Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Kommentti: Suomen nuoren seivästähden hämmentävä poukkoilu voi käydä kalliiksi – valtavan riskin ottavan Wilma Murron tilanne herättää kiusallisia kysymyksiä

Näin lähellä kauden alkua ei vaihdeta valmentajaa ilman todella painavaa syytä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Joska Saarinen.

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murto vaihtaa taas valmentajaa.AOP

Suomalaisessa yleisurheilussa jysähti sunnuntaina uutispommi. Seivästähti Wilma Murron ja valmentaja Steve Ripponin valmennussuhde päättyy vain puolen vuoden yhteistyön jälkeen. Murron uusi valmentaja on Mikko Latvala.

Murron ja Ripponin yhteinen taival tyssäsi näkemyseroihin. Osapuolet haluavat kommentoida asiaa vasta maanantaina, joten näkemyserojen luonnetta voi tässä vaiheessa vain spekuloida.

Yhteistyön päättyminen näin nopeasti herättää kiusallisia kysymyksiä. Tietääkö Wilma Murto, mitä haluaa? Onko yhteisistä linjoista sovittu riittävän selkeästi uuden valmentajan kanssa? Miksi nuori urheilija poukkoilee sunnasta toiseen?

Murrolla tuntuu olevan kiire löytää jotain, mutta tietääkö hän, mitä etsii?

Kolmas valmentaja vuoden sisällä

Wilma Murto on 20-vuotias huippulahjakkuus, jonka nousua maailman huipulle on odotettu siitä asti, kun hän teki alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen (471) hallissa tammikuussa 2016.

Nuoren seiväshyppääjän kesä 2017 meni pilalle mystisen jalkavamman takia. Viime kaudella Murto palasi Suomen huipulle, mutta jäi EM-kisoissa karsintaan.

Kesän 2018 päätteeksi kerrottiin, että yhteistyö henkilökohtaisen valmentajan Jarno Koivusen kanssa päättyy. Koivunen aloitti Murron henkilökohtaisena valmentajana vuonna 2014, mutta Koivunen oli ollut Murron valmennuksessa mukana jo aiemmin.

Pitkän yhteistyön loppuvaiheessa kaksikon välille alkoi syntyä säröjä.

Murto on nuori valovoimainen urheilija, joka on ollut paljon esillä julkisuudessa. Yhteistyökumppanien tapaamisia on paljon, mikä kismitti Koivusta. Koivunen olisi halunnut Murron keskittyvän enemmän varsinaiseen urheilemiseen.

Koivunen ja Murto eivät ole halunneet kommentoida valmennussuhteen päättymisen syitä julkisuudessa.

Oli joka tapauksessa ymmärrettävää, että kovatasoista kansainvälistä harjoitusseuraa kaivannut Murto alkoi hakea uusia keinoja kehittyäkseen urheilijana. Hänen seuraava ratkaisunsa yllätti kuitenkin monet.

Wilma Murto ja Steve Rippon
Wilma Murron ja Steve Ripponin yhteistyö päättyi näkemyseroihin.Timo Hartikainen / AOP

Päätös näyttää hätiköidyltä

Syyskuussa tiedotettiin, että Wilma Murron uusi valmentaja on australialainen Steve Rippon. Suomen Urheiluliiton lajivalmentajalla on hyvät kontaktit ulkomaille, mutta hän on valmentajana kovin erilainen kuin Koivunen.

Muutos oli iso, koska Ripponin näkemykset fyysisestä harjoittelusta ja seiväshypyn teknisestä puolesta eroavat suuresti Koivusen vastaavista.

Nyt näyttää siltä, että Murto ja Rippon päättivät yhteistyöstään hätiköiden.

Alku uuden valmentajan kanssa oli lupaava. Murto harjoitteli kansainvälisten tähtien kanssa, ylitti 451 Australiassa ja antoi medialle positiivisia lausuntoja tilanteestaan. Maaliskuun EM-hallikisat menivät kuitenkin täysin penkin alle, kun Murto jäi karsintaan. Tämän jälkeen Murto ja Rippon tekivät johtopäätöksensä tilanteesta.

Wilma Murto
Wilma Murto pettyi pahasti EM-halleissa.AOP

On päivänselvää, ettei yksikään maajoukkuetason urheilija vaihda valmentajaa kaksi kuukautta ennen ulkoratakauden alkua ilman todella painavaa syytä.

Murron ja Ripponin näkemyserojen täytyy olla sitä luokkaa, että tilanne oli umpisolmussa.

Kristiina Mäkelä rohkaiseva esimerkki

Murto ottaa todella ison riskin vaihtaessaan valmentajaa näin lähellä kauden alkua. Tilanne on epäkiitollinen myös uudelle valmentajalle Mikko Latvalalle.

Pari kuukautta ennen kauden alkua ei yleensä lähdetä tekemään isoja muutoksia urheilijan tekniikkaan tai fysiikkaharjoitteluun. Latvala on myös Ripponiin ja Koivuseen verrattuna kokematon valmentaja.

Mielenkiintoista on myös, että entinen seiväshyppääjä Latvala teki urheilu-uransa aikana paljon yhteistyötä Ripponin kanssa. Rauhallisena tunnettu Latvala on persoonana erilainen kuin mielipiteissään ehdoton Rippon, mutta hän on aikanaan imenyt paljon oppia Ripponin metodeista.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että päätös vaihtaa valmentajaa olisi väärä. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on tästä hyvä esimerkki. Mäkelä vaihtoi vuosi sitten hallikauden jälkeen valmentajaa, nousi hyvälle tasolle loppukesästä ja teki tänä vuonna hallissa ennätyksensä.

Mäkelä tuntui kuitenkin tietävän, minkälaisia muutoksia hän harjoitteluunsa kaipaa.

Murron kohdalla suurin kysymys on, tietääkö hän, mitä haluaa?

Todellista menestystä saavutetaan vain pitkäjänteisellä työllä, ei poukkoilulla.

Lue myös:

Yllätyspäätös! Seiväshyppääjä Wilma Murto vaihtaa jälleen valmentajaa – yhteistyö edellisen kanssa kesti vain puoli vuotta: "Näkemyseroja monesta asiasta"

IAAF julkisti Tokion olympialaisten yleisurheilun aiempaa tiukemmat tulosrajat – edes Lasse Virenin SE-tulos ei riittäisi 5000 metrillä

Wilma Murto ei löytänyt virettään EM-seiväskarsinnassa, tulokseksi jäi aloituskorkeus 410 – "Hataraa tekemistä, pakka hajosi kesken kisan"

Komeasti kautensa aloittaneella Wilma Murrolla on hyviä uutisia suomalaisille yleisurheilufaneille – kivut ovat kadonneet kokonaan: "Todella vapautunut olo"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat