Hyppää sisältöön

Jallow, Mattsson ja Mäkelä uivat alkuerien ykkösvauhtia

Sjöström aloitti MM-kisakautensa uimalla ensi kertaa urallaan kilpaa Helsingissä

Niko Mäkelä. Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Helsingin kansainvälinen uintikisa on monelle suomalaisuimarille kisakauden avaus, joka huipentuu pitkässä altaassa heinäkuisiin MM-kisoihin Etelä-Koreassa. Mäkelänrinteen uimahallissa aamun alkuerien ykkösaikoihin ylsivät suomalaisista Mimosa Jallow 50 metrin selkäuinnissa, Niko Mäkelä 50 metrin perhosuinnissa ja Matti Mattsson 200 metrin rintauinnissa.

Kisojen finaalit uidaan illalla. Nimekkäimmät ulkomaalaisuimarit olivat altaassa odotetun vahvoja, sillä Ruotsin ME-uimari Sarah Sjöström oli nopein kaikilla kolmella matkallaan, unkarilainen Katinka Hosszu vei nimiinsä kaksi alkuerää, ja Australian Tom Fraser-Holmes 200 metrin sekauinnin.

Sjöström kisaa Suomessa ensi kertaa ja ui Helsingissä vain maanantaina. Hän aloitti alkuerissä uimalla 50 metrin vapaauinnin aikaan 24,77, 100 metrin perhosuinnin 58,95:een ja 200 metrin vapaauinnin aikaan 2.00,35.

– Yritän saada itseni kisakuntoon todella kovan harjoitusjakson jälkeen, Sjöström kertoi. Hänellä on 50 metrin altaassa nimissään 50 metrin ja 100 metrin maailmanennätykset perhos- ja vapaauinnissa, mutta uinnissa riittää vielä hiomista.

– 50 metrin perhosuinnin aika 24,43 on aika kova, mutta muilla matkoilla on parantamisen varaa.

Jallow sai hyvän alun kaudelle

Jallow oli viime vuoden pitkän radan EM-kisoissa suomalaisten ainoa mitaliuimari 50 metrin selkäuinnin pronssillaan. Maanantaina hän kellotti 50 metrin selkäuinnissa ajan 28,25 ja altaanmitan vapaauinnin aikaan 26,26.

– Selkäuinti oli tosi hyvä. En odota täältä vielä ennätysaikoja, vaan kovia kisoja. Kisakausi vasta alkaa, Jallow kertoi.

Hänen kevään pääkisansa on pohjoismaiseen kiertueeseen kuuluva Tukholman osakilpailu 12.-15. huhtikuuta. Viime vuonna hän teki vastaavissa kisoissa 50 metrin vapaauinnin Suomen ennätyksen 24,90.

– Tukholmassa alkaa olympiarajojen rikkominen. Sen jälkeen voin keventää hetkeksi ja alkaa koota pakkaa uudelleen kohti MM-kisoja, Jallow kertoi.

Etelä-Korean MM-kisojen lisäksi uimarit tähyävät jo tiukasti ensi vuoden Tokion olympialaisiin.

Mäkelä tähyää MM-rajaan

Riihimäen Uimaseuran Mäkelä tähyää iltakisoissa perhosuinnin MM-rajaan. Hän perhosteli aamulla altaanmitan aikaan 24,16.

– Uinti oli vähän väsynyt vielä, mutta aamu-uinniksi ihan hyvä. Minulla on tavoitteena rikkoa täällä MM-raja. Kun menen ykkösenä iltaan, siinä on hyvää kiriä vieressä, Mäkelä sanoi.

Hänen viereltään lähtee alkuerien kakkonen Riku Pöytäkivi (24,34). Perhosuinnin 50 metrin MM-kisojen A-raja on 23,66. Uimaliiton valintakriteereillä paikka heltiää myös ajalla 23,85.

Lue myös: