiantuntija ihmettelee, miksi naisille ei annettu mahdollisuutta: ”Joku tässä mättää pahasti”

Rystyset sijoiltaan ja kämmeneen piikit sisään – Julia Kykkäsen valmistautuminen kauteen on ollut varsin erikoinen

Naismäkihypyn konkari Heli Pomell: "Naisena perhanan vaikea olla miesten puuhasteluryhmissä"

Feministi, joka rakastaa lentämistä – tutustu Suomen parhaaseen mäkihyppääjään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat