Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Jalkapalloagenttina esiintynyt eurooppalaismies on huijannut suomalaisperheiltä rahaa katteettomilla lupauksilla – haave italialaisen Parman nuorisoakatemiasta ei koskaan toteutunut

Ainakin kaksi suomalaisperhettä on maksanut slovakialaiselle miehelle, joka on luvannut järjestää lupaavalle pelaajalle jalkapalloseuran testijakson Italiassa. Testijakso ei toteutunut eivätkä perheet ole saaneet rahojaan takaisin.

jalkapallo
Jalkapallo kuvitus
Nuorten suomalaisjalkapalloilijoiden haave testijaksosta ulkomailla ei toteutunut maksuista huolimatta.Getty Images

Tammikuun alku oli Etelä-Savossa asuvalle alaikäiselle jalkapalloilijanuorelle ilon hetki. Kolmikymppinen, aiemminkin sosiaalisessa mediassa yhteyttä pitänyt slovakialainen, jalkapalloagenttina esiintynyt mies otti jälleen nuoreen yhteyttä ja uteli tämän agenttikuvioista. Keskusteluyhteys johti nopeasti tarjoukseen, jossa mies lupasi järjestää pojalle viikon mittaisentreenijakson italialaisseura Parman nuorisoakatemiaan.

Maaliskuun puoleen väliin mennessä jalkapalloilijanuoren perhe oli köyhtynyt 1500 euroa. Testijaksoista tai rahoista ei kuulunut mitään, ja agentin yhteydenpito hiipui lähes olemattomiin.

Yle Urheilun tietoon on tullut alkuvuoden aikana useita tapahtumia, joissa suomalaisia nuoria jalkapalloilijoita ja heidän perheitään on huijattu lupauksilla olemattomista leirijaksoista ulkomailla. Osassa tapauksista perhe on maksanut tilisiirrolla vakuusmaksun agenttina esiintyneelle miehelle. Perusteluksi pantille on kerrottu seuran tekemät järjestelyt.

Yksi huijatuksi tulleista on edellä mainittu eteläsavolainen perhe, joka kertoo nyt omista kokemuksistaan. Noin kymmenen vuotta jalkapalloa harrastanut poika sai ensimmäisen kontaktin agenttina esiintyneeseen mieheen jo monta vuotta sitten.

– Vuoden 2016 lopulla hän otti ensimmäisen kerran yhteyttä Instagramissa. Hän alkoi seurata minua siellä ja aloitti kyselemällä jalkapallojutuista, missä pelaan ja sellaista, perheen alaikäinen poika kertoo Yle Urheilulle.

Poika kävi heti katsomassa miehen profiilin eikä osannut epäillä huijausta.

– Hänen Instagram-tilillään oli paljon kuvia jalkapalloilijoiden kanssa. Kun etsimme agentin nimellä tietoja netistä, niin siellä näkyi luotettavilla sivustoilla, että hän toimii agenttina. Luotin siihen, että hän on uskottava, poika kertoo.

Toimintatavat olivat kuin oikealla agentilla

Agenttina esiintynyt on slovakialainen kolmikymppinen mies, joka on huijannut jalkapalloilevia nuoria syksyn ja kevään välisenä aikana Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Norjassa. Hän on tai hän esiintyy entisenä Slovakian jalkapallon korkeimman sarjatason pelaajana. Suositulta jalkapallon pelaajatietoja ja -siirtoja listaavalta Transfermarkt-sivustolta löytyy tietoja miehen pelaajaurasta ja myös hänen agenttiyrityksensä suojateista. Varmuutta siitä, ovatko pelaajat oikeita henkilöitä tai ovatko sopimukset aitoja, ei ole.

Perheen poika solmi aidon kaksivuotisen agenttisopimuksen brittiagentin kanssa samoihin aikoihin, kun valeagentti otti yhteyttä ensimmäistä kertaa. Keskusteluyhteys taantuikin hieman, mutta slovakialaismies piti vuosien 2017–2018 aikana muutamia kertoja poikaan yhteyttä. Hän kyseli jalkapallouran jatkumisesta hyvin yleisellä tasolla, kunnes tammikuussa 2019 hän aktivoitui uudelleen.

– En tiedä, muistiko hän, että minulla loppuu se agenttisopimus vuoden 2018 loppuun, poika kertoo.

Kaksikko jutteli keskenään tammikuussa vain muutamia kertoja ennen kuin keskustelu kääntyi testijaksoon. Miehen toiminta vakuutti eteläsavolaisen perheen, sillä hän ehdotti videopuhelua vanhempien kanssa heti testijakson tultua puheeksi ja suhtautui kannustavasti vanhempien osallisuuteen.

– Mies kertoi panttimaksun tarpeesta ja siitä, että yksi vanhempi pääsee mukaan ilmaiseksi. Kysyimme myös, voisiko kaksi vanhempaa lähteä mukaan. Hän sanoi, että hänen mielestään se on hyväkin, sillä jos testi poikii jotain, niin on hyvä, jos vanhemmatkin ovat nähneet paikkoja, perheen isä kertoo.

Hyvin samaan tapaan sopimus oikean brittiagentin kanssa oli solmittu muutamia vuosia aiemmin: brittiagentin kanssa käytiin videopuheluita ja poika kävi näytillä Englannissa.

Erojakin silti oli. Brittiagentin kanssa tehdyssä sopimuksessa luki, että maksuja ei alaikäisen siirroista veloiteta ja toisaalta, että raha vaihtaa haltijaa vain silloin, kun pelaajasopimus seuran kanssa solmitaan. Perhe maksoi brittiagentin luokse Lontooseen tehdyn testimatkan kulut suoraan matkayhtiöille ja majoituspaikoille, eikä agentti missään vaiheessa pyytänyt rahaa. Agenttina esiintynyt mies puolestaan selitti panttimaksun tarvetta sillä, että seura joutuu tekemään turhia järjestelyitä, jos pelaaja ei ilmesty paikalle.

Radiohiljaisuus katkesi vain rahan pyyntöihin ja selittelyihin

Tammikuun 14. päivä perhe siirsi agenttina esiintyneen miehen tilille 1200 euroa. Heti seuraavana päivänä mies toimitti sähköpostitse testijaksosta tehdyn sopimuksen. Varsinainen agenttisopimus solmittaisiin vasta maaliskuun testijakson jälkeen, jos sekä pelaaja että agentti olisivat tyytyväisiä näkemäänsä. Alkoi radiohiljaisuus, kunnes 4. helmikuuta perhe otti slovakkiagenttiin yhteyttä ja kyseli testejä varten tarvittavan lääkärintodistuksen sisällöstä ja kattavuudesta. Pian näiden keskusteluiden jälkeen agentti pyysi panttimaksuun 300 euroa lisää, koska molemmat vanhemmat olivat tulossa Italiaan.

– Hän oli omien puheidensa mukaan ollut tunnin puhelimessa seuran edustajan kanssa ja kovasti puolustanut meidän alkuperäistä sopimustamme 1200 euron pantista. Hän sai asian kuulostamaan siltä, että seura on jo aloittanut järjestelyt testiviikkoa varten ja että homma etenee, isä kertoo.

Perhe maksoi 300 euroa, koska ajatteli vielä siinäkin vaiheessa, että saa koko summan takaisin.

Jälleen kului aikaa. Agenttina esiintynyt mies ei missään vaiheessa hävinnyt kokonaan kuvioista, mutta viestittely oli harvempaa aina, kun rahasta ei ollut puhetta. Sunnuntaina 10. maaliskuuta perheen olisi pitänyt lentää Italiaan, mutta seuran lupaamia lentolippuja ei sähköpostiin kuulunut. Vielä saman viikon torstaina slovakkimies uskoi testiviikon toteutuvan. Lentolippujen toimittaminen vain muutamia päiviä ennen lähtöä oli kuulemma normaalia.

Tuohon pisteeseen asti agenttina esiintynyt mies olikin pystynyt aina selittämään ongelmien syyt halki. Milloin syy oli hitaissa italialaisissa, milloin hänen perässään oli entinen kollega, joka vain toivoi miehelle harmia.

– Sunnuntaina olimme puhelimessa hänen kanssaan ja hän sanoi, että voimme saada hyvityksen tai hän voi yrittää saada testiä järjestymään toiselle ajankohdalle. Hän lupasi, että pitää joka päivä yhteyttä ja informoi meitä, mutta kun seuraava viikko alkoi, niin ei kaverista kuulunut koko viikolla yhtään mitään, perheen isä kertoo.

Oikeastaan vasta tuolloin perhe alkoi epäillä huijausta. Isä soitti heti seuraavana arkipäivänä Jalkapallon Pelaajayhdistykseen ja kertoi kokemuksistaan. Viesti oli selvä: kyseessä on suurella todennäköisyydellä epärehellinen toiminta. Perhe teki asiasta rikosilmoituksen, mutta rahojen saaminen takaisin on vähintäänkin epätodennäköistä, sillä viranomaisten kädet ovat kohtuullisen pienen huijaussumman ja kansainvälisyyden takia sidotut.

Haave testijaksosta laittoi arjenkin uusiksi

Perhe on kauttarantain kertonut agenttina esiintyneelle miehelle, että se epäilee huijausta. Perhe on tarkoituksella ollut varovainen, sillä se haluaa pitää elossa mahdollisuuden siitä, että edes osa rahoista palautuisi. Omien sanojensa mukaan miehellä on ollut vaikeuksia maksaa rahoja takaisin, koska seurat palauttavat niitä hänelle niin hitaasti. Slovakkimies on sittemmin poistanut agenttityöstään kertovat kotisivut maalis-huhtikuun taitteessa ja on Ruotsissa ja Norjassa tapausta tutkineen norjalaistoimittajan Sindre Wiikin tietojen mukaan maksanut takaisin huijatut rahat ainakin yhdelle henkilölle, joka joutui huijatuksi peräti kuusi vuotta sitten.

Perheelle summa on huomattava, ja elämää järjesteltiin leirin mukaan. Vanhemmille järjestettiin vapaata töistä, nuorelle lukiosta. Perheen jalkapalloilija on treenannut entistä kovemmin, sillä alkuvuodesta, kun kausi ei ole vielä alkanut, on kunto vielä rakennusvaiheessa. Harmitus on itsestäänselvästi tunne, joka koko perheelle on jäänyt tapahtuneesta mieleen.

– Onhan se turhauttavaa, varsinkin tuo rahajuttu, niin paljon kuitenkin laitoimme siihen rahaa, perheen poika pahoittelee.

– Paha mieli jäi. Odotimme matkaa, ja pojan kannalta tämä tietysti on kaikkein harmillisinta. Tuntuu, että tämä on vienyt aikaa ja voimavaroja, kun se on pyörinyt ajatuksissa ja varsinkin, kun tässä on ollut paljon epätietoisuutta, perheen isä summaa.

Perhe toivoo, ettei kukaan muu tulisi vastaavalla tavalla huijatuksi. Omalta osaltaan he toivovat, että asia saataisiin päätökseen ja pois päiväjärjestyksestä. Perheen jalkapalloilijanuori on näyttänyt asiassa esimerkkiä jatkamalla omaa arkeaan ja keskittymällä koti-Suomessa pelaamiseen. Haaveena on edetä jalkapallon parissa niin pitkälle kuin mahdollista, kenties jopa ihan oikeasti sinne ulkomaille asti.

– Mutta nyt ainakin tietää, että jos agentti pyytää rahaa etukäteen, niin enää sellaisia riskejä ei lähde ollenkaan ottamaan, perheen poika vakuuttaa.

Perhe esiintyy nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Lue myös:

Testijakso ulkomaisen huippujalkapalloliigan akatemiaan? Liian hyvältä kuulostava tarjous on usein huijaus, ja valeagenttia voi olla vaikea tunnistaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat