Suora

 • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
 • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live
 • Rallin SM, Rovaniemi
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 26.1.
 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, mäkiosuus
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Oberstdorf
 • Urheilustudio 26.1.
 • Sprintit, Oberstdorf
 • Rallin MM, Monte Carlo, Power Stage - live
 • Ampumahiihdon MC: Pokljuka, miesten yhteislähtö
 • Mäkihypyn MC: Rasnov, naisten kilpailu
 • Urheilustudio 26.1.
 • Miesten pujottelun 2. lasku, Kitzbühel
 • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 2. lasku
 • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Oberstdorf
 • Urheilustudio 26.1.
 • Naisten yhteislähtö, Pokljuka
 • Urheilustudio 26.1.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Zakopane
 • Urheiluruutu

Hiihtoliiton puheenjohtaja Mika Kulmalan lähtöpäätöksestä: "Niin hyvä ajankohta kuin voi olla"

Maajoukkueen sisäinen kuohunta ja johtajuusongelmat täytyy selvittää kriittisesti, sanoo Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

hiihto
Markku Haapasalmi tiedotustilaisuudessa.
Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi (vas.) vuonna 2014.AOP

Mika Kulmala ilmoitti maanantaina jättävänsä tehtävänsä Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtajana. Kulmalan pesti Hiihtoliitossa kesti seitsemän vuotta.

Kulmalan mukaan lähtöön ei liity dramatiikkaa. Pitkän linjan urheilujohtaja kaipasi työurallaan uusia haasteita. Hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmen mukaan Kulmala oli kypsytellyt lähtöpäätöstä puolisen vuotta ja käynyt aiheesta keskusteluja myös Haapasalmen kanssa.

– Tämä oli Mikan oma päätös. Hiihtolajit ovat erittäin kiinnostavia ja vahvasti esillä. Paineita on monelta suunnalta, että eihän se ihan helppo tehtävä aina ole. Ymmärrän siinä mielessä, että Mika päätyi tällaiseen ratkaisuun tässä tilanteessa, Haapasalmi sanoi Yle Urheilulle.

Hiihtoliitto olisi mielellään jatkanut yhteistyötä Kulmalan kanssa. Lähtöpäätöksen ajankohta oli Haapasalmen mukaan kuitenkin hyvä.

– Kausi alkaa olla ohi ja ensi vuonna ei ole arvokisoja. Tämä oli niin hyvä ajankohta kuin ylipäätään tällaiselle asialle voi olla. Tämän kauden menestyksellä tai menestymättömyydellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Minkälaisen perinnön Kulmala jättää?

Kulmala aloitti Hiihtoliiton toiminnanjohtajana vuonna 2012. Hän siirtyi tehtävään Suunnistusliitosta.

Seuraajalleen Kulmala jättää perintönä entistä yhtenäisemmän Hiihtoliiton.

– Maine oli huono ja lajiyhdistykset olivat erillään. Moni asia oli rempallaan, ja muutosprosessi, jonka teimme yhdessä muiden kanssa oli iso urakka, Kulmala sanoi.

Haapasalmi on varsinkin tältä osin tyytyväinen Kulmalan työhön.

– Seitsemän vuoden aikana on tehty isoja muutoksia hyvään suuntaan. Olemme nyt yhtenäinen Hiihtoliitto. Organisaation toimintaa on parannettu kaikin tavoin.

Mika Kulmala
Mika Kulmala lohdutti urheilijoita Seefeldin MM-kisoissa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Urheilullisella puolella Kulmalan ajanjakso oli kaksijakoinen. Lahden MM-kotikisoista tuli viisi mitalia ja Pyeongchangin olympialaisista neljä mitalia, mutta MM-kisat Seefeldissä (2019) ja Falunissa (2015) toivat saaliiksi vain yhden pronssin.

Viime vuosina valtaosan mitaleista ovat tuoneet Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen.

– Meillä on kapea kärki, se on ihan selkeästi todettavissa. Se on meillä iso haaste, Haapasalmi sanoi.

Maajoukkueen menestyksestä vastaa päävalmentaja, mutta toisaalta toiminnanjohtaja vastaa kokonaisuudesta, jonka alle myös maajoukkue kuuluu.

– Seefeldin MM-kisat olivat meille kaikille pettymys. Mitalit ovat pienestä kiinni, mutta tämä on tulosurheilua ja mitalit lasketaan. Sitä taustaa vastaan emme ole tyytyväisiä tähän kauteen, Haapasalmi totesi.

Maajoukkueen sisäinen kuohunta selvityslistalla

Suomen hiihtomaajoukkueen MM-kisat päättyivät julkiseen välienselvittelyyn. Huoltojoukot ja urheilijat ottivat yhteen julkisesti, minkä lisäksi Kerttu Niskanen oikoi julkisuudessa päävalmentaja Matti Haaviston lausuntoja.

Matti Haavisto
Matti Haavistolta odotetaan parempaa johtajuutta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kisojen jälkeen on käynyt selväksi, että maajoukkueen urheiljat kaipasivat tällä kaudella selkeämpää johtajuutta. Tätä asiaa ja muita kauden aikana ilmenneitä ongelmia käytiin joukkueen sisäisesti läpi perjantaina Äänekosken SM-hiihtojen yhteydessä.

Kulmala ei ollut mukana palaverissa, mutta hän on keskustellut ongelmista urheilijoiden kanssa.

– Varmaan tässä tapauksessa kaikki odottavat sellaista, että päävalmentaja tai joku muu ottaa johtajuuden näppeihin. Kommunikoi selkeämmin ja on vuorovaikutuksessa urheilijoiden kanssa, Kulmala sanoi.

Hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmen mukaan parempaa johtajuutta tarvitaan kaikilta. Haavistolta, uudelta toiminnanjohtajalta ja häneltä itseltään.

– Valmennuksen ja urheilijoiden kesken on puhuttu siitä, että johtajuudessa on riittänyt haasteita. Se on erityisesti valmennuksen asia, mutta totta kai meidän kaikkien pitää huolehtia, että asiat ovat kunnossa.

– Joukkueen sisällä on käyty keskusteluja valmennuksen, urheilijoiden ja muun tiimin kesken. Keskustelua jatketaan ja sen pohjalta tehdään hyvin tarkat analyysit. Kun parannettavaa on ilman muuta, korjausliikkeitä tehdään erittäin määrätietoisesti.

Uusi toiminnanjohtaja valitaan kesään mennessä

Hiihtoliiton vt. toiminnanjohtajana aloittaa Hiihtoliiton hallintojohtaja Marleena Valtasola. Rekrytointiprosessi uuden toiminnanjohtajan valitsemiseksi aloitetaan välittömästi.

Haapasalmen mukaan uusi toiminnanjohtaja pitäisi olla valittuna kesään mennessä.

– Tehtävä vaatii monipuolista osaamista. On kansainvälisiä asioita, mediasopimuksiin liittyviä asioita ja käytännön johtamistyötä. Tehtävässä tarvitaan hyvää johtajuutta, hyvä verkostoja ja tämäntyyppisiä asioita.

Lue myös:

Kulmala jättää Hiihtoliiton omasta tahdostaan: "Nyt on aika ottaa happea ja yrittää uudistua"

Mika Kulmala jättää Hiihtoliiton – seuraaja ei ole vielä tiedossa

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja vastaa Iivo Niskasen avautumiseen: "Yksin tekemällä Suomessa jäädään junasta jälkeen"

Hiihtopomo selittää, miksi Suomi jäi roimasti mitalitavoitteesta – kommentoi myös Niskasen ja Haaviston erimielisyyksiä: "On normaalia, että tilanne purkautuu tällä tavalla"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat