Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Suomen lentopalloliitto päästi Tuomas Sammelvuon Venäjälle, vaikka sopimuksen purkamisen ehdoista ja rahallisesta korvauksesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo valmentaa tällä hetkellä Venäjän maajoukkuetta ja venäläistä seurajoukkuetta Kuzbass Kemerovoa.Jussi Saarinen / AOP

Suomalaisvalmentaja Tuomas Sammelvuon siirtyminen Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi varmistui perjantaina. Sammelvuo allekirjoitti Venäjän lentopalloliiton kanssa 2+2-vuotisen sopimuksen.

Sammelvuolla oli Suomen maajoukkueen valmentamisesta vuoteen 2020 voimassa oleva sopimus, jonka purkuehdoista neuvotellaan yhä.

Suomen lentopalloliitto oli antanut Sammelvuolle luvan allekirjoittaa sopimuksen Venäjän lentopalloliiton kanssa, vaikka neuvottelut ovat yhä kesken.

– Yksityiskohtia on vielä sopimatta. Kokonaisuus ei ole aivan valmis. Kaikkien yhteinen intressi on, että Sammelvuo on Venäjän peräsimessä, Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo Yle Urheilulle.

Sydänlammi sanoo, että Venäjän kanssa neuvotellaan tällä hetkellä muun muassa liittojen välisestä yhteistyöstä.

Aikaisemmin Sydänlammi on kertonut Yle Urheilulle, että Suomi on kiinnostunut jopa yhteisten arvokisojen järjestämisestä Venäjän kanssa.

Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo on valmentanut Suomen maajoukkuetta vuodesta 2013.AOP

Toinen asia, josta neuvotellaan, on sopimuksen purkamiseen liittyvä mahdollinen rahallinen korvaus.

– Rahallinen korvaus kuuluu tähän kokonaisratkaisuun, jota ei ole vielä saatettu loppuun. Sen saaminen on hyvin mahdollista.

Minkä takia päätitte antaa Sammelvuolle luvan allekirjoittaa sopimuksen, jos purkuehdoista ei ole päästy sopuun?

– En nähnyt siinä mitään lisäarvoa, että olisimme lytänneet "Köpin" alkua Venäjällä myöhemmälle. Se ei tule vaikuttamaan mitenkään siihen lopputulemaan tässä yhtälössä, Sydänlammi vastaa.

Eikö ole sellaista riskiä, että Suomi menettää neuvotteluvaltin, kun sopimus Sammelvuon ja Venäjän välillä on tehty?

– Juridiselta näkökannalta ei ole mitään sellaista elementtiä.

Onko tässä mahdollisuus, että Venäjä jättää neuvottelut kokonaan kesken, kun sopimus Sammelvuon kanssa on tehty?

– Maailmassa kaikki on mahdollista, mutta meillä on tässä neuvottelurajapinta sekä Venäjän että Sammelvuon kanssa siitä, mikä se lopputulema on.

Sydänlammin mukaan Lentopalloliitto antoi Sammelvuolle luvan allekirjoittaa sopimuksen Venäjän lentopalloliiton kanssa. Neuvottelut Suomen maajoukkuesopimuksen purkamisen ehdoista ovat kesken sekä Suomen ja Venäjän lentopalloliittojen välillä että Suomen lentopalloliiton ja Sammelvuon välillä.

Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja on luottavainen, että osapuolet saavat asiat sovittua kaikkia tyydyttävällä tavalla.

Neuvottelut Venäjän suuntaan käyty puhelimitse ja sähköpostilla

Sydänlammi on käynyt neuvotteluja Venäjän lentopalloliiton suuntaan etänä. Sammelvuo valittiin Venäjän päävalmentajaksi kuukausi sitten, mutta osapuolet eivät ole päässeet maaliskuun aikana saman neuvottelupöydän ääreen.

– Olemme pyrkineet löytämään tilaisuuden tavata kasvotusten Venäjän liiton johdon kanssa, mutta emme ole onnistuneet toteuttamaan sitä. Emme ole löytäneet sellaista paikkaa tai ajankohtaa, joka sopisi kaikille. Olemme hyödyntäneet neuvotteluissa sähköpostia ja puhelinta, Sydänlammi kertoo.

– Kutsuimme heidät Suomeen, mutta venäläisten viimeinen ehdotus oli, että olisimme tavanneet Sveitsissä. Tämä on vähän hankalaa, kun etäisyydet ovat pitkiä ja kaikilla on rajallisesti aikaa.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi.
Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Pasi Sydänlammi.Lentopalloliitto

Sydänlammin mukaan neuvottelut ovat sujuneet ihan hyvin, vaikka osapuolet eivät ole neuvotelleet kasvotusten.

– En usko, että se on olennaisesti vaikeuttanut neuvotteluja, koska olemme aikaisemmin tavanneet toisemme.

Uudeksi päävalmentajaksi kotimaisia ja ulkomaalaisia vaihtoehtoja

Suomen lentopalloliiton hallitus kokoontuu lauantaina. Sydänlammi ei halua yksilöidä, mitä aiheita kokouksessa käsitellään, mutta yksi aihe on varmasti Suomen lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja.

Sydänlammin mukaan uuden päävalmentajan valinnassa pyritään etenemään ripeästi.

– Hivenen rajoitteita aikataulumielessä tuo, että seurajoukkuekaudet Suomessa ja Euroopassa ovat pudotuspelivaiheessa tällä hetkellä. Neuvotteluyhteys on haastava potentiaalisiin kandidaatteihin, kun kauden tärkeimmät pelit ovat käsillä, Sydänlammi sanoo.

Yksi julkisuudessa esillä ollut vaihtoehto lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi on Olli Kuoksa, jonka valmentama oululainen Etta pelaa tällä kaudella lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa.

– Kaikki jäljellä olevat vaihtoehdot ovat täysin samalla viivalla. Sen voin toki sanoa, että Etta ja Kuoksan johtama joukkue on esittänyt hienoja otteita kevään mittaan. Se on ollut hieno piristysruiske suomalaiselle lentopallolle.

Sydänlammin mukaan päävalmentajaksi on sekä kotimaisia ja ulkomaalaisia vaihtoehtoja.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuon uusi huippupesti on tuulinen – kommentoi sopimuksensa pykälää: "Paljon ratkaisee, tuleeko Venäjän ministeriöstä positiivinen vai negatiivinen lausunto"

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Säilynoja lähtee Lentopalloliitosta kahden vaisun talousvuoden jälkeen – Puheenjohtaja: Emme halua olla täysin tyytyväisiä noihin lukuihin

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Keijo Säilynoja jää pois tehtävästään – vahvistaa tiedon Yle Urheilulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat