Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Tuomas Sammelvuon uusi huippupesti on tuulinen – kommentoi sopimuksensa pykälää: "Paljon ratkaisee, tuleeko Venäjän ministeriöstä positiivinen vai negatiivinen lausunto"

Suomalaisvalmentaja Tuomas Sammelvuo valmentaa Venäjän maajoukkueen lisäksi myös Kuzbass Kemerovoa.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo valmensi Suomen miesten lentopallomaajoukkuetta vuodet 2013–19.AOP

Perjantai oli suomalaiselle lentopallovalmentajalle Tuomas Sammelvuolle hyvä päivä. Sammelvuo valittiin Venäjän Superliigan runkosarjan vuoden valmentajaksi ja hän allekirjoitti sopimuksen Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajan tehtävästä.

Sammelvuon, 43, sopimus Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen kanssa on 2+2-vuotinen. Hänet valittiin tehtävään jo noin kuukausi sitten, mutta sopimus saatiin allekirjoitettua nyt.

– Asia on sinällään ollut jo pitkään selvä. Nyt kun nimet ovat virallisesti alla ja ehdoista on sovittu, asia on pois päiväjärjestyksestä. Pääsen täysillä keskittymään työhön, puhelimitse Moskovasta tavoitettu Sammelvuo kommentoi Yle Urheilulle.

Venäläistä seurajoukkuetta Kuzbass Kemerovoa valmentava Sammelvuo keskittyy tällä hetkellä Venäjän Superliigan pudotuspeleihin. Työ Venäjän maajoukkueen päävalmentajana alkaa varsinaisesti 12. toukokuuta. Tavallaan työ on kuitenkin jo alkanut, sillä Sammelvuo on maaliskuun aikana ollut yhteydessä Venäjän maajoukkuepelaajiin ja suunnitellut tulevan maajoukkuekesän suuntaviivoja.

– Nyt päähuomio on seuran kanssa tulevissa pudotuspeleissä. Hyvä, että sopimus on hoidettu, kun tässä on hirveästi asioita. Olen todella tyytyväinen, miten ammattimaisesti saimme asiat sovittua.

Sammelvuo jatkaa myös seuravalmentajana

Vuodesta 2016 asti Kuzbass Kemerovoa valmentanut Sammelvuo jatkaa seurajoukkueessa maajoukkuepestin ohella. Tuplapesti on Sammelvuolle tuttu tilanne, sillä hän on työskennellyt samaan aikaan sekä Kemerovon että Suomen maajoukkueen päävalmentajana.

Yksi tärkeä sopimusehto Sammelvuolle olikin, että hän saisi jatkaa valmentamista seurajoukkueessa.

– Olen nuori valmentaja ja pyrin kehittymään. Itselleni on tärkeää, että olen valmentamisessa kiinni koko ajan. Näen venäläistä lentopalloa valmentajan paikalta myös talvikauden aikana, Sammelvuo sanoi.

– Totta kai se on rankkaa, mutta minä tykkään tästä hommasta hirveästi.

Venäjän kieltä puhuva Sammelvuo aloittaa maajoukkueessa projektin, jonka tähtäimessä on Tokion 2020 olympiakisat.

Tämän vuoden yksi päätavoitteista on kesän olympiakarsintaturnaus Pietarissa. Toinen tärkeä tavoite on syyskuussa pelattava EM-turnaus, jossa Venäjän tähtäimessä on uusia vuoden 2017 Euroopan mestaruus.

Sammelvuon sopimus kestää Tokion olympialaisiin, jonka jälkeen tarkastellaan sopimuksessa olevaa kahden vuoden optiota.

– Jatkoani ratkaisee paljon, tuleeko Venäjän ministeriöstä positiivinen vai negatiivinen lausunto. Jos se on positiivinen, homma jatkuu automaattisesti. Jos se on negatiivinen, käymme Venäjän liiton kanssa uudet neuvottelut, Sammelvuo kertoi sopimusehdoista.

Tuomas Sammelvuo, Kemerovo.
Kuzbass Kemerovo sijoittui Venäjän Superliigan runkosarjassa toiseksi.Jussi Saarinen / AOP

Lentopallon suurmaihin kuuluvan Venäjän maajoukkueen päävalmentajalla on kovat paineet. Edellinen päävalmentaja Sergei Shljapnikov sai lähteä, kun Venäjä jäi MM-kisoissa kuudenneksi. Sammelvuo sanoi maaliskuun alussa Yle Urheilulle, ettei koe tilanteesta tavallista suurempia paineita.

– Luotan siihen, että kun laittaa itsensä tiskiin ja viedään hommaa eteenpäin, sieltä tulee sitten mitä tulee. Se on kuitenkin selvää, että tässä maassa tarvitaan tuloksia, ja niinhän se on seurojenkin puolella, sellaista huippu-urheilua kuumimmillaan.

"Toivottavasti ehtisi käydä Suomessakin"

Sammelvuon sopimusneuvotteluissa kesti noin kuukausi. Valmentaja neuvotteli itse omista ehdoistaan, mutta samalla Venäjän ja Suomen lentopalloliitot neuvottelivat Sammelvuon sopimuksen purkamisesta.

Sammelvuo sanoo, ettei osallistunut liittojen välisiin neuvotteluihin millään tavalla. Hänelle oli kuitenkin annettu Suomen lentopalloliitolta vihreää valoa oman sopimuksen neuvottelemisesta. Sammelvuon sopimus Suomen maajoukkueen päävalmentajan tehtävästä ulottui vuoteen 2020.

– Asiat ovat hoituneet hyvässä yhteisymmärryksessä. Olen saanut keskittyä täysillä seurajoukkueen hommiin ja omaan sopimukseeni. Muut neuvottelut ovat liittojen välisiä asioita, Sammelvuo kertoi.

Sammelvuolla on edessään hektinen kevät. Venäjän liigan puolivälierät alkavat 6. huhtikuuta. Runkosarjassa toiseksi sjoittunut Kemerovo kohtaa puolivälierissä Dinamo Moskovan.

Toukokuussa alkavat varsinaiset maajoukkuevelvollisuudet. Kesällä on ohjelmassa muun muassa lentopallon Kansojen liigaa ja olympiakarsinnat sekä muuta maajoukkuetoimintaa.

Kaiken tämän lisäksi Sammelvuo suunnittelee jo Kemerovon kanssa ensi kautta.

– Toivottavasti kevään aikana ehtisi muutaman päivän käydä Suomessakin, mutta tuskin kovin montaa päivää ehtii.

Lue myös:

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Tuomas Sammelvuon Venäjä-pestin neuvottelut etenevät – Lentopalloliitto haluaisi neuvotella jopa arvokisojen järjestämisestä Venäjän kanssa

Sammelvuon seuraajaksi haikailtu Tiilikainen ei ole käytettävissä – "Onhan tämä harmittavaa"

Kiireinen Sammelvuo sai Venäjältä tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä – kertoo nyt huippupestin taustat: "Jos tällainen juttu tulee uralla eteen, siihen täytyy tarttua"

Kommentti: Sammelvuo lähdössä kaikkien aikojen valmentajapestiin – suomalaisvalmentajien historiassa ei mitään vastaavaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat