Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Selkävaivoista kärsivä uimari Liukkonen jahtaa olympiarajaa

Aikainen olympiarajan rikkominen kelpaisi uimari Ari-Pekka Liukkoselle.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen kilpailee Helsingissä.AOP

Tokion olympialaisiin oikeuttava aika siintää uimari Ari-Pekka Liukkosen ajatuksissa, vaikka tuttu selkävaiva kiusaa yhä jyväskyläläistä. Liukkonen tähyää 50 metrin vapaauinnin olympiarajaan 22,01 jo ensi viikon lopussa Tukholmassa uitavissa pohjoismaisen kiertueen kisoissa.

– Olympiarajan rikkominen jo nyt auttaisi henkisesti. Rajan tekemisellä on helposti vaikutuksia myös sponsoripuoleen. Yksilölajeissa Suomessa taloudellinen puoli on vielä tälläkin tasolla palapeliä, urallaan MM- ja EM-mitaleille uinut Liukkonen muistutti.

Liukkosen 50 metrin vapaauinnin Suomen ennätys pitkässä altaassa on 21,58, joten olympialaisiin yltäminen on realismia. Onnistumisen se toki vaatii, kuten sen, että kroppa on kisapäivänä huippu-uinnille suotuisassa vireessä.

Tiistai-iltana Liukkonen, 30, ui 50 metriä vapaata Helsingin kansainvälisten kisojen finaalissa aikaan 22,29. Aamun alkueräaika parani 0,43 sekuntia.

– Kauden paras veto, Liukkonen sanoi.

MM-kisapaikkansa Etelä-Korean Gwangjuun Liukkonen on jo varmistanut, joten hän voi rakentaa kesää MM-uintien ehdoilla. Tukholman starttien jälkeen Liukkonen ottaa pienen huilin ja rakentaa sitten kuntoaan heinäkuisiin arvokisoihin. Kesäkuussa kisoja on Keski-Euroopassa, ja SM-kisat uidaan kuun lopussa Espoossa ulkoaltaassa Liukkosen seuran Cetuksen järjestämänä.

Viime elokuun EM-kisoissa Glasgow'ssa Liukkonen ui särkylääkkeiden avulla, mutta harjoituskauden aikana hänen olonsa on parantunut jumpalla ja kuntoutuksella. Hän on kuitenkin joutunut sopeuttamaan etenkin voimaharjoitteluaan, jotta ei kurittaisi selkäänsä turhan päiten.

– Mittailimme voimatasoja, ja sillä puolella on tullut reiluakin kehitystä. Pystyn treenaamaan samoja lihasryhmiä, kun esimerkiksi jalkakyykky on korvautunut jalkaprässillä ja reisipenkillä, Liukkonen kertoi.

Lue lisää:

Mattsson ui määrän sijasta vauhtia – "Vedetään niin paljon kuin kropasta irtoaa"

Laukkanen ja Pöytäkivi uivat ainoat suomalaisvoitot Helsingin altaasta

Laukkanen pääsee olympiavoittaja Hosszun kanssa uuteen uintiliigaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat