Selkävaivoista kärsivä uimari Liukkonen jahtaa olympiarajaa

Aikainen olympiarajan rikkominen kelpaisi uimari Ari-Pekka Liukkoselle.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen kilpailee Helsingissä.AOP

Tokion olympialaisiin oikeuttava aika siintää uimari Ari-Pekka Liukkosen ajatuksissa, vaikka tuttu selkävaiva kiusaa yhä jyväskyläläistä. Liukkonen tähyää 50 metrin vapaauinnin olympiarajaan 22,01 jo ensi viikon lopussa Tukholmassa uitavissa pohjoismaisen kiertueen kisoissa.

– Olympiarajan rikkominen jo nyt auttaisi henkisesti. Rajan tekemisellä on helposti vaikutuksia myös sponsoripuoleen. Yksilölajeissa Suomessa taloudellinen puoli on vielä tälläkin tasolla palapeliä, urallaan MM- ja EM-mitaleille uinut Liukkonen muistutti.

Liukkosen 50 metrin vapaauinnin Suomen ennätys pitkässä altaassa on 21,58, joten olympialaisiin yltäminen on realismia. Onnistumisen se toki vaatii, kuten sen, että kroppa on kisapäivänä huippu-uinnille suotuisassa vireessä.

Tiistai-iltana Liukkonen, 30, ui 50 metriä vapaata Helsingin kansainvälisten kisojen finaalissa aikaan 22,29. Aamun alkueräaika parani 0,43 sekuntia.

– Kauden paras veto, Liukkonen sanoi.

MM-kisapaikkansa Etelä-Korean Gwangjuun Liukkonen on jo varmistanut, joten hän voi rakentaa kesää MM-uintien ehdoilla. Tukholman starttien jälkeen Liukkonen ottaa pienen huilin ja rakentaa sitten kuntoaan heinäkuisiin arvokisoihin. Kesäkuussa kisoja on Keski-Euroopassa, ja SM-kisat uidaan kuun lopussa Espoossa ulkoaltaassa Liukkosen seuran Cetuksen järjestämänä.

Viime elokuun EM-kisoissa Glasgow'ssa Liukkonen ui särkylääkkeiden avulla, mutta harjoituskauden aikana hänen olonsa on parantunut jumpalla ja kuntoutuksella. Hän on kuitenkin joutunut sopeuttamaan etenkin voimaharjoitteluaan, jotta ei kurittaisi selkäänsä turhan päiten.

– Mittailimme voimatasoja, ja sillä puolella on tullut reiluakin kehitystä. Pystyn treenaamaan samoja lihasryhmiä, kun esimerkiksi jalkakyykky on korvautunut jalkaprässillä ja reisipenkillä, Liukkonen kertoi.

Lue lisää:

Mattsson ui määrän sijasta vauhtia – "Vedetään niin paljon kuin kropasta irtoaa"

Laukkanen ja Pöytäkivi uivat ainoat suomalaisvoitot Helsingin altaasta

Laukkanen pääsee olympiavoittaja Hosszun kanssa uuteen uintiliigaan

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat