Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kovat panostukset, surkeat tulokset – viime vuodet sekoillut FC Inter hakee vakautta nyt rauhallisen "tiedemiehen" opein: "Meuhkaaminen ja pullistelu ovat lopullisesti poissa"

FC Inter on vaeltanut viime vuodet vailla suuntaa. Joukkueella on nyt kuudes päävalmentaja kolmen vuoden sisällä, kun HJK:n apuvalmentajana viime vuodet työskennellyt Jose Riveiro tarttui turkulaisten ruoriin.

Veikkausliiga
Jose Riveiro, päävalmentaja, FC Inter.
Jose Riveiro pyrkii tuomaan rauhallisella ja analyyttisellä otteellaan vakautta Interiin.Jaakko Stenroos / AOP

FC Inter juhli viime vuonna Suomen cupin voittoa ja varmisti paikkansa eurokentillä, mutta muutoin kausi oli sekava, punaista lankaa pelaamisessa oli vaikeaa löytää ja sijoitus löytyi jälleen keskikastista seitsemäntenä. Kotipelit tökkivät ja Kupittaan stadion kumisi tyhjyyttään.

Vuoden 2008 Suomen mestari ja vuosikymmenen alussa kaksi hopeaa saavuttanut seura on pelannut jo kuusi kautta ilman mitalia, ja joukkue on joutunut jopa karsimaan liigapaikastaan, vaikka pelaajabudjetti on ollut jo vuosia liigan suurimpia.

Jo mestaruuskaudella mukana ollut kokenut kapteeni Timo Furuholm uskoo ja toivoo, että virheistä olisi nyt opittu.

– Joka vuosi tässä vaiheessa on ollut hyvä fiilis tulevasta, ja niin on nytkin. Toimintatavat ovat muuttuneet ja uskon, että olemme menneet oikeaan suuntaan viime vuosista. Tämä on aina ollut värikäs seura, jossa sattuu ja tapahtuu, mutta kyllä kentälle kaipaisi sellaista tasapainoa ja toistuvuutta.

– Ne ovat sellaisia asioita, joista on puhuttu ja ne on helppo sanoa ääneen, mutta sitä on vaikeampi toteuttaa. Tämä on tulosurheilua, ja viime vuonna cupin voitosta huolimatta ei meillä ollut sellaista omaa peli-identiteettiä. Emme kehittyneet 33 ottelun aikana oikeaan suuntaan, ja se oli sellaista vuoristorataa. Se on raskasta kaikille, 31-vuotias Furuholm kertaa Yle Urheilulle.

Nyt vakautta ja identiteettiä haetaan jälleen uusin voimin. Job Dragtsman, Jami Walleniuksen, Shefki Kuqin, Fabrizio Piccaretan ja John Allenin jälkeen espanjalainen Jose Riveiro on jo kuudes päävalmentaja kolmen vuoden sisällä.

Viisi vuotta sitten Celta Vigon akatemiavalmentajan paikalta Suomeen saapunut Riveiro, 43, on työskennellyt FC Hongan, PK-35 Vantaan ja viimeksi HJK:n mestarijoukkueen apuvalmentajana.

Riveiron oli aika tarttua uuteen haasteeseen päävalmentajan roolissa, vaikka hänelle tittelillä ei olekaan merkitystä.

– Ajattelen työni niin, että olen iloinen, jos voin olla hyödyksi. Juuri nyt olen täällä hyödyksi päävalmentajana ja toki vastuuta on ehkä enemmän kuin aiemmin, mutta erityisesti aika HJK:ssa “Banan” (Mika Lehkosuo) kanssa oli tosi mielenkiintoista. Opin paljon asioita ja sain tietoa.

– Kun tämä Inter-mahdollisuus avautui, ei se ollut heti selkeä asia, että haluan olla päävalmentaja. Minulla ei ole sellaista egoa, että haluan olla aina johtavassa roolissa.

Timo Furuholm, FC Inter, kapteeni.
Timo Furuholm sanoo jatkavansa uraansa niin kauan kuin treenaaminen maistuu ja hän pystyy kiipeämään kotinsa portaita.Jaakko Stenroos / AOP

Tiimityötä

Kaksivuotisen sopimuksen turkulaisten kanssa tehnyt Riveiro uskoo jaettuun johtajuuteen ja tiimityöskentelyyn. Harjoituksissa apuvalmentaja Sergio Almenara saa paljon myös vastuuta, ja Riveirolle asia on itsestäänselvä.

– Se on yksi minun vastuistani saada koko valmennustiimin potentiaali käyttöön. Olisi aivan typerää olla antamatta vastuuta sellaisille henkilöille, jotka olet itse halunnut tiimiisi. Sain myös HJK:ssa paljon vastuuta viikoilla, ja se on koko ajan yleisempää myös maailmalla, että valmennustiimeissä jaetaan rooleja. En näe tässä asiassa mitään vaihtoehtoja.

Riveiro aloitti marraskuun alussa, joten hän on ehtinyt olla Turussa nyt muutaman kuukauden. Intensiivisempi jakso on kestänyt vuoden alusta lähtien, ja aika on mennyt kuin siivillä.

– Ei tunnu yhtään siltä, että tässä olisi tehty jo kolme kuukautta töitä. Se on hyvä merkki, mutta samanaikaisesti pitää tiedostaa se, missä me olemme ja kuinka paljon meillä on vielä töitä edessämme. Meillä on uusi projekti ja täytyy muuttaa myös muuta kuin vain sitä, mitä peleissä ja treeneissä tapahtuu.

Furuholm on ollut vaikuttunut uuden tiimin toimintatavoista.

– Käytän aina Riveirosta nimitystä “tiedemies”. Koko tiimi rakastaa nyansseja ja yrittää viilata kaikki mahdollisia säröjä pelaamisestamme pois. He ovat tosi rauhallisia tyyppejä, joiden kanssa pystyy keskustelemaan jalkapallosta ja elämästä. Turha meuhkaaminen ja pullistelu ovat nyt lopullisesti lähteneet kopista, ja nyt keskitymme vain oleelliseen.

– Riveiro on oppinut jalkapallon ja valmentamisen vähän eri kautta kuin me täällä Suomessa. Yksi tavoitteista on, että kaikki tunnistavat ne asiat, mitä me haluamme tehdä kentällä ja että niistä tulisi sellaisia, joita vastustajat jos eivät nyt aivan pelkää, niin ainakin joutuvat miettimään, Furuholm sanoo.

Jose Riveiro ja Mika Lehkosuo tekivät hyvää yhteistyötä Helsingissä. Nyt he ovat vastakkain heti keskiviikon avauskierroksella.
Jose Riveiro ja Mika Lehkosuo tekivät hyvää yhteistyötä Helsingissä.Jaakko Stenroos / AOP

Koko kapasiteetti käyttöön

HJK-aikana Lehkosuo kiitteli rauhallista ja analyyttistä Riveiroa etenkin joukkueen aluepelin kehittämisestä. Myös Turussa “Rive” haluaa nähdä joukkueensa luovan alueellisia ylivoimia pallon ympärille. Sitä kautta myös pelin rakentaminen on jouhevampaa.

Riveiro korostaa, että käytettävissä olevat pelaajat vaikuttavat myös pelitapavalintoihin.

– Meidän jalkapallomme on suoraan sidoksissa siihen, millaisia pelaajia meillä on. Näen jalkapallon niin, että työskentelemme ensisijaisesti viihdyttääksemme ihmisiä. Totta kai se menee käsi kädessä myös tulosten kanssa, koska meitä seuraavat ihmiset haluavat nauttia sekä pelistä että voitoista. Se balanssi täytyy löytää, jotta voi olla kilpailukykyinen koko kauden.

– Projektimme on pitkäaikainen, enkä tiedä, miten paljon tarvitsemme aikaa saadaksemme halutut asiat toimimaan. Kuluneiden kuukausien aikana olemme edenneet joissain asioissa paremmin kuin ajattelin, mutta töitä on paljon jäljellä.

Suomen cupin alkulohkossa Inter esiintyi edukseen, mutta tie tyssäsi puolivälierässä VPS:lle kärsittyyn 1–2-kotitappioon. Tappio oli paha takaisku cup-mestaruuden uusimisesta haaveilleelle ryhmälle.

Veikkausliigan Inter avasi viime keskiviikkona häviämällä HJK:lle samoin lukemin. Riveiro sanoo olleensa Suomessa jo riittävän monta vuotta ymmärtääkseen, ettei talven ja alkukevään otteluista kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä.

– RoPS näytti esimerkiksi viime vuonna, ettei tässä vaiheessa kannata lyödä vielä vetoa siitä, mikä tilanne on lokakuussa. Halleissa pelaaminen on ihan erilaista, ja pelaajat laittavat 20 prosenttia lisää peliin aina, kun liiga alkaa. Olen iloinen siitä, mitä on toistaiseksi tapahtunut, mutta en tulosten vuoksi, vaan sen, että pelaajat ovat ottaneet uudet asiat hyvin vastaan. Olomme on luottavainen, Riveiro sanoi ennen VPS-ottelua.

Muutokset ovat olleet valmennuksen lisäksi suuria myös kokoonpanossa, sillä Interillä on kymmenen uutta pelaajaa. Joukkuettaan Riveiro kuvailee parhaaksi mahdolliseksi, joka oli saatavilla. Ryhmässä on nopeita pelaajia, jotka ovat vahvoja etenkin suunnanmuutoksissa.

– Melkein puolet joukkueesta on vaihtunut ja lähes koko henkilökunta myös. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä joukkueeseen, ja yritämme rakentaa siitä yhtenäistä ja monipuolista. Sellaista, joka voi pelata eri tavoilla kotona ja vieraissa tarpeiden mukaan.

– Yritämme saada koko kapasiteettimme käyttöön, on se sitten avauspelaamista, pelin lukemista tai jotain muuta. Ajoittain olemme hyviä, kun pääsemme juoksemaan ja tilanteenvaihdoissa meillä on voimakkaita sekä juoksuvoimaisia pelaajia, Riveiro kuvailee.

FC Inter Suomen cupin voittaja 2018.
Inter voitti HJK:n viime toukokuussa Suomen cupin finaalissa ja varmisti europaikkansa, mutta sen jälkeen kaudesta tuli taas totutun vaikea.Toni Hekkala / AOP

Valencic täsmäaseena

Kymmenestä uudesta pelaajasta Suomen kentillä ovat tuttuja entuudestaan jo muun muassa Rovaniemeltä palannut toppari Juuso Hämäläinen, TPS:n Interiin vaihtanut toppari Miro Tenho, Ykkösen EIF:ssä vakuuttanut kanadalaislaituri Hanson Boakai sekä FC Lahdesta Turkuun tullut keskikenttämies Aleksi Paananen. Keskikentälle hankittiin pallovarma espanjalainen Alvaro Muniz ja vasemman puolustajan paikalla sahaa argentiinalainen Luciano Balbi.

Merkittävin vahvistus on kuitenkin koko liigan parhaaksi pelaajaksi toissa kaudella valittu slovenialaishyökkääjä Filip Valencic. PS Kemin paidassa läpimurtonsa kaudella 2017 tehnyt taituri joutui viime kaudella HJK:ssa sivuraiteelle, ja 27-vuotias Valencic kaupattiin elokuussa Stabaekin riveihin. Vastuu Norjassa jäi vähäiseksi, ja nyt mies nähdään jälleen Veikkausliigassa Helsingistä tutun valmentajan Riveiron alaisuudessa.

Riveiro odottaa tuittuilevaksi mielialapelaajaksi luonnehditulta ykköstähdeltään paljon.

– Hän voi pelata useammalla eri pelipaikalla, ja hän tarjoaa meille erilaisia vaihtoehtoja niin sisempänä kuin myös ysipaikalla kärjessä. Hän on erilainen hyökkääjä, joka antaa meille syvyyttä ja uhkaa hyökkäyspäässä. Hän on vaarallinen, kun hän pääsee juoksemaan pallon kanssa.

– Filip tarjoaa meille jotain sellaista, mitä täällä ei ole ollut aiemmin ja olemme iloisia, että hän on täällä.

Myös Furuholm luottaa hyökkääjätoverinsa onnistumiseen. Kaksikko ei ole vielä ehtinyt juuri pelaamaan yhdessä, mutta jos yhteys löytyy ja kuumaverisyys kääntyy vain joukkueen eduksi, jälki voi olla tuhoisaa.

– Hän on juuri sellainen pelaaja, joka meiltä puuttui. Hän on dynaaminen, taitava, luova ja kaikin puolin suuri vahvistus. On iso onni, että hänet saatiin, mutta nyt täytyy saada myös kaikki muut palaset kohdalleen ja toimimaan. Uskon, että hänestä on paljon iloa meille ja kannattajille.

Filip Valencic FC Interin paidassa 2019.
Tätä hymyä Inter-kannattajat toivovat näkevänsä paljon tällä kaudella. Filip Valencic kuuluu sarjan ykköstähtiin.Jaakko Stenroos / AOP

Askel kerrallaan

Viime viikkojen aikana viimeiset hankintansa ennen kauden alkua tehnyt hallitseva mestari HJK on Veikkausliigan suosikki myös Riveiron papereissa. Sen jälkeen tulee ryhmä joukkueita, jotka voivat taistella muista mitaleista.

– Honka ja KuPS pystyvät esimerkiksi haastamaan HJK:n, ja siellä on monia joukkueita, kuten Inter, jotka voivat olla lähellä. Miten lähellä, en tiedä, mutta emme sano, että olemme tai emme voisi olla kolmen parhaan joukossa.

– Meillä on varmasti potentiaalia haastaa kenet tahansa, mutta mielestäni siellä on muita joukkueita, jotka ovat prosessinsa kanssa edellä meihin verrattuna. En näe, että haastamme Klubia, vaan meidän täytyy mennä askel kerrallaan. Jos haluamme päästä jatkossakin Euroopan kentille, meidän täytyy haastaa muutamia muita joukkueita ennen helsinkiläisiä.

Furuholm sanoo nauttineensa niin paljon viimevuotisesta cup-voitosta, että voittaminen ajaa uralla eteenpäin edelleen. Sijoitus on kapteenin näkövinkkelistä tärkeä asia, mutta myös joukkueen ilme kiinnostaa.

– Toki nyt kun sarjajärjestelmä muuttui, haluamme olla siellä kuuden joukossa ja ylemmässä loppusarjassa. Henkilökohtaisesti haluan, että tämä joukkue pystyy joka ilta haastamaan ja pelaamaan, eikä tulisi sellaisia ohipelejä kuin viime kaudella. Me kuulumme sinne kärkipäähän, ja pelaamme niin vahvaa jalkapalloa, että se vie meidät sinne mihin haluammekin.

HJK on suosikki myös Furuholmin mielestä, ja hän toivoo mestarin esiintyvän edukseen alkavalla kaudella.

– Tämä liiga tarvitsee vahvan HJK:n, ja kaikkien jotka puhuvat mestaruudesta tai haihattelevat siitä, pitäisi pystyä lyömään kivikova HJK. Toivon, että heillä olisi niin kova joukkue, että he pärjäävät myös Euroopassa. Se vie koko suomifutista eteenpäin, ja muiden tehtävä on pyrkiä sille heidän tasolleen.

PK-35 Vantaa pelasi Veikkausliigassa kaudella 2016.
Jose Riveiro (kesk.) oli Shefki Kuqin apuvalmentajana PK-35 Vantaassa kaudella 2016. Vasemmalla Riveiron Suomeen aikanaan houkutellut Pablo Counago.Matti Raivio / AOP

Suomeen sopeutunut

Riveiro teki Interin kanssa kaksivuotisen sopimuksen, ja sen päättyessä hän on ollut Suomessa jo seitsemän vuotta. Tulevaisuuden suunnitelmia ei liiemmin ole. Juuri nyt asiat ovat hyvin.

– Toki meillä kaikilla on varmasti unelmamme, mutta olemme valmentajia, emmekä tiedä missä olemme muutaman kuukauden päästä. Haluan valmentaa täällä sopimukseni loppuun, ja jos kaikki sujuu molemminpuolisesti hyvin, miksen voisi jatkaakin. Tulevaisuuteni voi olla Espanjassa, täällä tai jossain muualla.

Perheineen Suomessa hyvin viihtyvä Riveiro on nähnyt merkittävää kehitystä suomalaisessa jalkapallossa viiden vuoden aikana, mutta lisäväki katsomoissa ei olisi pahitteeksi.

– Kun saa mahdollisuuden työskennellä ulkomailla, se muuttaa elämäsi. Aika Suomessa on tarjonnut perheelleni mahdollisuuden tutustua uuteen kulttuuriin, ja mielestäni olemme aika sisällä tässä kulttuurissa. Suhde työntekoon jalkapallossa on muuttunut täällä, ja olemme nyt lähempänä esimerkiksi Espanjaa. Koen, että voin olla hyödyksi laajemmin Suomen jalkapallolle.

– Sää on Suomessa iso ongelma, mutta se riippuu myös siitä, millaiset harjoitusolosuhteet seuralla on. Yleisesti suomifutis tarvitsisi enemmän yleisöä katsomoihin. Pelin laatukin näyttää huonommalta, jos ei ole ihmisiä. Jalkapallo ilman yleisöä on aivan turhaa, Riveiro päättää.

Lue myös:

Mielipuolinen jalkapallonäytös Lahdessa, KuPS menetti kolmen maalin johdon – "Aika sanattomaksi vetää"

KPV palasi jalkapalloliigaan tappiolla - Ilvekselle "kassakaapin varma voitto"

Mestaruustaisteluun povattu Honka aloitti kautensa vahvalla esityksellä – RoPS kaatui vieraskentällä, Borjas Martinin maali ihastutti

Sarjanousija HIFK on Veikkausliigan suuri mysteeri, kun joukkueessa meni rytinällä uusiksi pelaajat ja valmentaja – "Emme voineet päästä tilanteeseen, missä kaikki olisivat hymyilleet"

Hehkutettu maalitykki ahdistui HJK:ssa niin, että kutsui vanhemmat apuun – nyt jääräpäinen tähtihyökkääjä haluaa nostaa kompuroineen Interin huipulle

Uusittu sarjajärjestelmä tuo lisäjännitystä – seuraa näitä asioita alkavassa Veikkausliigassa

Veikkausliigan uusi sarjajärjestelmä kerää valmentajilta pääasiassa kehuja: "Tärkein juttu on, että pelejä on vähemmän"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat