Suora

  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Laukkanen ja Pöytäkivi uivat ainoat suomalaisvoitot Helsingin altaasta

Jenna Laukkanen ja Riku Pöytäkivi vastasivat suomalaisvoitoista Helsingin kansainvälisen uintirupeaman avauspäivänä.

urheilu
Sarah Sjöström.
Kuvassa Sarah SjöströmAOP

Jenna Laukkanen ilahdutti 100 metrin vapaauinnin voitollaan, kun vahva toinen altaanmitta takasi 0,17 sekunnin paremmuuden Ruotsin Jessica Erikssonista. Laukkanen löi kätensä altaan päätyyn ajassa 1.09,94.

Voitosta ja aamun alkueräaikojen paranemisesta huolimatta Laukkanen kaipasi itseltään parempaa.

– Odotin, että olisin pystynyt uimaan jo aamulla sellaisia aikoja, joita tuli nyt illalla, Laukkanen kertoi.

Laukkanen paransi aamun aikaansa reilusti myös 200 metrin sekauinnissa, jossa hän ui toiseksi unkarilaisen olympiavoittajan Katinka Hosszun takana. Laukkanen ui ajan 2.18,58, Hosszu 2.13,72.

Riku Pöytäkivi oli nopein 50 metrin perhosuinnissa ja kukisti alkuerien voittajan Niko Mäkelän ajoin 23,66-24,09. Lajin MM-kisaraja on 23,85, jonka Pöytäkivi oli jo rikkonut vuosi sitten toukokuussa.

Pöytäkivi kertoi nukkuneensa viime aikoina huonosti, sillä kotiin tuli toinen kissa. Helsingin kisoissa hän pystyy kuitenkin keskittymään iltauinteihin, koska selviytyy alkueristä jatkoon. Tiistaina Pöytäkivi odottaa innolla 100 metrin perhosuintia, sillä olympiamatka houkuttaa altaanmittaa enemmän.

– Huomenna satanen saattaa muuttua päälajiksi, Pöytäkivi sanoi.

Jallow tähyää jo Tukholmaan

Viime kesän EM-pronssimitalisti Mimosa Jallow sai kilpailukaudelleen hyvän alun Mäkelänrinteen altaassa, vaikka voitot karkasivatkin. Jallow ui toiseksi 50 metrin selkäuinnissa ja 50 metrin vapaauinnissa, jossa kisojen ruotsalaistähti Sarah Sjöström oli 1,56 sekunnilla parempi. Jallowin vapaauintiaika oli 25,78.

– Aina olisi kivempi voittaa, mutta kiva, että saa kunnolla kisata, ja on kansainvälistä menoa, Jallow sanoi.

Selkäuinnissa aamun alkueräaika parani illalla 28,18:een, mutta itävaltalainen Caroline Pilhatsch oli 13 sekunnin sadasosaa parempi.

– En odota täältä vielä ennätysaikoja, vaan kovia kisoja. Tästä on hyvä parantaa, Jallow sanoi.

Hän on treenannut alkuvuoden kovaa. Hiihtäminen väistyi allastreenin tieltä, kun Jallow veti kovan kolmeviikkoisen maajoukkueen kanssa Thaimaassa. Jallowin mukaan se, miten hän kestää kovaa treeniä, kertoo kehityksestä.

Helsinkiä tärkeämpi pohjoismaisen kiertueen kisa on 12.-15. huhtikuuta Tukholmassa kilpailtava rupeama. Siihen Jallow herkistelee kuntoaan.

- Tukholmassa alkaa olympiarajojen rikkominen, Jallow viittasi kesän 2020 Tokion kisoihin.

Viime vuonna hän onnistui Tukholmassa mainiosti ja teki 50 metrin vapaauinnin Suomen ennätyksen ajallaan 24,90.

Ensi kesänä kärkiuimarien kauden pääkisa ovat heinäkuiset pitkän radan MM-kisat Etelä-Koreassa.

Sjöström ja Hosszu loistivat

Olympiavoittaja Sarah Sjöström voitti Helsingissä kaikki kolme matkaansa ja sai kiirehtiä finaalien välissä palkintojenjakoon. Hän avasi 200 metrin vapaauinnin suvereenilla ykkössijalla (1.55,44), jatkoi 100 metrin perhosuinnilla (57,03) ja päätti 50 metrin vapaauintiin (24,22).

Rion olympialaisissa kolme kultaa uinut Hosszu urakoi maanantaina neljä lajia ja voitti niistä kolme: 200 metrin sekauinnin, 200 metrin selkäuinnin ja 800 metrin vapaauinnin.

Sjöström kisasi Suomessa vasta ensi kertaa, mutta Hosszu oli 17-vuotiaana mukana jo vuonna 2006 lyhyen radan EM-kilpailuissa. Silloin hän jäi Helsingissä alle kaksi sekunnin kymmenystä 400 metrin sekauinnin pronssimitalista.

Uinnin luonnonlahjakkuus teki ensimmäisen maailmanennätyksensä jo 15-vuotiaana – Super-Sarahin murskajaiset voivat jatkua vielä vuosia

Maailman ykkösuimari nousi huipulle poikaystävänsä ankarilla opeilla, nyt miljoonia ansainnut Katinka Hosszu taistelee uimarien oikeuksien puolesta

Mimosa Jallowin harjoituskausi on ollut erinomainen – "Kroppa on mennyt eteenpäin aika paljonkin"

Laukkanen pääsee olympiavoittaja Hosszun kanssa uuteen uintiliigaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat