Wilma Murto kärsi talvella uniongelmista ja tulostaso romahti – "Se oli selkein syy heikkoihin tuloksiin"

Wilma Murron tavoitteena on saada kehityskäyrä nousuun vaikeiden vuosien jälkeen

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murto jäi maaliskuun EM-hallikisoissa karsintaan.AOP

Tammikuun puolivälissä Australian Perthistä kantautui lupaavia uutisia, kun seiväshyppääjä Wilma Murto ylitti kauden toisessa kilpailussaan riman korkeudesta 451.

Vaikka tulos jää 20-vuotiaan Murron ennätyksestä vielä 20 senttiä, hän on kahden viime kesän aikana hypännyt korkeammalta vain kerran - 460 Kalevan Kisoissa Jyväskylässä 2018.

Australian lämmössä tehty tulos nostatti odotuksia hallikauteen, sillä nimenomaan hallissa Murto on hypännyt edelleen voimassa olevan nuorten maailmanennätyksen 471 ja uransa toiseksi parhaan tuloksen 466.

Menestyksen sijaan hallikaudesta Murrolle jäi kuitenkin käteen vain karvas pettymys. Neljästä kisasta kahdessa hän jäi ilman tulosta, ja SM-halleissakin kulta irtosi vaatimattomin numeroin 425. Kirsikkana kakun päällä maaliskuussa Glasgow'n EM-halleissa Murto juuttui karsintaan juniorituloksella 410.

Yleisurheiluväki sai lisää kulmakarvoja nostattavia Murto-uutisia sunnuntaina, kun Suomen Urheiluliiton tiedotti Murron siirtyvän Steve Ripponin valmennuksesta Mikko Latvalan alaisuuteen. Murto kertoi maanantaina Yle Urheilulle, ettei hänen ja Ripponin lyhyen yhteistyön päättymiseen liitty dramatiikkaa, vaan taustalla ovat valmennukselliset näkemyserot.

Sen sijaan Murto paljasti, mikä johti Australiassa tammikuussa nähdyn lupaavan tulostason romahtamiseen hallikaudella.

– Selkein syy heikkoihin tuloksiin oli se, että minulla oli talvella pahempia uniongelmia. Ne olivat matkustamisen kanssa huono yhdistelmä. Puhuin hallikauden jälkeen fysioterapeutin kanssa, ja hän kertoi, että uniongelmat ovat todennäköisesti menneet hermostorasituksen puolelle. Sitä vastaan ei voi taistella kisojen keskellä, Murto kertoi.

Ongelmat alkoivat jo syksyllä

Uniongelmat alkoivat Murron mukaan jo syksyn harjoituskaudella, ja satunnaiset nukahtamisvaikeudet muuttuivat pysyvämmiksi talven edetessä. Murron mukaan tilanne oli pahimmillaan helmikuussa, jolloin tuloskäyrä kääntyi jyrkkään laskuun.

– Kun urheilija nukkuu pidemmän jakson viittä-kuutta tuntia yössä, siitä kasautuu iso univelka. Sitä olen maksanut tässä. Pari-kolme viime viikkoa ovat olleet sentään hyviä, ja unirytmi on palannut normaaliin, Murto sanoi.

– Jälkeenpäin ajatellen minun olisi pitänyt jättää helmikuussa kisoja pois, mutta se on helppo sanoa jälkeenpäin. Jos jatkossa tulee samantyylisiä oireita, osaan reagoida niihin paremmin kuin nyt. Aion kiinnittää aiempaa tarkemmin huomiota rutiineihini, jotta nukahtaminen olisi helpompaa ja uni mahdollisimman laadukasta.

Tulevan kesän päätähtäimekseen Murto nimeää heinäkussa Ruotsin Gävlessä järjestettävät nuorten EM-kisat. Tulostasollisesti hän myöntää, että kehityskäyrä olisi saatava nousuun vaikeiden vuosien jälkeen. Kun puhutaan 20-vuotiaasta urheilijasta, termi lupaus on täysin oikeutettu. Kylmä fakta on kuitenkin se, että pahoista jalkavaivoista kärsineen Murron ennätys 471 on niinkin kaukaa kuin tammikuulta 2016.

– Kun vietin jo kolmatta kertaa ennätykseni synttäreitä, ajattelin, että neljänsiä ei saa enää tulla.

Kun huomioidaan Murron tilastot, huippu-urheilussa tarvittava tasaisuus loistaa poissaolollaan. Vaikka viime kesänä Murto ylittikin riman korkeudesta 460, hänen keskiarvonsa 11 kilpailussa oli perin vaatimaton 427. Murto myöntääkin, että maailmanluokan tulosten tekeminen on epätodennäköistä viime kauden tulostasolla.

– 460-tasoisten tulosten tekeminen olisi minulle tosi tärkeä juttu. Siitä olisi kuntopiikillä realistinen mahdollisuus nostaa rima 470-alkuisiin korkeuksiin, Murto sanoi.

Lue myös:

Wilma Murto perusteli yllättävää valmentajan vaihtoa: "Ajatusmaailma harjoittelusta oli meillä erilainen"

Kommentti: Suomen nuoren seivästähden hämmentävä poukkoilu voi käydä kalliiksi – valtavan riskin ottavan Wilma Murron tilanne herättää kiusallisia kysymyksiä

Yllätyspäätös! Seiväshyppääjä Wilma Murto vaihtaa jälleen valmentajaa – yhteistyö edellisen kanssa kesti vain puoli vuotta: "Näkemyseroja monesta asiasta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat