Suora

  • Urheiluruutu

Hehkutettu maalitykki ahdistui HJK:ssa niin, että kutsui vanhemmat apuun – nyt jääräpäinen tähtihyökkääjä haluaa nostaa kompuroineen Interin huipulle

FC Interiä edustava Filip Valencic on Veikkausliigan mielenkiintoisimpia pelaajia. HJK:ssa sivuraiteelle joutunut hyökkääjätähti hakee Turusta uutta nostetta uralleen, eikä kadu Helsingin kohutapahtumia.

Veikkausliiga
Filip Valencic FC Interin paidassa 2019.
Filip Valencic on alkavan Veikkausliigan mielenkiintoisimpia pelaajia ja kovimpia hankintoja.Jaakko Stenroos / AOP

Heinäkuun loppu vuonna 2016 Sauvosaaren stadionilla Kemissä. PS Kemi pelaa Veikkausliigan ottelua Vaasan Palloseuraa vastaan, ja katsomossa ottelua seuraa samalla viikolla kotijoukkueeseen Englannin Kakkosliigan Notts Countysta värvätty slovenialaishyökkääjä Filip Valencic.

– Muistan sen kaiken hyvin tarkasti. Katselin peliä, katselin ympärilleni ja söin minulle tarjottua kuuluisaa suomalaista kalakeittoa. Olin tullut edellisenä päivänä kaupunkiin, enkä oikein tiedä, miten sitä kuvailisin. Se oli kaikkea muuta, mihin olin tottunut, 27-vuotias Valencic muistelee kolmen vuoden takaisia tapahtumia leveä hymy kasvoillaan Turun Kupittaan jalkapallostadionin ravintolassa.

– En halua olla epäkunnioittava Kemiä kohtaan, mutta se ei oikein näyttänyt jalkapallostadionilta. Pelin jälkeen agenttini kysyi, haluanko jäädä sinne. Päätin jäädä, ja nyt jälkikäteen katsottuna päätös oli ehdottomasti oikea.

Loppukausi Kemissä toi vain yhden maalin, mutta seuraavalla kaudella alkoi tapahtua. Valencic vakuutti hyökkäyspään taidoillaan, ja hän nousi sarjan parhaaksi pelaajaksi 15 maalillaan ja 12 maalisyötöllään. HJK osti taiturin itselleen heinäkuussa 2017, ja hän pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Veikkausliigan mestaruutta.

Onnistumiset Kemissä olivat seurausta hyvästä kokonaisuudesta ympärillä – olosuhteista huolimatta.

– Jos pelaaja menee terveeseen ympäristöön, hän voi pelata paremmin kuin toisenlaisessa ympäristössä. Kemissä sain positiivisia fiiliksiä kaupungista ja seurasta, kaikki pitivät minusta ja tulin hienosti kaikkien kanssa toimeen. Minuun luotettiin peleissä ja treeneissä, ja siksi pystyin pelaamaan niin hyvin. Minulla on siellä yhä kavereita.

– Vastasin myös mielestäni siihen luottamukseen ihan hyvin.

Helsingissä asiat eivät enää sujuneet niin mallikkaasti, mutta palataan siihen myöhemmin.

Filip Valencic PS Kemin paidassa.
Valencic nousi Veikkausliigan huipulle toisella kaudellaan PS Kemissä. Marko Tuominiemi / AOP

Legenda inspiroi

Jotta voi ymmärtää, miten Valencic päätyi Kemiin syömään kalakeittoa, täytyy mennä ajassa taaksepäin 1990-luvun Sloveniaan.

Alussa olivat vain poika, pallo ja kaverit. Ljubljanan laitamilla kolmilapsisessa perheessä kasvanut Valencic kertoo potkineensa jalkapalloa niin kauan kuin muistaa. Peli vei mennessään, ja poika rakastui.

– Asuin viiden metrin päässä kentästä, ja pelasin vain jalkapalloa aamusta iltaan. Se oli helpoin tapa minulle viettää aikaa, ja saimme pelit naapuruston suunnilleen samanikäisten kavereiden kanssa aikaiseksi lähes joka päivä. Aina oli joku, jonka kanssa pelata. Se oli käytännössä lapsuuteni.

– Olen aina urheillut ja ollut jotenkin mukana urheilussa. Isäni on todellinen urheilumies, ja hän pelasi nuorempana koripalloa. Ehkä tulevaisuudessa voisin tehdä jotakin muuta, mutta olen koko ikäni keskittynyt vain jalkapalloon.

NK Jezero Medvoden junioreista Valencic siirtyi pelaamaan NK Interblockin joukkueeseen. Ajatus jalkapallosta ammattina heräsi toden teolla teini-ikäisenä, kun nuorukainen kohtasi legendan.

– Olin 15-vuotias, ja meillä meni joukkueena hyvin. Seuran presidentti soitti, ja kannusti jatkamaan samaan malliin. Pelasimme Mariboria vastaan tosi hyvän ottelun, ja Slovenian kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Zlatko Zahovic tuli juttelemaan kanssani pelin jälkeen. Juttelimme varmaan 15 minuuttia, ja se oli sellainen hetki, jonka jälkeen päätin, että haluan pelata ammatikseni, brassikärki Ronaldoa nuorena ihaillut Valencic avaa.

Valencicin taidot huomattiin, ja hän pelasi ikäkausimaajoukkueissa alle 21-vuotiaisiin saakka. Aikuisten puolella kutsuja ei ole kuitenkaan tullut.

– Jos en pääse pelaamaan seurajoukkueessa, ei voi tietenkään päästä myöskään maajoukkueeseen. Niistä peleistä on kulunut jo niin monta vuotta, etten ole enää miettinyt asiaa. Jos puhelu tulisi, toki olisin kiinnostunut.

Filip Valencic vääntämässä Mohamed Salahin kanssa kesällä 2014.
Valencic ja nykyään Liverpoolissa loistava Mohamed Salah väänsivät pallosta Olimpija Ljubljanan ja Chelsean välisessä harjoituspelissä kesällä 2014.Srdjan Stevanovic / Getty Images

Brutaali Italia

Interblockista vuonna 2011 Olimpija Ljubljanan riveihin siirtynyt Valencic otti ensimmäisen askeleen ulkomaille alkuvuodesta 2015, kun hän sai mahdollisuuden siirtyä Italian Serie C -tason Monzaan. Valencic ei halua puhua kokemuksistaan saapasmaassa kovin tarkasti, mutta selväksi käy, että kuten formuloissa, myös Monzan jalkapallossa riitti vauhtia ja tapahtumia.

– Se oli ensimmäinen matkani jalkapallon parissa ulkomailla, ja suoraan sanottuna se oli brutaali, mutta myös silmiä avaava kokemus. En halua mennä yksityiskohtiin, mutta se ei mennyt siten, kuten olin toivonut.

– Opin siellä paljon, koska näin sen, että pelaajan mennessä ulkomaille se ei ole vain maitoa ja hunajaa koko ajan. Olet siellä usein yksin ja täytyy sietää stressiä. Ja voin kertoa, että sitä stressiä Italiassa oli paljon. Sanon vain sen, että se loppui hyvin.

Monzassa Valencic pelasi kuudessa ottelussa ja teki yhden maalin juuri päätösottelussaan ennen siirtoa Englantiin. Kesällä 2015 puki päälleen Kakkosliigan perinteikkään Notts Countyn pelipaidan, ja kulttuuri oli taas uudenlainen. Valencic pääsi kentälle yhdeksän kertaa, ja saldo oli jälleen yksi maali.

– Se oli täysin erilainen kokemus. Kaikki siellä liittyy jalkapalloon, ja joka päivä on jalkapalloa. Vaikka se oli alemman liigan joukkue, meillä oli erityisesti paikallisotteluissa lähemmäs 20 000 katsojaa. Niitä pelejä oli tosi mukavaa pelata.

Filip Valencic Notts Countyn paidassa.
Kakkosliigan Notts Countyn paidassa Valencic pääsi tutustumaan englantilaiseen jalkapallokulttuuriin.AOP

Ahdistusta Töölössä

Viime kauteen HJK lähti jälleen suurimpana mestarisuosikkina, ja Valencicille oli kaavailtu suurta roolia joukkueessa. Kauden alussa hän teki kolme maalia, mutta yhteistyö päävalmentaja Mika Lehkosuon kanssa ei pelittänyt. KuPS-ottelussa huhtikuussa Valencic teki maalin, mutta suivaantui Lehkosuon ohjeistuksesta niin, ettei enää suostunut menemään kentälle toiselle jaksolle.

– Uskon, että pelaajana pitäisi olla mahdollisuus tehdä omia päätöksiä, miten pelaat ja kenelle syötät. Voin sanoa, että on todella vaikeata, jos joku sanoo jatkuvasti, mitä pitää tehdä. Jossain vaiheessa sitä saa tarpeekseen, Valencic sanoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

– Ehkä reaktioni oli liioiteltu, ja ehkä menin liian pitkälle, kun tein sen päätöksen. Mutta voin rehellisesti sanoa, että en ole ainoa syyllinen tässä tarinassa.

Tuittupäiseksi mielialapelaajaksi luonnehditulle Valencicille ei ole ongelma puhua asiasta nytkään. Kunnioitusta seuraa ja Helsinkiä kohtaan löytyy hankaluuksista huolimatta paljon.

– Tekisinkö mitään toisin? Tuskinpa, mutta HJK oli kotini vuoden ajan, asuin Helsingissä ja kotistadionini oli Töölössä. Minulla on suuri kunnioitus seuraa kohtaan, tapahtui mitä tapahtui, ja olen aina iloinen, kun menen stadionille takaisin.

Filip Valencic HJK:n penkillä.
Aika Helsingissä toi mestaruuden ja ajautumisen umpikujaan.Toni Hekkala / AOP

Valencicin tilanne muuttui tukalaksi, ja vaikka peliaikaa vielä touko-kesäkuussa tulikin, pelaajalla ja seuralla ei ollut enää yhteistä tulevaisuutta. Pahimpina umpikujan aikoina ahdistus oli käsinkosketeltavaa ja apua piti hakea Sloveniasta asti.

– Se oli tosi vaikeaa aikaa, sillä tilanne oli ratkaisematon aika pitkään, ja se oli ongelma. Se vei tosi paljon energiaa niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja tunsin oloni väsyneeksi. Lopulta se meni siihen pisteeseen, että pyysin vanhempiani käymään Suomessa, jotta sain jotain moraalista tukea.

– Täytyy sanoa, että onneksi sain siirron sieltä riittävän nopeasti elokuussa, jotta pystyin jatkamaan vielä kauttani Norjassa.

Valencic kaupattiin Norjan pääsarjaan Stabaekin joukkueeseen, mutta loppukausi oli jälleen haasteellinen. Peliaikaa tuli niukasti, ja Valencic kävi kentällä vain kuudessa ottelussa. Täysiä 90-minuuttisia ei tullut yhtään.

– Olin siellä puolet kaudesta, enkä saanut mahdollisuuksia siihen malliin kuin olisin halunnut. Syy siihen on suoraan sanottuna mysteeri, eivätkä he sanoneet koskaan kunnollisia syitä sille, miksen pelannut. En todellakaan tiedä.

Sopimus Stabaekin kanssa jatkuu, mutta kun HJK-ajalta tuttu valmentaja Jose Riveiro soitti ja pyysi liittymään FC Interin joukkueeseen vuoden lainasopimuksella, vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä.

– Tunnen hänet ja hänen toimintatapansa sekä ajattelumallinsa hyvin. Pidän siitä, mitä hän ajattelee. Päätin aika nopeasti hänen puhelunsa jälkeen, että haluan tulla Turkuun, päästä taas pelaamaan pelejä ja nauttimaan jalkapallosta.

Filip Valencic putsasi palkintopöydän kauden 2017 päätteeksi.
Sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Valencic putsasi palkintopöydän kauden 2017 päätteeksi.Jarno Kuusinen / AOP

Positiivinen paine

Valencic on monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan monilla pelipaikoilla. Mieluisin pelipaikka löytyy kärjen alapuolelta, mutta hänet voidaan nähdä myös kärkipelaajana tai laidalla. Vasemman jalan laukaus on kova ja tarkka, ja täyteen vauhtiin päästessään taitavaa pelaajaa on hankala pysäyttää sääntöjen puitteissa.

Talven aikana Valencic on osunut cup-peleissä viidesti, ja hän on pitänyt siitä, miten joukkue on kehittynyt kauden lähestyessä.

– Olemme aika luottavaisia, ja sinä aikana, kun olen ollut täällä, olemme menneet paljon eteenpäin. Ei ole kuitenkaan fiksua puhua siitä, missä me tulemme olemaan kauden päätteeksi. Tarkoitus on pelata joka pelissä voitosta, vaikkemme jokaista peliä voitakaan.

Slovenialaishyökkääjä tietää, että hän on sarjan seuratuimpia pelaajia alkavalla kaudella. Häneen kohdistuu Turussa paljon odotuksia, mutta ne eivät haittaa.

– Yritän tehdä kaikkeni, jotta joukkue voittaa mahdollisimman paljon pelejä, on se sitten maaleja, syöttöjä tai ihan vain hyvää pelaamista. Ehkä harteillani on vähän paineita ja ehkä ihmiset odottavat minulta paljon, mutta rehellisesti sanottuna se on minulle ihan okei ja antaa vain lisäbuustia.

– Jokainen ottelu ei varmasti mene suunnitelmiemme mukaisesti, mutta jos häviämme vähemmän pelejä kuin muut, luulen että pärjäämme ihan hyvin, Valencic sanoo ja väläyttää jälleen leveää hymyään.

Filip Valencic ja Daan Klinkenberg, FC Inter.
Valencic ja hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg kuuluvat uusiin vahvistuksiin alkavalla kaudella.Jaakko Stenroos / AOP

Eurooppa tuo lisämausteen

Kauden ennakkoasetelmissa Valencicin ex-joukkue HJK on suosikki, jota yrittävät horjuttaa etenkin FC Honka, KuPS, Ilves, RoPS ja miksei Interkin. Kausi on pitkä, eikä Valencic halua keskittyä muuhun kuin oman joukkueen tekemiseen.

– Klubista on lähtenyt aika monta pelaajaa, enkä osaa sanoa heidän uusista pelaajistaan mitään. En ole nähnyt yhtään peliäkään heiltä, emmekä me voi miettiä liikaa muita. Yritämme kehittää omaa peliämme, ja siinä on tekemistä aivan riittävästi.

Inter voitti viime kaudella Suomen cupin, joten se on mukana Eurooppa-liigan karsinnoissa kesällä. Valencic haluaa urallaan vielä isommille kentille, joita silmällä pitäen europelit näyttelevät tärkeää roolia.

– Kutsumme niitä pelejä “big stageksi”. Tiedän pelaajia Sloveniasta, jotka pelasivat vain kaksi euro-ottelua ja saivat sopimukset Italiaan ja Espanjaan. Europeleissä kaikki on mahdollista, mutta en tietenkään mieti vain sitä, vaan myös hyvää kautta Veikkausliigassa.

– Jos onnistun täällä, se voisi auttaa minut korkeammalle tasolle, ja sitä totta kai myös haen, koska haluan tulla paremmaksi pelaajaksi ja päästä pelaamaan parempia vastustajia vastaan.

Ennen europelejä on vielä edessä monta ottelua kotimaan kentillä. Ensimmäinen Veikkausliigan ottelu Interillä on keskiviikkona HJK:n vieraana Helsingissä, sillä samaisella tutulla stadionilla, jolla kaikki ei mennyt aivan putkeen viime vuonna.

Vaikka mies ei sitä myönnäkään, näyttöhalut avauspelissä lienevät korkealla.

– Kiva päästä pelaamaan vihdoin liigapelejä, koska valmistautumisjakso on ollut pitkä. On tosi mukavaa mennä takaisin tutulle stadionille, nähdä kavereita ja ne ihmiset, kenen kanssa työskentelin. Odotan sitä innolla, Valencic toteaa ja hymyilee vielä kerran.

Lue myös:

Uusittu sarjajärjestelmä tuo lisäjännitystä – seuraa näitä asioita alkavassa Veikkausliigassa

HJK on jälleen Veikkausliigan suurin mestarisuosikki, mutta kysymysmerkkejä on ilmassa tavallista enemmän

Veikkausliigan uusi sarjajärjestelmä kerää valmentajilta pääasiassa kehuja: "Tärkein juttu on, että pelejä on vähemmän"

Naisten Liigan viime kauden maalikuningatar siirtyy KuPSiin – otti itse yhteyttä seuraan ja pyysi pelipaikkaa: "Kuvio edellisen seuran kanssa oli vähintäänkin erikoinen"

Kiireinen työ ja hektinen pääkaupunkiseutu vaihtuivat seesteiseen saareen ja urheilijan arkeen: ”Jalkapallo on nyt päivän kohokohta”

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat