Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Naisten normaalimatka, Pokljuka
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, miesten karsinta
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Matti Heikkinen on latujen herrasmies, jonka lähtö jättää Suomen maajoukkueeseen ison henkisen aukon

Kilpauransa lopettava Matti Heikkinen on ollut miesten hiihtomaajoukkueessa kantavia voimia, jos ei aina tuloksellisesti, niin ainakin henkisesti, kirjoittaa Yle Urheilun Anu Karttunen.

hiihto
Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen heitti 50 kilometrin päätteeksi hyvästit kilpahiihtoladuille.Tomi Hänninen

Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen muodostivat miesten hiihtomaajoukkueen rungon vuoden 2001 Lahden MM-kisojen jälkeen. 80-luvun alun hiihtolupauksille aika ei ollut herkullista, sillä lajin imago oli kokenut kolauksen, esikuvat olivat poistuneet näyttämöltä eivätkä tulokset nostattaneet mielenkiintoa mieshiihtoa kohtaan.

Heikkinen muisteli tuota aikaa sen jälkeen, kun oli Seefeldin MM-kisoissa kertonut lopettavansa mittavan kilpauransa: vaikeasta laskusuhdanteesa noustiin ja laji saatiin nostettua sille tasolle, mille se Suomessa kuuluu.

Eikä missään vaiheessa annettu periksi ja lopulta tuloksiakin tuli.

Liberecin MM-kilpailut olivat paluu menestykseen, mutta niin Matti Heikkisen kuin suomalaisen mieshiihdon kohdalla Oslon MM-vuosi 2011 oli vieläkin merkittävämpi: Heikkinen palautti suomalaisen mieshiihdon kultakantaan.

Matti Heikkinen.
Cornelius Poppe / EPA

Heikkinen on kuulunut Suomen maajoukkueeseen viitisentoista vuotta. Sinä aikana laji ja välineet ovat kehittyneet, mutta Heikkinen pysyi mukana. Hänestä on tullut vuosien aikana tärkeä esikuva ja hänellä on ollut merkittävä rooli joukkueessa.

Eikä Heikkinen ole pitänyt kokemustaan piilossa, sillä hän on kertonut haluavansa pitää ilmapiirin avoimena ja jakaneensa neuvoja joukkueen nuoremmille urheilijoille aina, kun sitä on tarvittu.

Matti Heikkisen matka nuoresta hiihtäjästä maailmanmestariksi ja Suomen joukkueen nestoriksi ei ole ollut helppo. Hänen suurena tukena ja turvana on ollut oma perhe, mutta myös valmentaja Toni Roponen. Nämä kaksi hyvin erilaista persoonaa ovat edenneet yhdessä 18 vuoden ajan. Välillä on räiskynyt yli äyräiden, välillä on tullut seinä vastaan, mutta kaksikko pystyi kääntämään vaikeudet voitoksi.

Kunnes ei enää pystynyt. Heikkinen on useaan otteeseen sanonut, etteivät hänelle enää sijat 6–12 anna mitään. Hän haluaa vain kunnon tuloksia. Viime kauden ylikuormitustila ja tämän kauden mystinen kunnon katoaminen tekivät mitalitaiston liian vaikeaksi, vaikka hän pystyikin jälleen kääntämään tilanteen positiiviseksi arvokisoihin.

Heikkinen on aina tiennyt rajansa, mutta hän ei ole pelännyt ylittää niitä. Lisänimi Happo on ollut tästä hyvä esimerkki, sillä antaessaan kaikkensa maitohappoja ja oksennusta ei ole pelätty. Halu voittaa on ollut niin suuri, että hän on ollut valmis puristamaan itsestään kaiken irti sen eteen.

Heikkisen analyyttisyys kilpailujen jälkeen on ollut ihailtavaa. Usein häntä on saanut odottaa kisahaastatteluihin melkoisenkin tovin, mutta tuona aikana hän on ehtinyt pureskella suorituksensa palasiksi ja lausunnot ovat olleet loppuun asti mietittyjä. Ja ne täsmälleen samat lauseet hän on toistanut niin televisiolle, radiolle kuin kirjoittaville toimittajillekin.

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen murtui haastattelussa – kertoi uransa päättymisestä

Siinä missä muut maajoukkuehiihtäjät löytyvät sosiaalisen median sivuilta, on Heikkinen pitäytynyt visusti näiden ulkopuolella ja vakuuttanut pitäytyvänsäkin. Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä tuomasta yhteistyökumppaneitaan esille, vaan hän on ujuttanut niitä ovelasti haastatteluihin mukaan.

Heikkinen on pystynyt hallitsemaan omaa julkisuuskuvaansa hyvin, ja hän on pitänyt yksityiselämänsä tiukasti median ulkopuolella. Kuten Heikkinen on itse todennut, hänellä ei ole tarvetta julkisuuteen. Hiihtoon liittyviä haastatteluja hän on pitänyt kuitenkin osana työtään, mutta yhtä lailla häneltä on löytynyt vahvoja kannanottoja yhteiskunnan muihinkin osa-alueisiin, jos niitä on vain häneltä kysytty.

Heikkinen uskoo, että hänen monoillensa löytyy täyttäjä, mutta tästä huolimatta hän jättää maajoukkueeseen ison henkisen aukon. Heikkinen on luonnehtinut itseään kovapäiseksi kilpailijaksi ja hankalaluonteiseksi urheilijaksi, mutta etenkin kilpalatujen ulkopuolella tilanne on ollut täysin päinvastainen.

Latujen herrasmies suuntaa nyt energiansa muihin asioihin kuin hiihtoon, ja on se ala sitten taloutta, markkinointia, pörssikursseja tai mitä muuta tahansa, voi siitä olla varma, ettei Heikkisen asennepuolelta löydy tähän prosentteja muuta kuin täydet sata.

Lue myös:

Matti Heikkisen kansainvälinen ura päättyi tyylikkäästi! Katso upeat juhlat, tunteikas haastattelu ja maajoukkuehiihtäjien hauska yllätys

Matti Heikkinen vaatii kovaa linjaa dopinghuijareille ja moittii lepsuja tuomioita – "Pitää ruveta jakamaan neljän vuoden kilpailukieltoja"

Entinen maajoukkuekaveri suolasi – murskakritiikkiä saanut Matti Heikkinen kertoo oman versionsa viestipettymyksestä: "Ei jäänyt muuta käteen kuin kunnon kohmelo"

Suomen hiihtomaajoukkueessa kuohuu, asiantuntijat vaativat nopeasti rohkeita muutoksia: “Mitään ei ole tapahtunut pitkään aikaan suomalaisessa hiihdossa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat